Espresso maken, een handleiding

Handleiding espresso maken

Dit artikel is opgesteld om u te helpen bij het zetten van een perfect kopje espresso.

Ga direct naar de webshop voor de lekkerste espresso koffiebonen >>

Ook in onze andere adviesgids hebben we een groot aantal factoren de revue laten passeren die een rol spelen bij het bereiden van een goede espresso. We hebben ook laten zien welke machines je hiervoor kunt gebruiken.

In deze adviesgids we ons concentreren op de wijze waarop een espresso wordt gezet en welke factoren bepalend zijn voor het succes. We gaan ook in op enkele instrumenten die hierbij gebruikt worden. In deze gids gaan we in op:

Espresso als liefhebberijNet als bij een hobby, moet espresso maken leuk zijn. Wanneer het leuk is, is het gemakkelijk.
Waar en hoe koop je espressokoffieAlleen goede koffie levert goede espresso.
Bonen malen voor espressoEen goede maler is zo belangrijk.
Kern-ingrediëntenperfecte espressoWe gaan in op belangrijke factoren die je in ogenschouw moet nemen bij het maken van espresso en bij je keuze voor een machine.
Filterhouders en filterbakjesNiet alle espressomachines zijn gelijk. We leggen het verschil uit tussen verschillende soorten filterdragers en filterbakjes.
Meesterregels voor espressozettenWe beschrijven de breed geaccepteerde regels voor het maken van espresso en geven aan op het gebruik van welk soort machine deze regels van toepassing zijn.
Filterhouders voor servings en met servings espresso maken Vergeet het malen van eigen koffie. Espressopads maken het bereiden van espresso eenvoudig en een maler in de buurt is niet meer nodig.
Espressomaken met capsulesNet zo gemakkelijk als espressopads, maar de machines zijn niet geschikt voor gebruik van gemalen koffie.
Voor en nadelen van een volautomaatVan boon tot espresso in 30 seconden met een druk op de knop. Het leren van de het maken van espresso is hierbij overbodig.

Espresso als liefhebberij

Er zijn nogal wat experts die menen dat stress voorkomen kan worden als je geniet van de simpeler dingen in het leven. Tja, daar is weinig op in te brengen als je gewend bent de dag te beginnen met een espresso of grote latte…Maar ook in het café of bij vrienden genieten steeds meer mensen van iets simpels als een heerlijke espresso, waarna ze bij thuiskomst zelf de espressomachine ter hand nemen om nog even na te genieten…. Ben je in zo’n geval verslaafd aan espresso?Word je dan ‘s-ochtends wakker omdat je cafeïne nodig hebt?Het antwoord is natuurlijk nee! Net als velen houden deze mensen van espresso om de fantastische reden dat het maken van espresso thuis een heerlijk ritueel is, op basis van passie en liefhebberij. Je moet daarom espresso als in eerste aanleg een hobby zien; niet als een meedogenloze speurtocht naar perfectie, al kan het soms wel trekjes daarvan krijgen…Maar, net als bij elke hobby, espresso maken moet vooral plezier brengen. En wanneer je dit plezier beleeft, valt alles op een gegeven moment op zijn plaats en wordt het maken van een perfecte espresso je tweede natuur.

Je zult overigens bedrogen uitkomen als je denkt dat espresso je de “boost” geeft om ‘s-ochtends op gang te komen. Espresso heeft namelijk beduidend minder cafeïne dan normale filterkoffie, zeker als het gaat om filterkoffie van een laag allooi. Wist je dan 4 koppen espresso ongeveer dezelfde hoeveelheid cafeïne heft als een gewone kop filterkoffie?

Lees hieronder wat allemaal meespeelt bij het maken van een goede espresso, maar houd daarbij in gedachten dat het maken van een espresso gezien moet worden als een hobby, vervuld met passie. En wie weet, kun je binnenkort misschien wel indruk maken op je vrienden!

Waar en hoe koop je koffie voor het maken van espresso?

Ga direct naar de webshop voor de beste koffiebonen >>
Een van de belangrijkste ingrediënten voor een perfecte espresso is de koffieboon. Zoals we al eerder hebben aangegeven, doen we geen specifieke aanbevelingen voor een bepaalde boon of een bepaald merk koffie. Veel van onze klanten vragen of een bepaalde espressomachine met één bepaalde soort bonen of branding werkt. Het antwoord is nee, waarmee gezegd kan worden dat er veel keuzes te maken zijn als je op zoek bent naar juist voor jou de favoriete koffie.

Maar, het kopen van koffie is ook weer niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Velen denken dat voor het maken van espresso je een donker gebrande koffie nodig hebt. Hier is echter een nuancering op zijn plaats. In de eerste plaats is er niet zo iets als een echter espresso branding. Feit is dat er een groot aantal verschillende typen koffies zijn, waarbij de manier waarop zij zijn geroosterd om een goede espresso te maken, van soort tot soort enorm uiteen loopt.

Een nieuwkomer in de espressowereld kan daarom gemakkelijk op het verkeerde been staan in de veronderstelling dat ze een donker gebrande koffie moeten kopen of een soort die “espressobranding” of “Italiaanse branding” als opschrift draagt. Met donker gebrande koffie is op zich niets mis, maar hoe langer de bonen gebrand zijn, hoe meer “schade” na een bepaald punt aan de koffieboon wordt toegebracht. De koffiebonen hebben dan de neiging om bitter te worden, wat versterkt wordt door de methode van het zetten van een espresso.

In uw speurtocht naar goede espressokoffie, zult u ontdekken dat veel van de betere espressomelanges uit landen als Italië en Zwitserlandvaak een medium branding en een cinnamon kleur hebben. Deze koffiebonen leveren uitstekende en zachte espresso en zijn minder bitter. Koffies van Diemme, Illyen Trottet zijn wat lichter gebrand, hoewel ze speciaal voor espresso zijn gemelangeerd. Het gaat er dus uiteindelijk om dat je zelf met de verschillende melanges experimenteert totdat je de voor jou de juiste koffie hebt gevonden.

Je hoeft daarom niet per definitie bij een groot koffiemerk terecht om een goede espressokoffie te kopen. De beste kwaliteit bonen is veeleer te vinden bij kleinere, minder bekende branderijen, kleine, middelgrote bedrijven waar met liefde en passie de koffie wordt gebrand. Hier zul je niet alleen zeer goede koffie vinden, maar tref je ook de branders die je alles over hun melanges en hun herkomst kunnen vertellen.

Voor degenen die het moeilijk vinden in hun omgeving een goede koffie te vinden, is internet een prachtig alternatief winkelinstrument.

Het kopen van gemalen koffie

Ga direct naar de webshop voor gemalen koffie >>
Er zijn verschillende manieren om gemalen koffie aan te schaffen. In de speciaalzaak kun je koffiebonen kopen en speciaal laten malen. Maar je kunt ook kant en klare gemalen koffie in een pak of blik kopen. Er is niets mis mee om vooraf gemalen koffie te kopen. Maar voor het beste resultaat is het zelf malen van je koffie aan te bevelen. Maar als je dit liever niet doet, dan raden we je aan merken als Illy, Trottet of Diemme te kopen. Koop je liever biologisch of fair trade, dan zijn de grand crus is Compagnia dell’arabica geschikt.

De meeste voorgemalen koffie is verpakt in vacuüm pakken. Deze koffie is veelal meer dan 12 maanden houdbaar. Een grotere hoeveelheid hiervan kopen met wat extra korting is daarom geen slecht idee. Gemalen koffie wordt ook verkocht in blikken.

Koffiebonen malen voor espresso

Ga direct naar de webshop voor uitstekende koffiemolens >>
In het vorige onderdeel zijn we ingegaan op het kopen van voorgemalen koffie. Je zult wellicht tussen de regels door gelezen hebben, dat we de voorkeur geven aan zelf malen. Wanneer iemand anders, bij voorbeeld in de winkel, de bonen voor je maalt, mis je grip op de maalgraad en het uiteindelijke resultaat. En niets verslaat vers gemalen koffiebonen, wat voor het maken van een goede espresso van zeer belangrijk is. Maar, nog belangrijker is het dat het gaat om een maling die speciaal past bij jouw eigen espressomachine. Dit is een zeer belangrijk aspect, want je eigen espressomachine is net even anders dan al die ‘zelfde’ machines van hetzelfde type en merk.

Daarmee wilen we zeggen dat hoewel je machine hetzelfde er uit mag zien en werken als elke andere, het blijft altijd moeilijk om de perfecte maling (en perfecte espresso) te krijgen tenzij je in staat bent de optimale maling van je bonen af te stellen op de eigenschappen van jouw machine. De enige manier waarop dit kan is gebruik te maken van een eigen molen naast je machine. Ben je echter van plan bent om een volautomaat te kopen, dan gaat het voorgaande niet op: volautomaten beschikken immers over een ingebouwde maler. We verwijzen graag naar onze koopgids voor volautomaten voor meer informatie hierover.

Bij de koffiethuiswinkel is dit een ding wat we niet vaak genoeg willen benadrukken. Het meest belangrijke onderdeel van het maken van espresso is de molen. Je kunt werkelijk een veel betere espresso krijgen met een molen van 200 euro en een machine van 150 euro, dan met een machine van 100 euro gebruikmakend van voorgemalen koffie! We willen daarmee niet zeggen dat je met voorgemalen koffie geen goede espresso krijgt, maar ga je voor het allerbeste resultaat, kies dan voor een aparte molen.

De reden waarom de molen zo belangrijk is, is vanwege de druk die nodig is om een goede espresso te maken. Terwijl op de gemalen koffie heet water onder zeer hoge druk wordt geleid, druppelt de espresso slechts uit de filterhouder. Hoe kan dat? Dat komt onder andere door de fijnheid van de maling. Als je de koffie zeer fijn maalt, heeft het een net iets grovere textuur dan gemalen peper. En de zeer dichte hoeveelheid gemalenkoffie die je in de filterhouder doet, werkt als een eigen filter, die de doorstroming van het onder hoge druk staande water tegenhoudt, daarbij alle energie absorberend die de hoge druk op de koffie loslaat. Juist die energie wordt gebruikt om de best oplosbare stoffen en smaakstoffen (bijvoorbeeld niet in water oplosbare oliën, die zich niet met water mengen, maar wel meekomen in het proces) en vetten die een grote hoeveelheid smaakstoffen beschikken, uit het koffiemaalsel los te maken (de extractie) en langzaam, in een langzame dikke stroom espresso in je kopje te laten lopen.

Een goede molen maakt deze extractie zelfs nog beter. Een echt goede molen is in staat om de koffieboon in zeer gelijke en microscopische kleine stukjes te malen, waarbij een (relatief) groot oppervlak ontstaat voor het hete water om dingen die koffie lekker maken uit het maalsel te halen. Een goedkopere molen kan deze gelijkmatige en fijne maling niet leveren en zijn daarom niet geschikt voor een perfecte espresso. Zij malen de koffie niet, maar verpulveren de koffieboon in ongelijkmatige stukjes. Onder de microscoop is het verschil tussen een goedkope en duurdere molen verbazingwekkend. Waar een goede molen de koffie maalt tot kleine stukjes die lijken op zeer klein smal gekruld gras, maalt de goedkope molen de boon in stukjes en stukken die elk meer lijken op een maanlandschap, met grote kraters onderbroken door kleine heuvels.

Later zullen we meer vertellen over het malen van koffie voor espresso. (Zie handleiding Espresso maling) Om meer te weten te komen over koffiemolens, nodigen we u uit onze gids voor het kopen van een molen te raadplegen.

De basis ingrediënten voor een perfecte espresso

Zoals een diamant het resultaat is van een perfect mengsel van stoffen gesmolten onder hitte, hoge druk gedurende een lange tijd, is espresso gemaakt door het juiste samenspel van krachten die losgelaten worden op een maalsel van koffiebonen. Temperatuur en druk, daar gaat het om..

Temperatuur

Wellicht belangrijker dan druk is de temperatuur, al was het in de eerste plaats omdat we geen koude espresso willen. Onder de juiste omstandigheden wordt de beste espresso gezet met water dat verwarmd is tot tussen de 87 en 92 graden C. Over het algemeen gebeurt de verwarming van het water via een boiler in je espressoapparaat, waarbij de temperatuur door een thermostaat wordt gecontroleerd, die ervoor zorgt dat het water op de juiste temperatuur komt op het moment dat je de apparaat inschakelt. Als je vervolgens een espresso zet, zal de thermostaat weer aanslaan met het doel het koude, nieuw binnenkomende water in de boiler weer op de juiste temperatuur te brengen. De meeste machines hebben een indicatielampje dat aangeeft dat het water in de boiler heet genoeg is voor het maken van een espresso. Elke machine die wij verkopen is in staat om de juiste temperatuur te leveren voor het maken van een espresso. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken wanneer je bij ons op zoek bent naar een machine. Zolang je via het indicatielampje erop let dat de machine op temperatuur is, zul je geen problemen ondervinden.

Dateen espresso gemaakt wordt met heet water van een temperatuur tussen de 87 en 92 graden C, betekent niet per definitie dat de espresso zo heet is als je hem wilt drinken. Over het algemeen zal de temperatuur een stuk lager zijn dan het gemiddelde van de 50 tot 65 graden C in je kopje. Dit grote temperatuursverschil heeft met een groot aantal verschillende factoren te maken. Denk bijvoorbeeld aan de grote en het type filterhouder van je machine, de buitentemperatuur die de koffie doet afkoelen en het gegeven of je kopje al of niet is voorverwarmd.

We zeiden al dat de temperatuur van het water een belangrijke rol speelt. Het is echter een onderdeel van het espressozetten, waar je over het algemeen weinig invloed op kunt uitoefenen omdat je machine dit bepaalt. Dit geldt echter niet voor de druk waaronder de espresso wordt gezet, dit is zeker een element die we kunnen beïnvloeden. Hieronder vertellen we meer hoe je dit doet.

Druk…

De tweede zeer belangrijke factor voor het maken van een goede espresso is de druk die wordt uitgeoefend op de koffie gedurende het zetproces. En, er is maar een klein verschil tussen teveel druk en te weinig druk…Teveel druk leidt tot een over extractie waardoor de espresso sterk en bitter zal worden. Te weinig druk levert een slappe, maar ook bittere koffie. Het is dus voor een goede extractie van groot belang dat de goede druk te bepalen.

de juiste druk

Gelukkig bepalen espressomachines in belangrijke mate de werkdruk bij het zetten van espresso. De pomp in het apparaat is ontworpen om een druk te produceren van ongeveer 9 BAR. Dit is belangrijk, want voor een goede espresso is het van belang dat heet water met deze druk door de koffie in de filterhouder wordt geleid.

In veel omschrijvingen van machines staat dat zij in staat zijn een pompdruk te leveren van 15 tot 19 BAR. Zijn deze beter en leveren deze machines een betere espresso dan machines die een lagere pompdruk leveren?

Het antwoord is nee. Zoals we hierboven hebben beschreven, is niet meer dan 9 BAR druk nodig om een goed espresso te maken. Het feit dat veel machineproducenten aangeven dat hun machine een veel hogere druk kan leveren, is geen indicatie voor de kwaliteit van de espresso die zij levert of de kracht van de machine.

De drukgegevens op deze machines heeft betrekking op de maximum druk die de espressomachine kan leveren, niet welke druk het gebruikt bij het feitelijk zetten van de espresso. De pompen die over het algemeen worden toegepast in machines geschikt voor thuis- en licht commercieel gebruik, leveren met gemak tot 15, 16, 18 0f 19 BAR. Als de pomp druk meer dan 10 BAR bedraagt bij het zetten van een espresso, zal de extra pompkracht een veiligheidsventiel langzaam openen, waardoor de overdruk kan wegstromen. De extra kracht fungeert daarom als een veiligheidsmiddel voor de machine en heeft functie voor het maken van een perfecte espresso.

Laat je daarom alsjeblieft niet verwarren door al deze technische informatie. Onthoud eenvoudig weg dat het niet van belang is de espressomachine met de krachtigste pomp te kopen. Bijna alle pomp aangedreven espressomachines voor thuis en kantoorgebruik produceren meer dan genoeg druk om een heerlijke espresso te kunne maken. Dit geldt in ieder geval voor alle machines die wij aanbieden.

Filterdragers en filterbakjes

Als je een volautomatische espressoapparaat hebt, zoals de Bosch Benvenuto B30, dan kun je dit hele deel overslaan, simpelweg omdat volautomaten geen filterhouder hebben en het malen en aandrukken van de koffie automatisch door de machine wordt uitgevoerd.

De filterdrager is het apparaat wat nog het meeste lijkt op een ijslepel. In de drager worden de filterbakjes of filterschaaltjes aangebracht, waarin vervolgens de gemalen koffie wordt gedaan. Filterhouders worden gebruikt bij handmatige of piston-machines (Pavoni), semi-automatische en automatische espressomachines (verwar deze niet met volautomaten). De filterhouder wordt ook wel portafilter of koffiehendel genoemd, maar het gaat in alle gevallen om hetzelfde ding.

Om de dingen wat moeilijker te maken, hebben de fabrikanten drie verschillende types filterhouders en twee type filterbakjes op de markt gebracht.

Standaard filterhouders en filterbakjes

De standaard filterhouder is gebruikelijk in de meeste espressomachines die geschikt zijn voor thuis en kantoor gebruik. Als het over filterhouders gaat, gaat het hier om het meest eenvoudige ontwerp, maar in vergelijking tot de andere types, kunnen zij, afhankelijk van het filterbakje dat wordt gebruikt,wat moeilijker hanteerbaar zijn om een goed resultaat te krijgen.

Filterhouders voor commercieel gebruik zijn er in verschillende maten en vormen. Het bestaat uit een ronde kopvormige houder waar het filterbakje in huist. De kopdiameter kan uiteenlopen van 58 tot 53 mm. 58 mm heeft daarbij de voorkeur omdat hiermee meer gemalen koffie in een groter filterbakje gedaan kan worden, waardoor het oppervlak waar het water mee in aanraking kan komen groter is.

De “kop” is veelal gemaakt van verchroomd metaal met brons,of gepolijst aluminium. De kop heeft een of twee koffie-uitlooptuitjes die ofwel bij het gieten onderdeel van de houder zijn ofwel later aan de onderkant van de kop zijn vastgeschroefd. De kop is vastgemaakt aan een hendel van hout of plastic (meer gebruikelijk).

Filterbakjes

Ongeacht welk type filterhouder je ook gebruikt, in de filterhouder zul je een filterbakje moeten plaatsen. In dit belangrijk onderdeel doe je de gemalen koffie of espressopad (serving) voordat je de filterhouder aanbrengt op de machine zelf. In de meeste gevallen is het filterbakje uit de houder te halen. Bij de meeste machines worden dan ook meerdere filterbakjes geleverd voor bijvoorbeeld het zetten van een enkele of een dubbele espresso mogelijk te maken. Tegenwoordig leveren bijna alle fabrikanten ook een filterbakje waarmee je espressopads of servings kunt gebruiken. Naast Illy, zijn Trottet, Compagnia dell’Arabica en Diemme populaire merken die we op dit vlakbieden.

De meeste filterbakjes zijn gemaakt van geperst roestvrijstaal. In hele goedkope espressoapparaten, zeg onder de 50 euro,vindt je nog wel eens een aluminium bakje. Laten staan is ons advies!

Standaard filterbakje

Het standaard filterbakje bestaat het langst en wordt in de meeste gevallen gebruikt bij machines voor thuis- en kantoorgebruik. Wanneer je het bakje in het licht houdt en je kijkt er doorheen, dan ontdek je talloze kleine gaatjes in de bodem.

Bij een standaard filterbakje is het van belang een zeer fijn gemalen koffie te gebruiken en deze met de juiste druk aan te duwen. Espressomachines met een dergelijk filterbakje hebben vaak een koffiestamper als accessoire die je kunt gebruiken om de koffie samen te drukken. Om de juiste extractietijd en druk te krijgen die nodig is voor een goede espresso, is het van belang dat je in staat bent de maling op de juiste wijze aan te passen (als je zelf maalt). Als je voorgemalen koffie gebruikt, zoals wij die bijvoorbeeld aanbieden, dan is het soms nodig om de koffie meer of minder aan te drukken om het juiste resultaat te krijgen.

Meesterregels voor het maken van Espresso

De meeste espressoliefhebbers geven er de voorkeur aan espresso te maken met een espressomachine (semi- of automatisch), die gebruik maken van een standaard filterhouder en filterbakje. Hierdoor kunnen zij door het toepassen van de hieronder in detail beschreven meesterregels het zetten van een espresso naar eigen hand zetten.

Laten we nog even kort beschrijven wat espresso is en hoe het wordt gemaakt. Espresso is een drank die wordt bereid door heet water van ongeveer 87 tot 92 graden Celsius met een druk van 9 BAR door een hoeveelheid fijn gemalen en samengeperste koffie te leiden.

Een normale enkele espresso is ongeveer 25 tot 40 cc, waarbij gebruik wordt gemaakt van 7 gram koffie. Een dubbele espresso is tussen de 50 en 80 cc, waarbij gebruik wordt gemaakt van de dubbele hoeveelheid koffie.

We zullen vanaf hier de term “extractietijd” gebruiken voor de periode die het eigenlijke zetproces in beslag neemt. De extractietijd begint wanneer de schakelaar voor het zetten van de espresso wordt ingeschakeld en eindigt wanneer de gewenste hoeveelheid koffie is bereikt.

Als een algemene meesterregel kun je de volgende richtlijnen voor extractietijd hanteren, waarbij 7 gram koffie wordt gebruikt voor een enkele espresso en 14 gram voor een dubbele:

 • Espresso (enkel) 25 a 38 ml : 25 a 28 seconden.
 • Ristretto 15 a 20 ml: 25 a 30 seconden

Kernpunt:

De enige manier om de extractietijd te beïnvloeden is door verandering van de druk waarmee het water door de gemalen koffie kan lopen. De enige manier waarop de deze druk kan wijzigen is door ofwel de fijnheid van de gemalen koffie te veranderen en/of de druk te wijzigen waarmee je de koffie in de filterhouder aandrukt.

Controle over de extractietijd draagt bij aan het bereiken van een van de belangrijkste dingen van een goede espresso: de crema. Crema is een van de visuele indicatoren van de kwaliteit van een espresso. Hier draait het uiteindelijk om. Een juist bereide espresso is overdekt met een dikke hazelnoot kleurige laag schuim. Wanneer je het kopje vasthoudt en je het een beetje ronddraait, moet de crema zijn consistentie behouden, lichtjes de wanden van het kopje bedekken, terwijl de stevige laag over de oppervlakte van de koffie in stand blijft. De crema vormt datgene waar espressoliefhebbers voor gaan. Het is als de slagroom op een taart, zonder dat is er eigenlijk geen taart. Vergelijk het ook als een nacht zonder sterren. Maar als je de kerningrediënten voor het maken van een goede espresso hebt, dan valt alles op zijn plaats.

De maling en het aandrukken van de koffie – Zeer belangrijke factoren voor de extractietijd

Er zijn eigenlijk maar twee manieren waarop je de extractietijd kan beïnvloeden wanneer je een machine hebt met een standaard filterhouder en filterbakje en dat is door de juiste maling en de juiste druk te gebruiken waarmee je de koffie aandrukt. Met wat oefenen kom je al snel hierbij in de buurt.

Van beide factoren is het malen van de koffiebonen in de juiste fijnheid belangrijker dan de juiste kracht bij het aandrukken van de koffie. Je kunt aandrukken wat je wilt, maar als je de koffie niet fijn genoeg kunt malen, zul je nooit een goede espresso kunnen bereiken.

In deze beschrijving zijn we ervan uitgegaan dat je de beschikking hebt over een eigen koffiemolen die in staat is om de bonen zeer fijn te malen. Begin met een fijne maling en stop 7 gram (weeg dit nauwkeurig af) voor een enkele of 14 gram voor een dubbele espresso en druk de koffie vervolgens stevig aan. Je moetstevig genoeg drukken om de koffie af te vlakken en compact te maken. Controleer nadat je de koffie hebt aangedrukt, dat er tenminste nog 3-4 mm ruimte is tussen de bovenkant van de koffie en de rand van het filterbakje. Als je teveel in het bakje zou doen, kan er water lekken rond de afsluiting boven de filterhouder en een behoorlijke troep veroorzaken. Te veel vullen staat ook een goede extractietijd in de weg en kan het je machine beschadigen.

Zodra de koffie is aangedrukt kun je verder gaan, de filterhouder in de machine doen en op de startknop drukken. Zodra die pomp aan is, dien je met behulp van een stopwatch of een klok de extractietijd vaststellen.

 • Espresso (enkel) 25 a 38 ml : 25 a 28 seconden.
 • Ristretto 15 a 20 ml: 25 a 30 seconden

Vanaf dit moment is het relatief eenvoudig om de extractietijd af te stellen en de maling van de koffie bij te stellen. We bevelen niet aan het aandrukken van de koffie te veranderen in deze fase van het proces, maar te werken aan een juiste afstelling van de maling.

Als de koffie er erg snel uitkomt en je kopje is in een paar seconden gevuld, dan is de maling te grof en loopt het water te snel door de gemalen koffie. De molen zou in dat geval dus op een fijnere maling worden afgesteld. Als de koffie er langzaam uit de machine komt en druppelt of er komt helemaal geen koffie uit, dan is de koffie te fijn gemalen en moet je de molen grover afstellen. In dat geval is de koffie te fijn en kan het water er niet door heen.

Als de extractie tijden tussen de 5-15 seconden liggen, hoef je enkel de maling fijner af te stellen totdat de extractietijden binnen de aanbevolen tijd komen. Hierbij moet je niet aandrukkracht en aandrukwijze zoveel mogelijk gelijk houden. Het tegenovergestelde geldt wanneer de extractietijden te lang zijn. In dat geval hoef je slechts langzaam de grootte van de maling te vergroten door de molen op een groter getal te zetten.

Een goede espressomolen naast je machine is in dat geval ideaal omdat je ter plekke de flexibiliteit hebt om de maling van de koffie aan te passen. Als je kant en klaar gemalen koffie gebruikt, is het enige wat je kan doen is de aandrukkracht te wijzigen en te kijken of je dan een juiste extractietijd kunt bereiken.

Het gebruik van kant en klare gemalen koffie bij een machine met een normaal filterhoudersysteem

Er is niets mis met het gebruik van kant en klare gemalen koffie, maar je kunt geen invloed meer hebben op de maling en daarmee de hele fijnafstemming van de extractietijd. Wees er echter wel zeker van dat je koffie koopt die speciaal is gemalen voor espressomachines.

Espressopad filterhouder en espresso maken met pads (servings)

De laatste jaren is de belangstelling voor espressopads sterk gegroeid. Een espresso pad bestaat uit een vooraf exact gemeten hoeveelheid fijngemalen koffie verpakt in filterpapier.Pads zijn erg handig want de koffie is al perfect gemalen, afgewogen, aangedrukt en verpak, waardoor de extractietijd vrij accuraat is.

Om een espresso pad te gebruiken stop je hem in de filterhouder van je espressomachine en je drukt op de startknop. De machine leidt het water door de pad gelijk als bij gemalen koffie wanneer de juiste hoeveelheid koffie is bereikt, druk je de schakelaar weer uit. Verwijder de pad en gooi deze in de afvalbak. De belangrijkste voordelen van espresso pads is dat ze gemakkelijk in gebruik zijn, je geen koffiemolen nodig hebt, er geen rommel is en de koffie altijd vers is.

Om de versheid te garanderen worden de pads direct na productie vacuum of in beschermde atmosfeer verpakt, waardoor ze zelfs wel 12 –18 maanden goed kunnen blijven. De meeste fabrikanten zoals Trottet, Jolly en Compagnia dell’Arabica verpakken hun pads in een enkelverpakking die je moet openscheuren. Illy verkoopt ze in blikken van 18 of 36. Wij geven de voorkeur aan de enkelverpakte pads, omdat hierbij de versheid optimaal gegarandeerd wordt, omdat de pads in blikverpakking die niet direct gebruikt worden snel aan versheid en aroma verliezen.

Veel mensen vragen ons of espresso pads net zo goed smaken als gemalen koffie. Het antwoord is ja. Alleen zeer ervaren espresso proevers merkten bij blindtesten enig verschil in aroma. Zij waren echter verbaasd over de bijzonder hoge kwaliteit die met pads kan worden bereikt.

Er zit een aantal andere nadelen aan espresso pads vast die veel mensen voor lief nemen. De pads zijn duurder in gebruik dan gemalen koffie en je kunt er slechts een espresso per keer mee maken. Pads zijninderdaad duurder dan de meeste gemalen koffie (bij ons vanaf 21 cent, gemiddeld zo’n 27 cent) als je ze in kleinere hoeveelheden koopt. Vergelijk dit met gemalen koffie, waarbij de gemiddelde prijs zo rond de 14 cent per espresso ligt. Maar bekijk het ook van deze kant: als je een dure koffiemolen moet aanschaffen en er vaak op uit moet om verse bonen te kopen en deze zorgvuldig moet inpakken omdat ze anders oud en niet lekker meer zijn, dan kunnen de wat hogere kosten van de eenvoudig te gebruiken en bewaren pad het waard zijn. En omdat de pads schoner in gebruik zijn en de machine niet in aanraking komt met koffieresten, gaat deze ook nog eens langer mee.

De koffiethuiswinkel heeft de laatste jaren de mogelijkheid gehad om veel verschillende merken pads uit te proberen en onze klanten vragen ons dan ook vaak welke pad de beste is. Dit is voor ons echter moeilijk te zeggen, de pads die wij aanbieden zijn alle van hoge kwaliteit, maar iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Maar om zelf te bepalen welke het beste bevalt, zowel qua smaak als qua gebruiksgemak, kunt u een uitgebreid proefpakket met ons hele assortiment erin bestellen.

Niet alle machines zijn geschikt voor espresso pads

Voordat je nu erop uitgaat op espresso pads aan te schaffen, moet je er wel zeker van zijn dat jouw machine hiervoor geschikt is of met gebruik van een adapter geschikt te maken is. Alle machines in onze winkel zijn geschikt voor het gebruik van pads.

De meeste fabrikanten van pads en espressomachines onderschrijven de internationale E.S.E.-‘standaard’. E.S.E staat voor Easy servings Espresso. Deze norm betekent dat de pads die volgens deze norm zijn geproduceerd in een machine passen die geschikt is voor het gebruik van espresso pads.

De meeste fabrikanten van espressomachines voorzien hun machines tegenwoordig met een extra filterhouder speciaal voor het gebruik van pads ofwel bij de machine is wordt een adapter gevoegd die de filterbakjes geschikt maken voor pad gebruik. In alle andere gevallen moet je een speciale adapter nog aanschaffen.

Espresso maken met espresso capsules

Nespresso is een fabrikant van espresso capsules. In plaats van gebruik te maken van papier om de koffie te verpakken, gebruiken zijn een aluminium capsule die je in een speciaal hiervoor ontworpen filterhouder van hun machines legt. De capsule is natuurlijk goed verpakt maar als je hem in de filterhouder stopt en daarna in de machine aanbrengt, dan wordt de capsule door de waterleider in de groephoofd in de capsule doorprikt.Zodra je op de startknop drukt leidt de pomp het hele water door de koffie in de capsule om een espresso te maken. Als je klaar bent dan verwijder je simpelweg de filterhouder en je gooit de capsule weg.

Nestlé is de fabrikant van de capsules voor Nespresso. Let er wel op datNespresso het enige bedrijf is waar je deze capsules kunt kopen. Als ze dus op zijn, kun je dus niet even naar de winkel om even wat nieuwe te halen. In de tweede plaats zijn de capsules, net zoals de espresso pads duurder dan gemalen koffie (de Nespresso capsules kosten tussen de 28 en 34 cent per stuk). Maar net als bij espresso pads krijg je hiervoor een hoop gemak voor terug.

Als je een keuze maakt tussen gebruik van espresso pads en Nespresso, wees je er dan ook van bewust dat dat Nespresso machines niet geschikt zijn voor het gebruik van gemalen koffie, terwijl de meeste machines voor pads dit vaak wel zijn.

Hi-tech met Volautomaten

Behalve semi-automaten en automatische espressomachines die gebruik maken van gemalen koffie of pads en een koffiemolen, zijn er ook machines die alles automatisch doen. Met een druk op de knop voert de machine het gehele proces van koffieboon tot kopje uit dat hoort bij het maken van een espresso. Je doet enkel de bonen en water in de machine en de machine doet de rest. Het malen van de koffie, het vol laten lopen van de zetkamer (in plaats van de filterhouder en bakje), het aandrukken van de koffie gaat automatisch. Eenmaal klaar met dit proces, gooit de machine de zojuist gebruikte koffie in een inpandige afvalbak, om deze later weg te gooien. Geen troep, geen gedoe, maar wel goede espresso. Er zijn vaak vele programmeringsopties en mogelijkheden op deze machines, die je in enkele minuten in een pro omtoveren.

Bekijk ook de andere Espresso verwante gidsen:

 • ·Adviesgids voor de aanschaf van Espresso Machines

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter JURA Reinigingstabletten

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
JURA Reinigingstabletten
originele JURA reinigingstabletten kies uit de …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
JURA Claris Smart Waterfilter
JURA Claris Smart waterfilter voor de Jura Z8, Z6,…

Recenten berichten

12 reacties op “Espresso maken, een handleiding”

 1. Folkert schreef:

  Beste Han, dank je wel voor je reactie. Ik ben nog uit de tijd van de ml’s vloeistof in plaats van grammen ;-). En ik behoor wellicht ook tot de rekkelijken: als wat in mijn kopje zit, bevalt, dan doen de regeltjes er niet zo toe (wat mij betreft hoor). Beschouw de richtlijnen daarom echt als richtlijn. Als je op een andere wijze een goed resultaat haalt, is dan natuurlijk ok. Terugkomend op jouw vraag: ik hanteer als richtlijn een doorlooptijd van 25 tot 30 seconden bij 16-18 gram koffie. Een dubbele espresso is voor mij 70 ml in totaal, dus 35 ml per kopje. Ik maak er dus wat meer een “Hollandse” espresso van. De doorlooptijd blijft wat mij betreft dus op 25 tot 30 seconden, de maling wordt alleen wat grover om dat hogere volume te halen. Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kunt!

 2. Han ter Halle schreef:

  Beste Folkert, Voor het eerst in deze rubriek. Ik heb al een jaar of 5 een espressoapparaat (Bezzera). Graag informatie over de verhoudingen van koffie, vloeistof en extractietijd voor een dubbele espresso. Overal op internet gezocht maar de volledige omschrijving voor een dubbele espresso ontbreekt (deels) structureel. Een ‘dubbele’ wordt in cafe’s vaak standaard gemaakt en ook thuis neem ik alleen een ‘dubbele’. Tot dusverre hanteerde ik 16-18 gr koffie, doorloopsnelheid 25-30 sec en ik kom dan tot ca 35-40 gr vloeistof. Ik lees in jouw artikel voor het eerst dat ik moet uitkomen op het dubbele aantal grammen vloeistof maar er staat geen doorloopsnelheid bij. Die zou dan hoger moeten zijn dan 25-30 sec maar dan kom ik niet op de dubbele hoeveelheid vloeistof (espresso). Als ik minder dan 16-18 gr koffie maal blijft de koffie na het zetten aan de bovenzijde plakken (aan de zetgroep). Graag jouw advies.

 3. Folkert schreef:

  Hoewel wij de machine niet verkopen en niet helemaal kennen, heb ik begrepen dat de zetgroep van deze machine tot maximaal 16 gram koffie aankan. Dit zou bijvoorbeeld de hoeveelheid zijn die gebruikt kan worden voor een dubbele espresso. En deze worden gezet in 1 zetbeurt. (Sommige machines zetten 2×1 kop als ze een dubbele koffie maken). Als u wel twee koppen gewone koffie van goede sterkte krijgt (en daarbij ongeveer 16 gram gemalen koffie), adviseer u te onderzoeken of de programmering van de koffiehoeveelheid bij het maken van 2 espresso mogelijk is en goed is ingesteld. Het zou kunnen zijn, dat deze op de laagste maalhoeveelheid is afgesteld en daarom de waterige espresso ontstaat.

 4. Herman De Maeyer schreef:

  Ik heb een Saeco Grand Baristo. Veel mogelijkheden, maar de functie dubbele espresso werkt volgens mij niet zoals het hoort. Als men 2 maal op,de knop espresso drukt wordt automatisch een dubbele espresso gemaakt en dit met één maling. Er wordt bijbde dubbele espresso echter te veel water gedoseerd en te weinig koffie. 34ml enkel en 77ml dubbel 7,5gr koffie enkel en 9,8gr dubbel Dit geeft waterachtige koffie, of dit nu in één of twee kopjes loopt. Ik tracht dit probleem al sinds maart dit jaar met het Philips service center op te lossen, maar volgens hun werkt alles normaal. Maar ik denk dat ze hun apparaten niet kennen. Ze hebben maanden volgehouden dat een dubbele espresso met één maling niet kan.

 5. Folkert schreef:

  Dank je wel! Wat betreft het uitkloppen: ik vermoed dat je na het koffiezetten de koffie laat zitten en pas bij een volgende zetbeurt de koffie uitklopt. Hierdoor droogt de koffie door de warmte van het apparaat helemaal uit en brandt als het ware vast aan het bakje. Het beste is jezelf aan te leren direct na het zetten van de koffie, de drager uit te slaan en dan ook even schoon te spoelen en dan terug te doen. Dan laat de koffie gemakkelijk los en hoef je niet eens hard te slaan. Een zacht tikje is vaak genoeg. Bovendien zal jouw koffie lekkerder aan smaken, omdat de douche (het ontvangende gedeelte van het apparaat, waar de filterdrager ingedraaid wordt) schoner blijft. Geniet van je koffie! Folkert

 6. Trudy schreef:

  Goede informatie. Ik heb een Delonghi 35.31. Hoe krijg je de koffiedrab het beste uit de filterhouder? Ik moet hard slaan, maar de drab zit erg vast, het is een lastig karwei. Ik gebruik nu een lepeltje als het met slaan niet lukt. Heb je een tip?

 7. Folkert schreef:

  Graag gedaan!

 8. Vincent schreef:

  Bedankt voor de gratis stukje informatie! Erg leuk om te lezen en weer wat wijzer mbt de espresso hobby!

 9. Folkert schreef:

  Beste Norbert, jouw interpretatie is juist. Meer water met eenzelfde hoeveelheid gemalen koffie geeft een minder sterke koffie. De genoemde cijfers in grammen en volume moet u ook zien als richtlijnen, het is aan u om voor u de lekkerste en mooiste espresso te creëren, waarbij de uwe wellicht wat meer koffie heeft (bijvoorbeeld 8 gram) en een volume van 25, 30 of 40 cc. Met vriendelijke groeten, Folkert Terpstra

 10. norbert de vos schreef:

  Ik heb met veel aandacht jullie artikel over de goede/correcte expresso gelezen. Hierbij toch een vraag/bemerking. U vermeldt : Een normale enkele espresso is ongeveer 25 tot 40 cc, waarbij gebruik wordt gemaakt van 7 gram koffie. Er zijn dus kleine en grotere expressos qua hoeveelheid. Vermits er telkens dezelfde hoeveelheid koffie gebruikt wordt is de grote dus minder sterk dan de kleine? Met dank voor de toelichting.

 11. Folkert schreef:

  Beste Gerard, Op de pad moet ongeveer een werkdruk van 8 tot 10 bar uitgeoefend worden. 15 lijkt mij niet juist en ik verwacht dat hier bedoeld wordt dat de maximale pompcapaciteit van de machine waarmee je de koffie zet, tenminste 15 bar moet zijn. groet, Folkert

 12. Gerard lut schreef:

  Mijn espressopads van molinairi hebben 15 bar nodig. Is dit wel juist?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *