Het product is succesvol aan uw winkelwagen toegevoegd
Er zijn 0 artikelen in uw winkelwagen. Er is 1 artikel in uw winkelwagen.
Ons gehele assortiment koffieproducten.
Hoogstaande kwaliteit eco- en fairtrade koffiebonen.
Verkrijgbaar in zakken van 1000 gr.
Zeer verfijnde fairtrade koffie, met een mocca-achtige smaak. Middelkrachtig, prima voor espresso en cappuccino of een lungo.Romige nasmaak. U kunt kiezen uit 18 (optie hierna) of 150 stuks (standaard keuzeoptie).
Agust Elegante espressopads. Middelkrachtig, iets zoet, geur van bloemen. Zeer smaakvol als espresso of als cappuccino. Lang aanwezige smaak. U kunt kiezen uit 18 stuks (keuzeoptie) of 150 stuks (standaard). Deze pads heetten voorheen Espresso Italiano.
Biologische fair trade koffiebonen voor een heerlijke middelkrachtige koffie van hoge kwaliteit. Vol van smaak, goed in balans, filmend, met een frisse afdronk. Een ronde koffie vol fruit, uitstekend als basis voor espresso, de gewone Hollandse kop of als basis voor cappuccino. Zak met 1000 gr.
Bekroonde koffiebonen van de Zuid-Italiaanse koffiebranderij Michele Battista. Iets krachtiger dan gemiddeld van smaak, met tonen van zoethout en zwarte bes. Mooi in balans en een lekkere nasmaak. Verkrijgbaar in zakken van 1000 gr. Ideaal voor espresso en cappuccino.
Koffiebonen voor een volle koffie, lekker pittig. Mooie nasmaak. Prijswinnend. Als u van een stevige, smaakvolle koffie houdt, dan is deze aan te bevelen. Zeer geschikt voor een stevige espresso, Hollandse kop koffie of een cappuccino.
Profiteer van kwantumkorting. Bendinelli 100% Arabica Gourmet. Misschien wel de beste koffiebonen van Sergio Bendinelli. Prijswinnend in 2008 en 2010. 100% Arabica. Vol en rijk. Voor wie gaat voor een perfecte espresso of volle cappuccino. In 250 gram (optie) of 1000 gram verkrijgbaar (standaard).
Bekroonde koffie van de Zuid-Italiaanse koffiebranderij Michele Battista. Iets krachtiger van gemiddeld van smaak, met tonen van zoethout en zwarte bes. Mooi in balans en een lekkere nasmaak. Ideaal voor espresso en cappuccino. Doos met 50 stuks.
Mooie biologische en fairtrade koffie van Battistino.
Verkrijgbaar in 18 of 50 st. (standaardhoeveelheid).
Verfijnde koffie in ESE-pads van Diemme. 100% Arabica. Veel chocolade, lekkere nasmaak. Zeer smaakvol voor espresso, lungo en cappuccino. De koffie is middelkrachtig, de smaak blijft lang in de mond aanwezig. Verkrijgbaar in dozen van 50 stuks.
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is volgens velen de lekkerste koffie. Middelkrachtig, veel chocolade, zeer geschikt voor espresso en cappuccino. 100% Arabica. Aantrekkelijk geprijsd bij grotere afname (volumevoordeel).
Verkrijgbaar in 200 (optie) of 1000 gram (standaard).
Zeer smaakvolle espressopad van Diemme Caffè. Vol van smaak, rond en goed in balans.
Deze Diemme Bianco Cafeinevrij bestaat uit 100% Arabica koffiebonen. Verkrijgbaar als zak van 1000 gram (standaard).
Deze Diemme miscela prestigio is een prachtige melange van 90% arabica koffiebonen, zacht en iets zoet, behoorlijk wat chocolade. Zeer geschikt voor iedereen die van zachte koffie houdt. Verkrijgbaar als zak van 1000 gr.
Prijswinnende middelkrachtige koffie, 80 procent Arabica koffiebonen. Lange nasmaak van chocolade, bloemen, vers fruit en gedroogde noten. Prima voor een heerlijke espresso, gewone koffie of cappuccino. Verkrijgbaar in zakken van 1000 gram. In 2010 bekroond met goud door het IIAC.
Middelkrachtige koffie met chocolade-, bloem- en fruittonen in de smaak. Een prettige, lange nasmaak. Deze ESE-pad is de La Genovese Qualita Oro in padvorm. Winnaar van een gouden medaille vanwege de uitstekende smaak. U kunt kiezen uit 18 (keuzeoptie hierna) of 150 stuks (standaard).
100% Arabica Koffie uit de Braziliaanse Santos. Net middelkrachtig. No-nonsense koffie, eerlijk, een allemansvriend. Heerlijke voor espresso, een lungo of een iets lichtere cappuccino. Verkrijgbaar in een dispenser met 25 stuks.
100% Arabica. Middelkrachtig. Fruitachtig aroma, licht fruit in de smaak en caramel tonen. Perfect geschikt voor een ietwat frisse espresso of cappuccino. Verkrijgbaar in een dispenser met 25 stuks.
100% Arabica. Fijne middelkrachtige koffie met volle body. Evenwichtig in smaak, met tonen van drop en pure chocolade, mooie rinsheid bij het doorslikken. De nasmaak is middellang, ook hier proef je pure chocolade in de mond. 25 stuks.
Prachtige melange van eerste klas koffiebonen van Lagenovese. Middelkrachtig, zoet, notig, mooie body. 90% Arabica. Gouden Medaille winnaar internation Coffee Tasting 2012. Verkrijgbaar in zakken van 1000 gr.
Blik met 3 kg 100% Arabica koffiebonen. Middelkrachtig. Zeer mooi in balans,kruidig, bloemen, tropisch fruit, fluwelen mondgevoel. Zeer verfijnde nasmaak. Soms tref je koffies die je verwachtingen overtreffen.
Verkrijgbaar in blikken van 3 kg.
Lagenovese single origin ese-pads uit Colombia. Doosje met 25 stuks.
100% arabica koffie. Middelkrachtig, met een prachtige balans tussen fris en bitter. Zachte bitter met chocolade. Zeer geschikt voor espresso of cappuccino. De smaak blijft lang in de mond, de nasmaak is prettig, ietwat fris.
De koffiebonen zijn verkrijgbaar in zakken van 1000 gram.
Meer dan middelkrachtige koffie, Chocolade tonen, gecombineerd met een middelkrachtige bitter. Met deze koffiebonen maakt u een ietwat stevige espresso, cappuccino of lungo. De smaak blijft lang in de mond, de nasmaak is prettig. 1000 gram.
100% arabica koffie. Middelkrachtig, met een prachtige balans tussen fris en bitter. Zachte bitter met chocolade. De smaak blijft lang in de mond, de nasmaak is prettig, ietwat fris. U kunt kiezen uit 18 (standaard) of 150 stuks. Aangepaste samenstelling per 1 jan 2016.
Lichte tot middelkrachtige koffie, die bijzonder geschikt is voor een lungo of een Hollandse kop koffie.Iets zoet, lichte tonen van citrus, mocca achtige smaak. De smaak blijft lang in de mond, de nasmaak is prettig. U kunt kiezen uit 18 (keuzeoptie hierna) of 150 stuks (standaard).
90% Arabica koffiebonen. Middelkrachtig tot krachtig. Zeer goed voor wat sterkere espresso, cappuccino of gewone koffie. Deze Mingo Classico is fraai uitgebalanceerde. Bekroond in 2006 met goud vanwege de zeer goede smaak. Verkrijgbaar in kg verpakking.
Prijswinnende koffiebonen van Mokarico. Verfijnd van smaak, middelkrachtig. Zeer geschikt voor espresso, een gewone kop koffie en cappuccino. Verkrijgbaar in 250 gr (optie) of 1000 gr (standaard).
Deze Mokarico is gewoonweg een fantastische biologische koffie. Middelkrachtig, kruidig, chocola. Heerlijk voor espresso en cappuccino. De koffiebonen zijn verkrijgbaar in pakken van 250 gr of 1000 gr.
Prijs voor beste koffiebonen voor volautomaten in 2006. Net middelkrachtig. Ideaal voor een gewone koffie uit de volautomaat. Melange van Arabica en Robusta, met een ietwat zoete, chocoladeachtig rond smaakprofiel. Verkrijgbaar in zakken van 1000 gr.
Prijswinnende ESE-pad. 90-10 verhouding Arabica versus Robusta. Middelkrachtig. Amandel en chocolade tonen, ietwat citrus. Fijne nasmaak. Zeer geschikt voor espresso, cappuccino of lungo. U kunt kiezen uit 18 stuks (keuzeoptie hierna) of 150 stuks (standaard keuzemogelijkheid).
Deze koffiebonen geven een stevige koffie, naar Napolitaans bloed. Intens, gekruid en pittig. Zeer geschikt voor mensen die houden van een robuste espresso of stevige Hollandse kop. Een schepje suiker maakt het extra lekker. Verkrijgbaar in 250 of 1000 gr.
!00% Arabica koffiebonen, middelkrachtig. Veel fruit en tonen van caramel en honing, fraaie zachte bitter. Perfect voor een fruitige espresso en een lichte cappuccino. Verkijgbaar in pakken van 1000 gram.
Middelkrachtige koffie samengesteld uit 90% Arabica koffiebonen. Zachte bitter, ietwat cacao, amandel. Geen citrus. Smaakvol middengebied. Verkrijgbaar in zakken van 1000 gram.
Deze dark-roast variant van Palombini is zodanig gebrand dat hij heerlijk Zuid-Italiaans aan doet. Een krachtige koffie, die u lekker lang kunt naproeven. Melange van Robusta en Arabica.
ESE espressopads van de beste Italiaanse koffie van 2010. Deze ESE-pads van de Romeinse brander Parana zijn middelkrachtig van smaak met een zeer goede body en een prachtige hints van bloemen en fruit. Verkrijgbaar per 18 stuks (keuzeoptie hierna) of een doos van 150 stuks (standaard).
Deze koffiebonen zijn een internationale ster! Beste koffie in 2008. 100% Arabica. Chocolade, fruit en bloementonen vertegenwoordigen het smaakpallet. Verkrijgbaar in blikken van 250 gr of zakken van 1000 gr (standaard hoeveelheid).
Een heerlijke melange voorzien van de beste Arabica bonen, uiteraard cafeïnevrij. Ideaal voor mensen die geen cafeïne tot zich mogen of willen nemen. U blijft verzekerd van hetzelfde product! Zak van 1000 gr.
Voor iedereen die én fairtrade én lekkere koffie wil.
Verpakt in doosjes van 18 st. De pads zijn niet geschikt voor senseo.
Caffe Roen is een werkelijk sublieme koffie. Vol, zeer goed in balans, met een zeer fraaie afdronk. 80% Arabica koffiebonen. Erg lekker als espresso, hollandse koffie of cappuccino. In 2006 bekroond met goud. Verkrijgbaar in zakken van 250 gram (optie) of 1000 gram (standaard).
Gouden medaille winnaar. Koffie met karakter, smaakvol en krachtiger dan gemiddeld. Bijzonder geschikt voor de espressoliefhebber en voor de liefhebber van cappuccino. Goed in balans. Verkrijgbaar per 18 stuks of per 150 stuks.
Prachtige 100% Arabica koffiebonen van Roen. Zacht tot middelkrachtig. Zeer goede balans tussen carameltonen, honing, fruit en zachte bitter. Perfect voor espresso, lungo of lichte cappuccino. Verkrijgbaar in 250 gram (optie) of 1000 gram (standaard).
Agust Brasile Middelkrachtig, iets zoet en rond. Zeer smaakvol als espresso of als cappuccino. Lang aanwezige smaak. 50 stuks
Middelkrachtig, karaktervolle en fruitige Afrikaanse koffie.
50 stuks
Agust Colombia Middelkrachtig, iets zoet en fruitig Zeer smaakvol als espresso of als cappuccino. Lang aanwezige smaak. 50 stuks
Probeer onze versgebrande Pink Moka koffiebonen met keurmerk!
Koffie kent een lange geschiedenis. Leer meer over de verschillende soorten koffie - arabica versus robusta. Lees hoe koffie van een soort soep naar een heerlijke cafe creme transformeerde en de reis maakte van het Oosten naar het Westen.
Koffieplanten - De beschaafde versus de bourgondische
Koffie - Van Soep naar Cafe Creme
Koffie - Vanuit het Oosten naar het Westen
Er zijn vele verschillende soorten koffieplanten ontdekt. Niet elke soort is echter geschikt om op grote schaal koffie mee te produceren. Er bestaan kort gezegd twee hoofdsoorten die hiervoor gebruikt worden, de coffea arabica en de coffea canephora. Laatstgenoemde is ook wel beter bekend als Robusta.
De Coffea Arabica ziet er uit als een meerstammige heester. Als de Arabica-plant volgroeid is, bereikt de plant gemiddeld een hoogte van 4 tot 5 meter. In het wild kunnen ze wel 10 meter halen. Ongesnoeid heeft de plant een piramide vorm. De bladeren van deze soort groeien 2 aan 2 aan de takken. Ze zijn ovaal van vorm, leerachtig en warmgroen van kleur. Ze zijn zo’n 10 tot 15 cm lang en 4 tot 6 cm breed. De bloemen van de Coffea Arabica zijn wit gekleurd. Qua vorm en ook qua geur lijken de bloemen op die van de Jasmijnplant. De bloemen groeien met 2 of 3 tezamen vanuit een punt op de tak in een bloemgroep van 16. Ze vormen zich aan takken, die tenminste 1 jaar oud zijn. De bloem zelf kent 5 blaadjes van een kleine centimeter lengte. Onder de bloem zitten in een soort verdikking twee zaadjes, die later – mits bestoven – uitgroeien tot de vrucht, de koffiebes. Een volgroeide rijpe koffiebes is rood van kleur. Onder dit rode vel zit een slijmerig, zoet en kleverig vruchtvlees. Wanneer we de bes verder ontleden stuiten we op de twee halfronde koffiebonen, die met de vlakke zijden tegenover elkaar aan liggen. Elke boon is bedekt met een los, dun, geelachtig vlies, ook wel parchment vel genoemd. Je kunt dit zien als een soort beschermende jas. Tussen de boon en het parchment zit nog een dun zilverkleurig vlies. Dit zilveren vlies bedekt direct de eigenlijke boon en vormt als het ware de eerste laag. De bonen van de Arabica Koffieplant zijn ovaal, wat uitgerekt gevormd. Ze zijn ongeveer 10 mm lang, 6 mm breed en zo’n 4 mm dik.
Net als de Coffea Arabica behoort de Coffea Canephora (Robusta) tot de Erythocoffeae plantensoort. In het wild kan de Canephora 8 tot 12 meter hoog worden. De takken groeien horizontaal en neigen te hangen. De bladeren van de Robusta koffieplant zijn 12 tot 15 cm lang en 8 tot 15 cm breed. Bovenop het blad zijn heel krachtig de bladnerven getekend. De bloemen van de Canephora groeien in stevige clusters van 20 tot 30 sterk geurende bloemen. Ze groeien uit de oksels van de bladeren van de plant. De bloem heeft 5 tot 7 blaadjes en een totale lengte van ongeveer 3 centimeter. De bessen zijn klein, rond als een bal, ongeveer 8 tot 16 millimeter groot. Het rode vel van de bes is glad en dun, het vruchtvlees is dik en relatief los van het parchment. De beide zaden (bonen) zijn ovaal van vorm, maar veel ronder dan de bonen van de Arabica koffiesoort.
Het is niet moeilijk een Arabica van een Robusta koffieplant te onderscheiden. De vorm van de planten verschilt enorm. De robusta is een volle, ronde plant, met volle bloemengroepen, rijke en volle groei en kleine en rond vruchten, bourgondisch bijna. De Arabica is in die zin veel ‘beschaafder’, minder rijk gevuld en duidelijk pyramide gevormd.
Beide planten tezamen, nemen ongeveer 98% van de wereld koffieproductie voor hun rekening. Het is moeilijk te zeggen hoeveel planten er vandaag de dag in de wereld zijn. In 1980 werd het aantal ingeschat op zo’n 14 miljard planten. Vandaag de dag zou dit wel eens tussen de 20 en 30 miljard kunnen liggen.
Koffiezetten doen we met gebrande koffiebonen. We malen ze en stellen de gemalen koffiebonen bloot aan heet water, zodat de aroma’s en smaak van het koffiemaalsel in het hete water wordt opgenomen. Hoe we tot deze manier van koffiezetten zijn gekomen, is niet zeker. Wel zeker is dat lange tijd voordat men het aftreksel van gebrande koffiebonen werd gedronken, koffiebessen op allerlei manieren ‘culinair’ onder handen zijn genomen.
Bekend is dat de vruchten van de eerste koffiebonen in Afrika in zijn geheel werden gekookt. Het vruchtvlees werd zacht en er werd een soort zoete vruchtensoep van gemaakt. Deze was soep was populair vanwege de stimulerende werking die er van uitging. Een stap dichter bij het huidige gebruik is het drogen en malen van koffiebessen. Dit om de koffie tijdens perioden van jacht of verhuizing te kunnen bewaren en makkelijk te kunnen toepassen. Vaak werden de vruchten naderhand weer bevochtigd en gekookt en weer tot soep gemaakt.
Het moment dat men koffiebonen werkelijk ging roosteren en koken, is onbekend. Aangenomen wordt dat kort na het drogen en malen men ook de gedroogde vruchten ging bakken. De heerlijke geur en de nieuwe smaken die door het bakken vrijkwamen, moeten een stimulans geweest zijn om koffiebonen te gaan roosteren en hier weer ‘soep’ van te gaan maken. Mede doordat de stimulerende effecten van cafeïne goed merkbaar waren, versterkte de modern gezette koffie snel haar culturele en rituele waarde in het dagelijks leven van toen. Daarmee was de koffie zoals wij die kennen geboren.
In Nederland wordt flink koffie gedronken. Meer dan 150 liter drinken wij gemiddeld per Nederlander per jaar. De drank is zo populair dat het lijkt alsof koffie altijd er geweest is. Toch is koffie een drank die pas in de 17e eeuw in Europa langzaam maar zeker bekend werd. Waar in het Midden-Oosten al honderden jaren eerder koffie werd gedronken, bleef het in Europa betrekkelijk stil. Dit veranderde toen na de Middeleeuwen de interesse groeide in andere culturen en men er op uit trok. Al snel ontdekte nieuwsgierige handelsorganisaties nieuwe planten, specerijen, gewassen en ook nieuwe dranken. Een daarvan was koffie.
De weg naar de huidige positie van koffie als volksdrank nummer 1 is een lange. Waar in het begin van de Gouden Eeuw (1600 -1610) koffie vooral als handelswaar werd gezien - de VOC kocht en verkocht ruwe koffie vooral voor de interne Aziatische markt - duurde het tot ongeveer de tweede helft van de 17e eeuw (rond 1660) dat de eerste koffie naar Nederland werd verscheept. In die tijd verschenen ook de eerste koffiehuizen in Amsterdam en werd koffie in korte tijd zo populair dat volgens de overlevering deze 'soo vol menschen siet dat se gepropt zijn'. Tegen de tijd dat de eerste Europeanen kennismaakten met koffie, was koffie in de Arabische wereld al lange tijd in zwang. Koffiehuizen waren in het Midden Oosten niet weg te denken uit het toenmalige straatbeeld. Veel Arabieren vermaakten zich er spelletjes spelend, tabak rokend en vooral ook, omdat alcohol niet in de Arabische cultuur past, veel koffie drinkend.
De Amsterdamse geschiedschrijver Olfert Dapper schreef een zeer illustrerend beeld over de positie van koffie in de Oosterse wereld: 'In gelukkigh Arabië alleen, en op geen anderen oort ter werelt, groeit een zeker zaet, boontje of graen, dat bij d'Arabieren Bon of Ban wort genoemd, waer uit zy enen drank, met water op het vuur te kooken, bereiden, dien zy Koava, de Persianen Kahwee en de Turken Kaue, en die van Europa gemeenlijk, na hunnen voorgang, gebroken Koffie noemen, en ziedend heet al slurpende, overvloedelijk veel, als wijn of bier hier te lande indrinken'.
Koffieboom uit "Beschrijving van Asië", O. Dapper[/caption]
In eerste aanleg was de VOC helemaal niet zo geneigd de handel in koffie voor Europa op te pakken. In China kon men veel gemakkelijker toegang krijgen tot een andere nieuwe drank: thee. Hiermee wilde men eerst de Europese markt op. Koffie stond lager in de rangorde in handelsstromen naar Europa. Toch bracht de Hollandse hegemonie op de handelsroutes over zee met zich mee, dat de VOC veel geld kon verdienen met de handel tussen de Aziatische landen. Lange tijd was de Jemense stad El Mukha (ookwel Mokka of Mocha) een belangrijk handelscentrum voor de VOC. Pas aan het einde van de 17e eeuw bracht de VOC met elke vloot die huiswaarts keerde een lading koffie mee.
In de begintijd in de handel in koffie werd de markt beheerst door een monopolie van de Jemenitische heersers. Zij deden er alles aan om te voorkomen dat deze hegemonie werd doorbroken. De VOC was er echter zeer bij gebaat dit monopolie te doorbreken. Naarstig zocht men naar manieren om zelf koffie te gaan verbouwen en dit te gaan verhandelen. Hiervoor had men koffieplanten nodig. Vermoedelijk zijn via Indiase handelslieden de eerste koffieplantstekjes in Nederlandse handen gekomen. Aan het laatste decennium van de 17e eeuw slaagde VOC-lid Johan van Hoorn er in de eerste stekjes op Java tot volle koffieplanten te laten volgroeien. Kort hierna spoorde hij zijn medelotgenoten aan koffie op Java in cultuur te brengen. Vanaf dat moment ging het snel. In 1711 de eerste 'Javaanse Koffie' naar Nederland verscheept.
Kort na het volgroeien van de eerste koffieplanten op Java, werden ook stekken naar het thuisland gestuurd. Deze werden geplant in de Amsterdamse Hortus Botanicus. Vanuit de hortus vond de koffieplant zijn weg naar andere hortussen in Europa. In 1714 gaf het Amsterdamse gemeentebestuur een koffieplant aan de Franse koning Lodeweijk XIV. Het verhaal gaat dat een Franse kapitein in 1720 de plant naar Martinique bracht. Deze koffieplant wordt beschouwd als demoederplant voor de Zuid-Amerikaanse koffiecultuur (de koffieplant komt van nature niet voor in dit continent). In hoeverre dit verhaal waar is, is niet zeker. Bekend is evenwel dat al in 1712 in Suriname op kleine schaal koffie werd geteeld.
Bronnen: -Koffie in Nederland -Coffee Production - Bernhard Rothfos.