» » Melkopschuimer reinigen

Melkopschuimer reinigen

Geplaatst in: Handleidingen | 6

“Help, mijn machine schuimt het melk niet goed meer op!” Regelmatig krijgen we deze hulpkreet van onze klanten. Het melkschuim dat tot voorkort weldadig uit de melkschuimer (cappuccinatore) van de machine vloeide, lijkt te zijn verdwenen. Lauwe melk en geen schuim op de cappuccino of latte zijn het resultaat. Niet wat je wilt natuurlijk als je van cappuccino houdt!

Dus hierbij kort wat je kunt doen op het moment dat het melkschuim dun of zelfs helemaal niet op je koffie komt. Het belangrijkste? De cappuccinatore (het onderdeel op de machine waar de schuim uit komt) schoonmaken. Hoe flauw dat ook klinkt! Maar in 99 van de 100 gevallen biedt schoonmaken van de cappuccinatore de oplossing.

Hieronder een stappenplannetje:

 1. Haal de cappuccinatore van de machine
 2. Trek het kleine paddestoel achtige dopje aan de bovenzijde eraf
 3. Trek het onderste gedeelte waar de melk uitstroomt er af
 4. Trek het ronde middengedeelte uit het basisstuk
 5. Spoel en borstel alles goed af onder een lauwwarme kraan zodat nergens melkresten meer zichtbaar zijn.
 6. Als de cappuccinatore erg vies is: maak een bakje met een scheutje cappuccinatorereiniger en leg hier alle onderdelen in en laat deze weken. Doe dit zo wie zo een keer per week, gewoon een nacht laten liggen.
 7. Maak alle onderdelen goed schoon, zorg dat melkresten die in de onderdelen aanwezig zijn, verwijderd zijn
 8. Zet alles weer in elkaar.
Jura Easy Cappuccinatore
De Jura Easy Cappuccinatore in elkaar en in onderdelen.

Tot slot: de cappuccinatore klik je vaak op een koppelstuk aan de machine. Ook deze kan vervuild raken met melkresten. Deze kun je in veel gevallen van de machine draaien (tegen de klok in). Haal ook dit onderdeel even los en maak het heel goed schoon.

PS: Bij sommige Jura machines kan het voorkomen dat het ontvangende gedeelte, waar de cappuccinatore op vast wordt geklikt, wat losgedraaid is. Ook hierdoor zal de cappuccinatore geen goed schuim geven, ondanks dat ie schoon is en er een nieuw ventiel in zit. Check daarom bij problemen ook even of ie nog wel vast zit!

En, als u altijd goede melkschuim wilt hebben, maak de cappuccinatore dan bij elk gebruik aan het einde van de dag dan even op deze wijze schoon. Zo klaar!

6 Responses

 1. Folkert
  |

  Ik adviseer om het luchtventiel te vervangen!

 2. Folkert
  |

  Dank voor uw bericht! De melk moet in beginsel uit de koelkast komen. Met warme melk doet de opschuimer het minder goed. Wat nog wel eens gebeurt, dat mensen niet het wieltje uit de cappuccinatore trekken (de draaiknop van de pro versie). Op de as blijven dan melkresten achter waardoor deze niet goed meer opschuimt. Mocht de opschuimer spik en span zijn, dan is het zeer waarschijnlijk het luchtventiel dat defect is.

 3. Eelke Kloosterman
  |

  Ik doe alle handelingen precies zoals beschreven, maar niets helpt. Geen schuim meer op de cappuccino, heel jammer.

 4. Leo Laurijssens
  |

  Goedenavond. Ook ik ben in bezit van een nieuw type capuccinatore, het aparte is merk weinig verschil als ik de knop links of rechtsom draaid. Maak hem telkens schoon , en dan begint hij eerst met gespetter van melk tegen mn machine ,dit is ook beetje vervelend, soms komt er daarna mooi melkschuim en met de regelmaat staat hij te spetteren. De melkschuim was eerst te koud ,dit kwam omdat de melk uit de koelkast kwam ,nu voordat ik de melk gebruik zet ik hem 5 sec in de magnetron dan is de echte kou eraf, nu doe ik eerst hem door laten blazen en dan gelijk in de melk. heel vaak krijg ik dan mooi melk schuim. en dan ineens heft hij er geen zin in pffff. het gekke is zoveel zit er niet in in het apparaatje . bovenin zit een sort rubber pennetje waar die voor dient weet ik ff niet. mijn vraag is dan ook hoe werkt nu eigenlijk dit apparaatje, hij koste 55 euro maar voor een onderdeel van jura heb ik er toch veel problemen mee, dit terwijl mijn apparaat zelf een topper is ,heb hiervoor de saeco gehad maar die kan er niet aan tippen. graag uitleg hoe dit nu echt werkt , en waarom de draaiknop bijna geen verschil maakt. hoor het graag. met groeten leo

 5. Folkert
  |

  Beste Eelke, als echt niet meer helpt, dan is zeer waarschijnlijk het luchtventiel defect: het paddestoeltje. Als je deze vervangt, zal ie het weer goed doen, mits alles verder schoon is. Je mag altijd bij ons langskomen! Met vriendelijke groeten, Folkert Terpstra – De Koffiethuiswinkel.nl

 6. Eelke Kloosterman
  |

  Ik reinig de cappuccinatore altijd na de koffie en toch geen schuim meer. heb de machine ook pas ontkalkt, maar het helpt allemaal niet helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.