Melkopschuimer reinigen

“Help, mijn machine schuimt het melk niet goed meer op!” Regelmatig krijgen we deze hulpkreet van onze klanten. Of het nu gaat om een Jura machine of een Nivona koffiemachine: het melkschuim dat tot voor kort weldadig uit de melkschuimer (cappuccinatore) van de machine vloeide, lijkt te zijn verdwenen. Lauwe melk en geen schuim op de cappuccino of latte zijn het resultaat. Niet wat je wilt natuurlijk als je van cappuccino houdt!

Klanten zijn vaak teleurgesteld dat het apparaat na enkele maanden gebruik steeds minder goede melkschuim oplevert. Gelukkig kan je hier zelf wat aan doen om weer mooie melkschuim te maken met de cappuccinatore van jouw koffiemachine.

Dus hierbij kort wat je kunt doen op het moment dat het melkschuim dun of zelfs helemaal niet op je koffie komt. Het belangrijkste? De cappuccinatore (het onderdeel op de machine waar de schuim uit komt) schoonmaken. Hoe flauw dat ook klinkt! Maar in 99 van de 100 gevallen biedt schoonmaken van de cappuccinatore de oplossing.

Hieronder een stappenplannetje:

 1. Haal de cappuccinatore van de machine
 2. Trek het kleine paddestoel-achtige dopje aan de bovenzijde eraf
 3. Trek het onderste gedeelte waar de melk uitstroomt er af
 4. Trek het ronde middengedeelte uit het basisstuk
 5. Spoel en borstel alles goed af onder een lauwwarme kraan zodat nergens melkresten meer zichtbaar zijn.
 6. Als de cappuccinatore erg vies is, neem je een bakje water en voeg je hier wat Cappuccinatorereiniger aan toe. Laat alle onderdelen hier een tijdje in weken. Als jij vaak melkschuim maakt met jouw koffiemachine raden wij aan om dit wekelijks te doen.
 7. Maak alle onderdelen goed schoon, zorg dat melkresten die in de onderdelen aanwezig zijn, verwijderd zijn
 8. Zet alles weer in elkaar en zet weer een heerlijke kop koffie met een goede laag melkschuim.
 9. Mocht je geen resultaat hebben na het reinigen? Dan kan het zijn dat de cappuccinatore stuk is. Mocht het schoonmaken niet helpen, dan kan je deze onderdelen gemakkelijk kopen in onze webshop.
Jura Easy Cappuccinatore
De Jura Easy Cappuccinatore in elkaar en in onderdelen.

 

 

 

 

Onderhoud van de koffiemachine

Zet je graag een cappuccino of latte met jouw koffiemachine, dan is reinigen van je koffiemachine erg belangrijk. Niet alleen je melkschuimer moet je goed schoon houden, maar ook de zetgroep moet van tijd tot tijd gereinigd worden. Bovendien moet jij je koffiemachine ook regelmatig ontkalken en reinigen met de daarvoor bestemde producten.

Tot slot: de cappuccinatore klik je vaak op een koppelstuk aan de machine. Ook deze kan vervuild raken met melkresten. Deze kun je in veel gevallen van de machine draaien (tegen de klok in). Haal ook dit onderdeel even los en maak het heel goed schoon.

PS: Bij sommige Jura machines kan het voorkomen dat het ontvangende gedeelte, waar de cappuccinatore op vast wordt geklikt, wat losgedraaid is. Ook hierdoor zal de cappuccinatore geen goed schuim geven, ondanks dat ie schoon is en er een nieuw ventiel in zit. Check daarom bij problemen ook even of ie nog wel vast zit!

En, als je altijd goede melkschuim wilt hebben, maak de cappuccinatore dan bij elk gebruik aan het einde van de dag dan even op deze wijze schoon. Zo klaar!

Losse melkopschuimers

Losse melkopschuimers worden ook veel gebruikt naast een koffiezetapparaat of koffiemachine om goed melkschuim te verkrijgen. Ook al hebben sommige mensen een volautomaat in huis, die perfecte melkschuim kan geven, geven ze toch de voorkeur aan een melkopschuimer naast de volautomaat. Meestal kiest men hiervoor omdat de losse melkopschuimers gemakkelijker schoon te maken zijn. Dat ze langer bezig zijn met de bereiding van een cappuccino of latte nemen zij dan voor lief.


Bodum Latteo melkopschuimer
Add to cart

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Kopi Luwak

Kopi Luwak

€ 41,08
€ 39,08

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter JURA Reinigingstabletten

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
JURA Reinigingstabletten
originele JURA reinigingstabletten kies uit de …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten

6 reacties op “Melkopschuimer reinigen”

 1. Folkert schreef:

  Ik adviseer om het luchtventiel te vervangen!

 2. Folkert schreef:

  Dank voor uw bericht! De melk moet in beginsel uit de koelkast komen. Met warme melk doet de opschuimer het minder goed. Wat nog wel eens gebeurt, dat mensen niet het wieltje uit de cappuccinatore trekken (de draaiknop van de pro versie). Op de as blijven dan melkresten achter waardoor deze niet goed meer opschuimt. Mocht de opschuimer spik en span zijn, dan is het zeer waarschijnlijk het luchtventiel dat defect is.

 3. Eelke Kloosterman schreef:

  Ik doe alle handelingen precies zoals beschreven, maar niets helpt. Geen schuim meer op de cappuccino, heel jammer.

 4. Leo Laurijssens schreef:

  Goedenavond. Ook ik ben in bezit van een nieuw type capuccinatore, het aparte is merk weinig verschil als ik de knop links of rechtsom draaid. Maak hem telkens schoon , en dan begint hij eerst met gespetter van melk tegen mn machine ,dit is ook beetje vervelend, soms komt er daarna mooi melkschuim en met de regelmaat staat hij te spetteren. De melkschuim was eerst te koud ,dit kwam omdat de melk uit de koelkast kwam ,nu voordat ik de melk gebruik zet ik hem 5 sec in de magnetron dan is de echte kou eraf, nu doe ik eerst hem door laten blazen en dan gelijk in de melk. heel vaak krijg ik dan mooi melk schuim. en dan ineens heft hij er geen zin in pffff. het gekke is zoveel zit er niet in in het apparaatje . bovenin zit een sort rubber pennetje waar die voor dient weet ik ff niet. mijn vraag is dan ook hoe werkt nu eigenlijk dit apparaatje, hij koste 55 euro maar voor een onderdeel van jura heb ik er toch veel problemen mee, dit terwijl mijn apparaat zelf een topper is ,heb hiervoor de saeco gehad maar die kan er niet aan tippen. graag uitleg hoe dit nu echt werkt , en waarom de draaiknop bijna geen verschil maakt. hoor het graag. met groeten leo

 5. Folkert schreef:

  Beste Eelke, als echt niet meer helpt, dan is zeer waarschijnlijk het luchtventiel defect: het paddestoeltje. Als je deze vervangt, zal ie het weer goed doen, mits alles verder schoon is. Je mag altijd bij ons langskomen! Met vriendelijke groeten, Folkert Terpstra – De Koffiethuiswinkel.nl

 6. Eelke Kloosterman schreef:

  Ik reinig de cappuccinatore altijd na de koffie en toch geen schuim meer. heb de machine ook pas ontkalkt, maar het helpt allemaal niet helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *