Gids voor groene thee

Inleiding

Groene thee (lu cha) wordt gemaakt door jonge theeblaadjes te verhitten. Dit verhitten gebeurt in een oven of in een speciaal voor dit doel gemaakte wok, Ding genaamd. Voorheen maakten Chinese theemakers groene thee door deze te stomen. Deze methode heeft nog steeds de voorkeur in Japan. Door het verhitten behoudt de thee zijn kleur en krijgt het een vollere smaak en body. Groene thee wordt gekarakteriseerd door notige, zoete en plantaardige smaken.

Dragon Well verhitting
Het verhitten van Canton Tea Dragon Well (Long Jing) in een “Ding”

Bekijk Canton’s hoge kwaliteit groene thee van Canton Tea online.

Geschiedenis

 • De productie van groene thee zoals wij die vandaag de dag kennen startte vermoedelijk in de tweede eeuw in China
 • Chinese bronnen beweren dat het drinken van thee teruggaat naar 273 voor Christus, toen Keizer Shen Nung per ongeluk ontdekte dat een theeblad dat in zijn kop met warm water was gevallen een heerlijke drank opleverde
 • Van de zevende tot de veertiende eeuw kookten en bakten de Chinezen groene thee in een taartvorm. In 1391 verbood de hervormende keizer Hong Wu de uitgebreide ceremonies die waren ontstaan bij het serveren en de productie van Groene Taart Thee.
 • De productie van losse groene thee, waaronder ook het verhitten ervan in een oven of een wok, raakte in die tijd de standaard productiewijze.
 • In de 17e eeuw  maakte Europa kennis met groene thee.
 • In de 200 jaar die hierop volgde was nagenoeg alle thee die werd gedronken groen thee.

Groei en teelt

 • De provincie Zhejiang is de belangrijkste regio waar de beroemste groene thee wordt geteeld. Denk hierbij aan de Dragon Well (Long Jing) en de Jade Tips (Mao Jian).
 • Ook in de provincies Hainan, Anhui en Jiangsu wordt groene thee geproduceerd.
 • Groene thee wordt, afhankelijk van het gebied en de soort, geplukt in de periode van maart tot juni. De soorten met een groter blad worden over het algemeen later in het seizoen geplukt.
 • Eerste pluk (first flush) thee, zoals Dragon Well en Anji Bai Cha, worden voor het Qingming Festival geplukt (rond 6 april) en staan ook wel bekend als pre-Qingming theeën.
 • Om de natuurlijke verdorring- en oxidatieproces te stoppen en de frisse plantaardige smaken te behouden worden de theeblaadjes snel nadat zij zijn geplukt verhit.
 • De wetenschappelijke naam die het verdorren heeft op thee, heet de Maillard reactie. Het is hetzelfde proces dat het bruinen veroorzaakt bij gegrild vlees.

Groene thee soorten

Dragon Well Tea (Long Jing)

De meest geliefde thee in China is de Dragon Well (Long Jing). Deze thee wordt gekarakteriseerd door zijn speervormige blaadjes, die in paren worden geplukt. Echte Long Jing wordt verbouwd rond Hangzhou in de provincie Zhejiang. In China wordt deze theesoort veel nagemaakt. Het is dus belangrijk een betrouwbare leverancier te zoeken.

Dragon Well
Canton Tea Dragon Well
Anji Bai Cha

Anji Bai Cha is een hoogstaande groene thee die wordt gemaakt van de theeplantensoort “Grote Witte”. De oxidatie wordt gestopt door verhitting, waarmee de thee de uitgesproken diepte van de smaak van de jonge blaadjes krijgt. De vorm van de blaadjes is pijlvormig en vederachtig.

Mao Jian

Mao Jian (downy tip) is een groene thee van hoge kwaliteit die wordt geproduceerd in Xinyang, in de provincie Henan. Deze thee wordt gekarakteriseerd door de kleine, ietwat donzige zeegroen gekleurde blaadjes met zilveren uiteinden. De zachtgele thee is heerlijk zoet en notig van smaak.

Canton Tea Jade Tips
Canton Tea Jade Tips
Pouchong

Pouchong (Baozhong) is een licht geoxideerde thee, die tussen een groene en een oolong thee inzit. Omdat de wat scherpere groene thee smaken ontbreken, wordt deze thee vaak bij de laatste soort ingedeeld. Pouchong biedt zowel minerale als bloemen tonen en heeft een rijke meloenachtige smaak.

Canton Tea Pouchong
Canton Tea Pouchong

Voordelen voor de gezondheid

Groene thee bevat veel anti-oxidanten en relatief weinig cafeïne. De relatief lichte bewerking van groene thee bij de productie, zorgt ervoor dat deze hoge gehalten aan catechin polyphenolen bezit, een krachtige antioxidant waarvan wordt gezegd dat deze een remmende werking heeft op het ontstaan van kanker en hartziekten.

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Pink Moka Guatemala Coban UTZ

Pink Moka Guatemala Coban UTZ

€ 20,95
€ 18,50

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter Diemme Oro

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Reinigingstabletten
De originele JURA reinigingstabletten in de standa…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *