Cremadisk

Wat is een cremadisk?

Een filterdrager (vaak ook piston genoemd) is een onderdeel van een espressomachine. Het is het lepelachtige apparaat dat de gemalen koffie vasthoudt. In de filterdrager zit een filterbakje waar je de gemalen koffie in doet. Sommige machines hebben een filterbakje met een cremadisk: een filterbakje met een dubbele bodem met aan de onderkant slechts 1 of enkele gaatjes. De dubbele bodem wordt ook wel cremadisk genoemd.

Een filterbakje met een cremadisk onderscheidt zich van een filterbakje zonder dubbele bodem, een bakje dat helemaal doorboord is met gaatjes en waar je tegen het licht in, er als het ware doorheen kunt kijken.

Hoe werkt een cremadisk?

In een dubbelwandig filterbakje met een cremadisk gaat de koffie eigenlijk door twee zeven. Eerst onttrekt het water de koffie en stroomt uit de conventionele eerste zeef in een soort wachtruimte tussen de eerste en tweede zeef. Als de druk toeneemt, wordt de koffie door een enkel gat in de tweede zeef naar buiten geduwd.

Omdat de tweede zeef de beschikbare uitgang voor de koffie vermindert, loopt de druk op. Dit leidt tot de vorming van een enigszins kunstmatig crèmelaagje (schuim terwijl de espresso door de tweede zeef in de tuit stroomt.

Een dubbelwandig filterbakje wordt meestal gebruikt in goedkopere espressomachines voor thuisgebruik, en niet in professionele barista-machines. Het is handig voor mensen die minder goede koffiemalers hebben die niet echt fijn kunnen malen. Espresso die op deze manier wordt gezet, heeft vaak een dunnere body en niet zo'n rijke smaak als espresso die via een normale filterbakje zonder extra zeefje wordt gemaakt.

Voordelen van een filterbakje met een dubbele wand (cremadisk)

  • Fouten bij het zetten zoals slecht aandrukken houden de drukopbouw niet tegen.
  • Gemakkelijk te gebruiken en vereist weinig expertise.

Nadelen van een filterdrager onder druk:

  • De espresso is niet zo rijk qua consistentie of smaak.
    De zetter heeft minder controle over het extractieproces.

Hoe werkt een filterdrager zonder cremadisk?

Een filterdragerbakje zonder cremadisk (enkele bodem) heeft geen tweede bodem. Het wordt ook wel een enkelwandige filterdrager genoemd. De espressomachine genereert alle druk, dus de kwaliteit van de espresso is sterk afhankelijk van de tegendruk bepaald door maalgraad, de tampende consistentie en de dosering.

Bij het juiste gebruik zorgt het zetten met een enkelwandige filterbakje voor shots van hoge kwaliteit met rijke aroma's en een uitstekende crema. Bovendien zal de espresso een vollere body hebben. Met deze manier van zetten heb je:

  • Espresso met een rijke consistentie en smaak.
  • Geeft u totale controle over het extractieproces.

Er zitten wel wat nadelen aan:

  • Het is een stuk uitdagender voor beginners;
  • Je hebt een molen nodig die voldoende fijn kan malen.

Om met een filterdrager de beste resultaten te bereiken, is het belangrijk om vers gebrande bonen te gebruiken. Het helpt daarom om te investeren in een espressomolen van hoge kwaliteit die een fijne, gelijkmatige maling produceert. De fijne maling moet stevig worden samengedrukt om de gewenste weerstand te geven tijdens de extractie.

Terug naar de lijst