Welke koffiebonen – zo vind je de lekkerste!

Welke koffiebonen-koffiebonen kies je zoEindelijk staat ie er dan. Jouw nieuwe koffiemachine. En de eerste koffiebonen die je erbij kocht smaakte aardig. Maar zou het lekkerder kunnen? Zeker wel, maar welke koffiebonen moet je dan kiezen? En waar vind je de beste koffiebonen? Hoe vind je koffiebonen die jij lekker vindt? En, waar let je op bij kiezen van bonen voor je espressomachine? Ga je voor 100% arabica of toch voor koffie met robusta?

Zo veel vragen die in je opkomen; wij helpen je ze te beantwoorden: In dit blog lleggen we uit hoe je tot een goede keuze van koffiebonen komt en waar je op moet letten. Maar laten we je eerst uitleggen hoe je moet omgaan met al die smaakomschrijvingen die je bij koffiebonen vindt.

Koffie kiezen – methode 1: kies een koffie als referentie

Al 12 jaar helpen we klanten met het vinden van de lekkerste koffie te vinden. Wat we vooral geleerd hebben, is dat je de volkswijsheid “smaken verschillen” letterlijk moet nemen: koffie die wij als zacht ervaren wordt door sommige van onze klanten als sterk ervaren.  Waar sommige klanten een koffie als fruitig beschrijven, missen anderen bij het proeven van dezelfde koffie dit smaakelement. Smaken verschillen dus letterlijk, ook als het om dezelfde koffie gaat.

Hoe kun je dan een goede koffie kiezen? Ons advies: Kies op basis van de beschrijvingen in onze webwinkel, een koffie die jou aanspreekt. Dit wordt jouw zogenaamde referentie-koffie die je helpt bij je eventuele volgende keuze.

Stel jezelf daarbij de volgende vragen:

  • Is de kracht van de koffie goed? Mag ie sterker of minder sterk?
  • Is de smaak van de koffie goed? Wil ik meer of minder bitter of zuur (fruitigheid)?
  • Heeft de koffie genoeg body of vind ik hem te dun?
  • Is de nasmaak lekker?
  • Ben ik over het geheel genomen tevreden over deze koffie?

Welke koffie - kies een referentiekoffie

Jouw eigen smaakprofiel als referentie bij verder kiezen

Met de antwoorden op deze vragen kun je verder. Je hebt nu jouw eigen smaakprofiel samengesteld. En ben je tevreden met de koffie die je gekozen hebt, dan ben je klaar. Voorlopig dan, want na een tijdje ga je waarschijnlijk toch op zoek naar variatie (een mens blijft immers zoeken). Je kunt dat op basis van je eigen koffiesmaakprofiel op zoek naar een andere koffie die in de buurt komt.

Maar stel, je vindt de koffie veel te bitter en misschien zelfs wat te fruitig. Dan kun je op basis van de koffiesterkte-keuze gaan zoeken naar een zachtere koffie, die past bij jouw smaakprofiel. Door daarna in de gedetailleerde smaakomschrijving te duiken, kun je je keuzen verdiepen. Zo kom je stapje voor stapje dichter bij jouw ideale koffie.

De mythe dat alleen 100% arabica koffiebonen lekker zijn

Wist je dat de beste koffies vaak een deel robusta koffie in de melange hebben? Of dat er 100% robusta koffies zijn die fantastisch smaken? Ons advies aan je is: laat je in je keuze van koffie niet leiden door de volksmythe dat 100% arabica koffie per definitie lekker is. Dit is echt een broodje-aap-verhaal. Alles hangt af van de kwaliteit van de gebruikte bonen en de kwaliteit van de koffiebrander. Een koffiebrander die zijn vak verstaat maakt zelfs met robusta van goede kwaliteit prachtige koffies!

Voel je daarom vrij om de koffie te kiezen waarvan jij denkt dat ie lekker is, al naar gelang deze al of niet robusta heeft of een 100% arabica is.

Koffie kiezen – methode 2: veel verschillende koffiebonen proberen

Je kunt dit proces versnellen door niet één, maar meteen een aantal verschillende soorten koffie te kiezen. Nu je je vrij voelt om te kiezen en wij je tips hebben gegeven hoe je je eigen smaakprofiel kunt opstellen,  is het misschien ook handig om meteen een aantal koffies te kiezen in een kleinere verpakking. Koffiebonen kiezen is vooral ook proeven en kennismaken.

Koffiebonenpakketten in kleinere verpakking

Om dit mogelijk te maken, hebben we veel van onze koffies ook ingekocht in verpakkingen van 250 gram. En, we hebben deze koffies samengebracht in een aantal pakketten, zodat je snel en gemakkelijk deze koffies kunt bestellen.

koffiebonen KIES JE ZO proefpakketten

Onze leverancier creëren steeds dezelfde smaak

Nu je langzaam maar zeker een koffie weet te vinden die je lekker vindt, is het van belang dat elke zak van dezelfde soort die je bestelt, niet opeens heel anders smaakt. De koffiebranders waar wij mee werken, zijn zo goed dat zij elke keer dezelfde smaak weten de creëren, elk koffieseizoen weer, of er al dan niet koffieoogsten mislukken.

Dekoffiethuiswinkel: goede koffie van continue smaak veilig bestellen en snel geleverd,

We hebben het niet alleen makkelijke gemaakt door pakketten van 250 gram voor je samen te stellen, ook op andere punten bieden we service: we leveren zeer snel via Postnl, je kunt veilig bij ons veilig bestellen en betalen (onze hele site is SSL-beveiligd) en we zijn aangesloten bij de thuiswinkel organisatie. Wat let je om een van de proefpakketten te kiezen door op de bovenstaande foto te klikken, op weg naar jouw perfecte koffie?

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter JURA Reinigingstabletten

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
JURA Reinigingstabletten
originele JURA reinigingstabletten kies uit de …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten