Koffie branden

Wat is koffie branden?

Koffie branden is een proces waarbij de groene koffiebonen door verhitting tot een temperatuur tussen de 200 en 240 graden, worden geroosterd. Door dit roosterproces, zetten de koffiebonen uit (zo'n 60%) en krijgen ze hun smaak.

Tijdens het branden treedt een chemische reactie op, waarbij de groene koffiebonen gassen verliest, zich in de boon gassen vormen, de oplosbare olieën in de koffieboonvrijkomen, aroma's aan de koffie worden toegevoegd en een zekere caramellisatie optreedt.

De kleur van de boon verandert tijdens het branden van groen-geel naar licht- tot zeer donkerbruin. De tijd en de temperatuur van het branden bepalen uiteindelijk de kleur, waarbij geldt dat donker gebrande koffiebonen over het algemeen bitterder en sterker zijn dan lichtgebrande bonen. Laatstgenoemde bonen zijn over het algemeen wat zuurder in smaak.

Het brandproces zelf duurt ideaal gezien tussen de 10 en 15 minuten.

Terug naar de lijst