Robusta

Wat is robusta?

De robusta koffieboon is afkomstig uit Centraal- en West-Afrika en wordt vaak gebruikt voor oploskoffie en espresso. De fijnere robusta-variëteiten worden vaak gebruikt in koffiemelanges die worden gecombineerd met arabica - hier helpt de robusta om een diepere smaak en een goede crema te geven.

De smaak van robusta is sterker en scherper met tonen van sparrenhout en een pinda-achtige nasmaak. De bonen bevatten tweemaal zoveel cafeïne als arabica en hebben een lage zuurgraad - hierdoor wordt robusta over het algemeen als van mindere kwaliteit beschouwd dan arabica.

Robusta-koffieplanten worden geteeld op een lagere hoogte, tussen 0-900 m. De planten worden 4,5-6,5 meter hoog en hebben een temperatuur van 18-30 graden en veel meer regen nodig dan de arabicaplanten

Robusta is veel beter bestand tegen ongedierte en weersomstandigheden, waardoor per hectare veel meer koffie kan worden verbouwd dan met arabica - de productiekosten dalen daardoor aanzienlijk.

Robusta-bonen worden alleen op het oostelijk halfrond geteeld en hoofdzakelijk in Afrika en Indonesië.

Terug naar de lijst