Melk opschuimen

Wat is melk opschuimen?

Het opschuimen van melk is nodig voor het maken cappuccino of een latte macchiato of een espresso macchiato. Het schuimen van melk vraag om enige oefening, waarbij het gaat om hete stoom op het oppervlak van de melk te laten “surfen”. Hierdoor zetten de eiwitten in de melk zich om tot melkschuim. De melkeiwitten zetten het beste uit bij een temperatuursinterval van 0 tot 40 graden C.

Daarom is het gewenst bij het opschuimen zo koud mogelijke melk te gebruiken. Bij het opschuimen lossen de melksuikers in de melk verder op, waardoor de melk zoeter wordt. Belangrijk is de melk niet te heet te stomen, ideaal is 70 tot 75 graden. Boven deze temperatuur vervlakt de smaak van de melk. Een melkthermometer kan daarom uitkomst bieden. Voor het opschuimen van melk met stoom gebruikt men bij voorkeur taps toelopende melkkannen met een mooie schenktuit. Deze zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Omdat je de gelegenheid moet hebben om van melk schuim te maken is het goed een wat grotere melkkan te kiezen, dan wat je strikt zo nodig hebben voor de gebruikte hoeveelheid melk in de cappuccino.

Geadviseerd wordt voor 1 of 2 cappuccino een kan van ten minste 0,6 liter te nemen. Vul deze tot vlak onder de tuit en stomen maar! Behalve met de hand kan melk ook geschuimd worden met speciale melkopschuimers, die bijvoorbeeld op het vuur of in de magnetron gezet kunnen worden. Deze zijn handig als u niet de gelegenheid heeft om melk te stomen. Let er wel op dat ook nu de melk niet heter dan 70 graden wordt.

Terug naar de lijst