Arabica

Wat is Wat is Arabica?

Arabica-bonen zijn afkomstig uit Ethiopië, dat wordt beschouwd als de plaats van oorsprong van koffie. De smaak van Arabica is over het algemeen mild en zoet met tonen van fruit, suiker en bessen. Arabica-bonen zijn niet bitter en hebben een hoge en uitstekende zuurgraad, waardoor de koffie zeer gewild is.

Arabica-koffieplanten gedijen het best in bergachtige klimaten op een hoogte tussen 900-2.000 m. De planten hebben een temperatuur van 15-25 graden nodig en worden tussen 2,5-4,5 meter hoog. Deze variëteit is kwetsbaarder dan robusta en vereist grond met een lage pH en lichte schaduw.

Omdat de arabicaplant zo kwetsbaar is, is de productie ervan duurder omdat hij minder koffie per hectare opbrengt dan robusta. Een gezonde Arabica boom produceert ongeveer 1-5 kg koffiebonen in een seizoen, terwijl normaal 5-6 kg koffiebonen nodig zijn om 1 kg koffie te produceren.

Arabica-bonen worden geteeld op plantages in onder meer Ethiopië, Latijns-Amerika, Brazilië, Indonesië en Colombia, en zijn goed voor ongeveer 75-80% van de wereldproductie.

Terug naar de lijst