zelf ijskoffie makenIn mijn speurtocht naar leuke koffieberichten stuitte ik laatst op een artikel over koffie zetten met koud water. Koud water? Koud water! En, hoewel het al laat was, zat ik op het puntje van mijn stoel, dat moest ik uitproberen!

Zo gezegd, zo gedaan. Ik pakte een lege maatbeker, vulde deze volgens de aanwijzingen met 4 maatscheppen koffie (28 gram) en deed er vervolgens 400 cc koud kraanwater op. Goed doorroeren met een lepel was het devies totdat geen koffieklontjes meer aanwezig waren.

Het resultaat was een iets dikkige vloeibare, koude koffiemassa. Het zag er niet echt aantrekkelijk uit, maar het rook niet gek.

Om het volgens voorschrift verder te laten trekken, zette ik de koude drank afgedekt op het aanrecht. Na een korte nachtrust (het was 00.45 uur toen ik met het experiment begon), mijn bed uit, benieuwd naar het resultaat. De koffieresten filterde ik er uit, ijsblokjes in het glas en ongeveer 30 cc in het glas dat ik al had klaargezet.

Volgens het recept moest ik het nu naar behoefte aanlengen met koud water. Maar omdat ik toch erg benieuwd was naar de ruwe smaak, eerst een slokje van mijn cold fusion koffie proeven. En,….een volle, donker bittere smaak bereikte mijn smaakpupillen, cool zeg (let op de woordspeling).

Koude koffie
Na 12 uur getrokken te hebben en op smaak gebracht, kun je de koffie uitschenken

Maar toch iets te strak om echt af te zijn, het was een beetje, om zo maar te zeggen, net alsof je de laatste thee uit de theepot had.

Maar goed, dat was natuurlijk geen verrassing. In het recept stond immers duidelijk dat je de ruwe drank naar eigen behoefte nog moest aanlengen met koud water en wat suiker.

Na 40 cc koud water toegevoegd te hebben weer geproefd. En echt, nu wat een zeer aangename ijskoffie ontstaan. Prettige volle koffiesmaak, een ietwat bitter. Het kleine schepje suiker of een siroop van Monin maakt de ijskoffie helemaal af. Wist je dat er wel 40 smaken koffiesiroop zijn?

Leestip: Ontdek  40 siropen voor in de koffie

Zo lekker dat ik die ochtend drie koppen achter elkaar opdronk, aan mijn koud water koffie nippend alsof het een glas whisky op ijs was. Omdat het experimenteren toch al in mijn bloed zat, zag ik het daarne ook nog wel zitten de aangelengde koude koffie te verrassen met een amaretto- of chocoladesiroop. Ik geniet nu nog na!

En natuurlijk: de smaak van jouw ijskoffie wordt erg bepaald door de kwaliteit van de koffiebonen. Uiteraard geven wij je graag advies op welke wijze je de beste koffiebonen kunt vinden.  We hebben speciaal hiervoor een blogartikel voor je geschreven:

Leestip: Welke koffiebonen voor (ijs-)koffie – zo vind je de lekkerste!

Een aanrader dus, wat mij betreft ook in de herfst of in de winter.

Succes!

IJskoffie
Print
Soort recept: Zomerdrank
Auteur:
Voorbereidingstijd:
Bereidingstijd:
Totaal benodigde tijd:
Servings: 2-6
Heerlijke verkoelende koffiedrank geheel naar eigen smaak te maken!
Ingredienten
 • 4 maatschepjes van 7 gram gemalen koffie van goede kwaliteit;
 • 400 cc water;
 • ijsblokjes;
 • suiker of koffiesiroop;
 • water om aan lengen.
Bereidingswijze
 1. Meng de koffie en het koude water, roer dit door elkaar en zet het afgedekt ten minste 3 uur weg.
 2. Zeef daarna het mengsel twee keer. De eerste keer door een theezeefje, de tweede keer door bijvoorbeeld het filterbakje van je espressomachine of door een koffiefilterzakje.
 3. Neem een glas van 0,2 ltr, doe hierin ongeveer 30 cc van de koude koffie, voeg 3 blokjes ijs toe en leng aan tot je de smaak voor jezelf aangenaam vindt.
 4. Doe, om de drank helemaal perfect te maken, naar smaak een schepje suiker of een scheutje koffiesiroop erbij.
 5. Bewaar de drank in de koelkast.

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter Diemme Oro

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Reinigingstabletten
De originele JURA reinigingstabletten in de standa…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten

Gerelateerde berichten

2 reacties op “Zelf ijskoffie zetten”

 1. Folkert schreef:

  Beste Peter, dank voor je reactie. Ik zie geen reden waarom je geen magere melk mag toevoegen. Ik zou dat gewoon proberen en kijken hoe het je smaakt. Volgens mij zit dat ook wel goed!

 2. peter de roos schreef:

  waarom mag er geen magere melk in! maar wel suiker? dank u wel Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept: