» » Wouter Klootwijk zoekt ideale koffiemolen bij de koffiethuiswinkel

Wouter Klootwijk zoekt ideale koffiemolen bij de koffiethuiswinkel

Geplaatst in: Koffie zetten | 8

Als je online winkelier bent, gebeuren er af en toe mooie dingen. Zo ook toen enige maanden geleden Wouter Klootwijk aan de telefoon hing (Keuringsdienst van waarde, Klootwijk aan zee). Hij wilde alles weten over koffiemolens. In 3 gesprekken hebben we ruim een uur met elkaar gesproken. Uiteindelijk stond vanavond een eerste stukje in het NRC. En ik moet zeggen, ik viel van mijn stoel en gloei van trots, had geen idee dat het ook over dekoffiethuiswinkel zou gaan… Hieronder de tekst van het stuk.

Begin artikel Wouter Klootwijk

” Het Nieuwe Malen moet wat kosten.

De beste koffiemolen? De Mazzer, zegt de specialist van de Koffiethuiswinkel. Hij verkoopt hij hem niet. Hij kost al zoveel bij de importeur dat de winkelier er met goed fatsoen geen winstje meer op zou durven maken. De Koffiethuiswinkel in Dieren verkoopt koffie en wat je voor koffie nodig hebt om het te kunnen drinken. Het is ook een verzendhuis (dekoffiethuiswinkel.nl) en men is er niks te beroerd om telefonisch inlichtingen te verstrekken. Urenlang heeft uw verslaggever de uitbater, Folkert Terpstra, aan de lijn gehad in pogingen om over koffiemolens wijzer te worden. Terpstra weet er veel van en is een ouderwets geduldige winkelier die het belang van zijn klant hoger acht dan zijn nering.

„Wat wil je precies?” vraagt de koffiepsychiater.

En hij hoont je niet weg als je zegt dat je gewoon koffie wil zetten met een Moka.

De Moka is een geniaal koffiezettertje dat ten onrechte ook wel een perculator wordt genoemd. De Italiaan Bialetti ontwierp hem in 1933. Tientallen miljoenen zijn er van gemaakt in vele varianten, Italiaanse en Chinese.

wouter-klootwijk-in-nrc

Het principe: onderin het potje komt water aan de kook dat zich via een buisje door een bak gemalen koffie omhoog perst naar de bovenverdieping, waar het hete water koffie is geworden en kan worden uitgeschonken. Toen er nog geen espressomachines waren werd deze koffie espresso genoemd. Het potje heet voluit de Moka Express. Men kan er vieze, middelmatige en lekkere koffie in maken. Het hangt niet van het potje af, maar van de gemalen koffie die er in gaat. De koffieboon verdween halverwege de vorige eeuw uit het zicht van de burger, iedereen ging gemalen koffie kopen om er slootwater van te zetten.

De populaire slootwaterautomaat Senseo heeft iets teweeggebracht in culinair Amsterdam-Zuid: afkeer. Het verlangen naar echte koffie werd juist door de Senseo aangewakkerd en kijk nu, de boon is terug.

Alleen de ochtendkoffie in hotels komt nog onder uit een afwasmachine, maar in de steden is langs de weg voortreffelijke koffie te verkrijgen. Zo goed wil een culi het thuis ook. Van bonen!

Er zijn machines met ingebouwde molen. Ze maken teringherrie, verkalken en gaan stuk. En wat er uitdruppelde was geen spat beter dan wat de oude trouwe Moka maakt, waarvan alleen om de paar jaar de rubberen pakking tussen de twee verdiepingen vervangen moet worden.

Je moet er een molen bij hebben als je voortaan weer bonen koopt. Maar welke molen? Ze zijn nog te koop, die met een slinger, maar voor de sier.

De koffieman te Dieren zal je niks aansmeren. Hij ontvangt met plezier zwervers van heinde en ver om koffie voor hen te malen. Dan kun je zien (en horen!!) wat de verschillende molens doen. Hij zegt dat je als je koffiegek bent, je geld beter kunt investeren in een goede koffiemolen dan in een koffiemachine. Maar mij heeft hij nog steeds, na verschillende telefonische contacten gedurende de zomermaanden, geen molen verkocht. Omdat het haast niet te vatten is, al die verschillen.

Waarom zijn er zoveel koffiemolens? Zo moeilijk is het toch niet, koffie malen, dat moet toch heel goed kunnen in een machientje van een tientje? Er zijn er voor huishoudelijk gebruik van meer dan 400 euro en ‘de beste’, de Mazzer kost maar liefst 600 euro (importeur Espresso Service West; www.esw.nl).

Met gewoon een slinger eraan is niks te koop in Dieren en een elektrische molen van 108 euro noemt de Koffiethuiswinkelier een ‘instapmodel’.

Voor beginners. Goed, we gaan beginnen en doen verslag.

WOUTER KLOOTWIJK “

Einde artikel

(bron: nrc 11-09-2009)

8 Responses

 1. Folkert
  |

  Perfect! Alleen voor het malen van koffie voor een espressomachine of een moka malen deze helaas niet fijn genoeg. Daar heb je toch een Kyocera handmolen voor nodig. Ook deze kan tussen de knieën!

 2. Erica Habold
  |

  Ik maal graag mijn koffie met de koffiemolen van mijn Oma, tussen de knietjes. Een beetje zoeken, maar in een kringloopwinkel vind je het nog wel. Of zo’n mooie muur-koffie-molen, met klein glazen bakje onderin.

 3. Folkert
  |

  Dit ging om een Petre koffiemolen. Inmiddels zijn wij niet meer zo weg van de Petra en verkopen wij hem niet meer. Beter is de Nivona cafegrano 120. groet, Folkert

 4. marijn
  |

  Hoi, mooi verhaal. Ik had graag willen lezen met wélke maler hij is begonnen én wat zijn bevindingen zijn. Ik gebruik zelf al jaren een Mokapotje in de truck met Trangia brandertje en leeg blikje (met gaten) als ´potstand´ Was bedoeld voor nood, maar deze koffie smaakt een stúk beter dan véél machines onderweg! leuke site! en ik wacht op antwoord. gr. M

 5. Niec v.d.Burgh
  |

  In de N.R.C. van 23 april las ik “De klopgeest is de kluts kwijt” daar in staan de diverse manieren om de melk op te kloppen maar de meest simpele staat er niet bij. We kochten het in Noorwegen. Het is een eenvoudige platte garde en als we tijdens het opwarmen van de melk in een steelpannetje flink kloppen hebben we een prima resultaat en heerlijke schuim op de koffie.Indien nodig wil ik er graag een fotootje van sturen. Groeten Niec

 6. Ellen van der Bilt
  |

  Ellen zegt: Wat ben ik nog steeds blij met de oude elektrische Zassenhaus die mijn moeder ooit aan mij overdeed. Want zij nam nu liever gemalen koffie. Het apparaat is volgens mij super oud, nog met een dubbel snoertje. Maar het kan koffiemalen als de beste ! Daarna in het stenen Melitta filter het papieren filter doen, zet op de isoleerkan, de vers gemalen koffie erbij, kokend water er op en klaar.

 7. Maarten
  |

  Wij draaien thuis met een slinger de lekkerste koffie voor de Moka.

 8. mark
  |

  je heb bij de ikea voor 5euro een kruidenmolen, goedinstelbaar en belangrijk met keramische schijven 🙂 je bent wel ffe bezig 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.