WMF 500 Koffiemachine. Eenvoudig goed.

Zo, en nu is de nieuwe WMF 500 aan de beurt voor een eerste test. Eens even kijken hoe deze presteert en er uit ziet. Vol verwachting pak ik de machine uit. Strak ingepakt, met enkele extra’s in het piepschuim geperst. Ik besluit toch de doos om te draaien en de zwaartekracht zijn werk te laten doen. langzaam glijdt de machine naar beneden en kan ik kort daarna de piepschuim voet verwijderen. De machine zit in een grote zak, die na verwijderen wordt opgevolgd door een plakfolie dat de hele machine bedekt. Goed ingepakt, mijn complimenten.

WMF 500
WMF 500, compact en goed schuimend**

Het verder installeren van de machine is heel eenvoudig. Alleen waar moet toch dat melkslangetje heen? Na goed zoeken zie ik het gat en steek ik de melkslang erdoor. Waterbak vullen, accessoires uit de koekjesopvangbak, bonen erbij (papier eruit eerst) en de lekbak kan op zijn plaats gedaan worden Stekker erin en draaien maar! Stekker erin….maar waar dan? Na enig speurwerk blijkt de machine een kapje te hebben, dat je moet verwijderen en waar de stekker zeer fraai achter verstopt wordt.

Nou, draaien dan maar. Nadat ik de machine aan heb gezet, volgt een heel scala van geluiden: servo’s sturen de zetgroep aan en de pomp vult het lege thermoblok. Na een goede minuut wordt de machine weer stil en kan ik de machine gaan programmeren.

Via een druk op de p toets kan ik eerst de basisinstellingen invoeren: taal, tijd, temperatuur (tot maximaal 95 graden!), aan en uitzettijden, eco standen en niet te vergeten de waterhardheid. Na dit keurig gedaan te hebben, gaat de machine opwarmen en een test kopje koffie zetten.  Die rolt er mooi uit, maar die gooien we wel weg, want de geur van vers in gebruik genomen machine, begeleidt het eerste koffiebrouwsel.

Daarna ga ik de juiste kopgrootte installeren. Voor de espresso zet ik de machine op 35, de cafe creme op 95 (wij hebben kleine kopjes) en de cappuccino op 45 ml koffie en 12 seconden melkopschuimen. Vervolgens zet ik mijn eerste espresso, cafecreme en cappuccino.

De cappuccino is prachtig, 4 cm schuim en goed heet. Ook de espresso en de cafe creme zijn goed. Ook deze zijn perfect van temperatuur, zodat je de koffie na ontvangt niet direct hoeft op te drinken (hoewel dat bij een espresso juist de bedoeling is).

Het bedieningsmenu kent vier mogelijkheden. Het kleine kopje staat voor espresso. 1x drukken geeft er een, lang drukken een dubbele. Het grote kopje staat voor cafe creme (de gewone hollandse kop). Ook hier kunt u 1x of lang drukken, met hetzelfde resultaat als bij de espresso. De cappuccino kent maar een functie: lang of kort drukken, u ontvangt maar 1 cappuccino. In het midden zit nog een knop voor extra melkschuim, die handig is als u een latte wilt maken: uitloop in de hoge stand, glas er onder, eerst half vullen met melkschuim via de handmatige toevoer en daarna een cappuccino toevoegen.

De machine oogt compact, wat met name komt omdat alle functies niet op de machine zitten: geen cappuccinatore die uitsteekt, of een koffieuitloop die “op” het front van de machine zit. De watertank is groot, hier kan lekker veel water in. Goed geconstrueerd, met deksel, zodat het water bij het inschuiven van de bak in de machine, er niet uitklotst.

Al met al ben ik tevreden met deze machine. En de prijs? Die is denk ik met zijn 1190 euro gunstig ten opzichte van bijvoorbeeld concurrenten Nivona 830 (1090 euro), de Nivona 850 (1290 euro) en de Jura J5GII (1690 euro). Jammer alleen dat de machine naast een cappuccino niet een extra knopje had voor een latte. Maar ja, eerst wat melk in de beker en dan de cappu doen ook de truc.

** Mooie foto van de WMF500, afkomstig van WMF. Grappig is dan dat een aantal elementen weg gelaten wordt, die het fraaie ontwerp van de machine misschien wat te niet doen. Maar u dient aan de linkerzijde het melkslangetje nog even door te trekken en deze in een melkpak of melkbeker te steken. En, de machine maakt echt zeer fraai melkschuim, maar het kopje dat hier in de machine staat is met de fraaie toef melkschuim toch echt met de hand gemaakt!

Meer specificaties vindt u in onze online winkel. De machine is ook te zien en te proberen in onze fysieke winkel in Dieren.

 

 

 

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Bodum Columbia Cafetiere

Bodum Columbia Cafetiere

€ 78,95
€ 67,11

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter Diemme Oro

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Reinigingstabletten
De originele JURA reinigingstabletten in de standa…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten

6 reacties op “WMF 500 Koffiemachine. Eenvoudig goed.”

 1. Folkert schreef:

  Beste Pascal, deze kan helaas niet uit. Overigens is het een niet actieve warmhoudplaat, je voelt de warmte van het verwarmingselement van de WMF.

 2. Pascal schreef:

  Hallo, weet iemand hoe de kopjeswarmhoudplaat uit moet. Als het apparaat uitgaat blijft deze warm en kost stroom. Of is dit normaal, Groeten Pascal.

 3. Folkert schreef:

  Beste Thea, het sponsje is een onderdeel van de tablet, dat zit er als het ware aan vast. Als je dit in de machine gooit, gaat alles verder goed. Aan het einde van de cyclus vind je het sponsje in de koffieafvalbak! Met vriendelijke groet, Folkert

 4. Thea Legeland schreef:

  Goedemiddag, Een reactie/vraag op de WMF500. Prima machine – maar ik heb nu een probleem met het reinigingsprogramma. In het boekje staat: Leg een reinigingstablet samen met het gele sponsje in de inworp voor de gemalen koffie. Tabletten heb ik inmiddels besteld, maar ik begrijp vooralsnog niets van het ‘sponsje’. Kunt u me hierin helpen? Met groet, Thea Legeland

 5. ElsePels schreef:

  Heel leuk geschreven, melkslang hang je netjes weg in een bus of kannetje en kun je heerlijk genieten van een perfect kopje Cappuccino….schoonmaken hang je het slangetje weer in een kannetje water en reiniging via de machine..lekker makkelijk! Mooi en gemakkelijk te bedienen koffiezet machine……en de smaak? Dat hangt helemaal van je bonen keuze af….maar dat is een geinige ontdekking reis die je aan gaat met veel plezier. N-Joy!

 6. M. Eising schreef:

  Erg leuk geschreven, is leuker zo te lezen dan het van een vertegenwoordiger te horen! Ben weer wat wijzer geworden! bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *