» » Wat betekent ‘body’ als je het over koffie hebt?

Wat betekent ‘body’ als je het over koffie hebt?

Geplaatst in: Algemeen | 0

Je hoort vaak spreken over de body van koffie. Maar waar hebben we het eigenlijk over als we het over ‘body’ hebben? De body van koffie (of wijn) beschrijft de zwaarte of mondgevoel van de koffie op het moment dat het zich manifesteert op je tong. Het gevoel kan olieachtig zijn, korrelig, waterig of andere karakteristieken hebben.

Espresso shot
Espresso loopt stroperig uit de uitloop

De body: het gevoel van zwaarte dat de tong, mond en het gehemelte waarnemen

Het bepalen van de body van koffie gaat over het identificeren van gevoel, de consistentie en de zwaarte in de mond die je waarneemt achter op je tong als je de koffie door je mond laat bewegen en doorslikt.

De body is een uitdrukking voor dikte (viscositeit) van de koffie en draagt bij aan het gevoel van de rijkdom van de koffie, tezamen het aroma en de smaak. De viscositeit wordt in belangrijke mate bepaald door de oliën in de koffiebonen die vrijkomen als je de koffie zet.

Termen voor body

De body van koffie wordt meestal aangeduid met termen als dun en licht (het ene uiterste), medium of vol  (het andere uiterste).

De body is één van de zes belangrijkste eigenschappen van de smaak van koffie. De andere zijn: zuurgraad, bitter, zoetheid, aroma en nasmaak.

Invloed van de zetmethode op de body

Naast het oliegehalte in koffie, is ook de manier van zetten van invloed op de body. Door de zetmethode worden de oliën uit de koffiebonen gehaald. Wanneer de koffie wordt gezet met een filter, worden een hoeveelheid oliën uit de koffie gefilterd en wordt de koffie ‘dunner’. Zetmethodes als de cafetiëre of de espressozetmethode geven een veel hogere body aan koffie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.