Waarom is mijn koffie zo bitter?

Er zijn verschillende redenen waarom koffie bitter kan smaken. Het kan veroorzaakt worden door overextractie, een vieze koffiemachine, zeer oud water, of een slechte kwaliteit koffiebonen.

Bij overextractie komen niet lekkere smaakstoffen uit de boon in de koffie. Bij koffiezetten onttrekt het hete water eerst de lekkere smaakstoffen uit de gemalen koffie. Naar verloop van tijd, bij een te lange extractie van de smaakstoffen uit de koffie, komen ook de minder lekkere smaken mee, die we vooral kenschetsen als bitter en scherp. Bij het zetten van espresso ontstaat overextractie als de extractietijd langer wordt dan 35 seconden. Bij een cafetiëre is dit als het water langer dan 4 minuten in de pot trekt. Om dezelfde reden smaakt filterkoffie minder lekker als je een keertje een espressomaling gebruikt…

vieze koffie
Yaggh

Ook een vieze koffiemachine leidt tot niet lekkere, bittere koffie. Een vieze koffiemachine bevat allerlei oude koffieresten (onder andere koffie-olieën) die bij contact met water vervelende smaken toevoegen aan de verse koffie. Ook mineralen uit het water hechten zich langzaam maar zeker in je machine en leiden er toe dat de smaak van de koffie sterk verslechtert.  Een schone machine is dus erg belangrijk.  Gebruik hierbij de juiste reinigingsmiddelen. Klik hier voor een overzicht van reinigingsmiddelen.

Het is belangrijk om vers water te gebruiken. Water dat al lange tijd in een watertank heeft gezeten, heeft allerlei geurtjes opgenomen en bevat weinig zuurstof, wat leidt tot matte koffie. De kwaliteit van het kraanwater in Nederland is prima om zo koffie mee te zetten. Zacht water maakt de lekkerste koffie. Als het kalkgehalte hoog is, is het verstandig dit er uit te filteren voordat je er koffie mee zet.

Lekkere koffie begint natuurlijk bij de basis, een lekkere koffieboon. Donker gebrande (verbrande) koffiebonen van slechte kwaliteit, waarbij ook bij de pluk zieke of rotte bonen gewoon meegenomen worden, leiden tot donkere, bittere koffie, met soms een rubbersmaak of erger. Koffie van goede kwaliteit kent daarom een zorgvuldige selectie bij het plukken (rijpe, gezonde bonen), kennen een goed verwerkingsproces en worden zorgvuldig gebrand. En op de goede grond, weersomstandigheden en met liefde geteeld hebben ze ook nog een mooie smaak.  Het is aan de koffiebranders de goede groene koffie in te kopen en deze goed te branden. Dit vraagt aandacht, tijd en kennis. Een natuurlijk ook de bereidheid om duurdere bonen in te kopen. Goede koffie is dus een keuze! Hier treft u een overzicht van goede, bekroonde koffie.

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter JURA Reinigingstabletten

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
JURA Reinigingstabletten
originele JURA reinigingstabletten kies uit de …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten

Gerelateerde berichten

2 reacties op “Waarom is mijn koffie zo bitter?”

  1. Folkert schreef:

    Als het water zo hard is bij u, dan is het zeer de moeite waard om Spa blauw te gebruiken bij het koffie en thee zetten. Qua samenstelling is dit zeer goed water. Lekkere koffie en thee begint daarnaast bij de ingrediënten, hoe beter de koffie en thee van kwaliteit is, hoe beter de koffie en thee zullen smaken. Voor zeer goede koffie, beveel ik u aan onze bekroonde koffiebonen te bekijken. Voor uitstekende thee kan ik u de thee van Canton Tea aanraden. Geniet ervan!

  2. thomas vermeeren schreef:

    ik vind persoonlijk koffie in Nederland veel beter in mijn mond smaken, dan in België [Antwerpse>hier in Schoten is het toch nogal HARD water (da’s nogal kalkrijk water dat men bedoeld, toch in Vlaanderen, in NL zijn er mogelijk andere benamingen voor nogal kalkrijk water?)] zo straf – in Nederland is koffie perfect (althans de pads die ik daar dronk, vorig jaar, veel zachter dan bij ons in België) voor mijn smaakpapillen. ik ben meer van de aromatische koffies met milde smaak – dan de straffe koffies dat krijg ik niet binnen, ik mag ook thee, maar dan de zachtere dan de straffe theeën (al kan ik die wel drinken, maar de zwarte dessert koffie Douwe Egberts in België, kan ik echt niet drinken, zo’n straf spul)? zijn er mensen die hetzelfde hebben als ik, dan mag je altijd reageren. ik ben jullie dankbaar voor de tips, van dewelke er voor mij geschikt zijn. ik zal de reacties met veel liefde lezen, en nog een prettige koffie-dag aan alle lezers van m’n reactietje. …haw doeg/haw doei, doeg/doei…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *