Test Demoka Koffiemolen M203

Graag laten we u kennis maken met de Demoka M203 (of GR-0203) koffiemolen. De importeur wilde graag dat we hem in ons assortiment opnamen, dus gaf hij er ons een te leen op proef. Voor ons de gelegenheid de koffiemolen te testen. En de uitslag: deze molen is een prima bonenmaler voor de thuisbarista. Enkele kleine minpuntjes…Lees verder!

demoka-m203-verpaktdemoka-m203-opendoosdemoka-m203-schuimverpakking demoma-m203-inhoud-doosdemoka-m203-uitgepaktdemoka-m203-in-elkaardemoka-m203-uitloopdemoka-m203-fijnafstelling

Graag laten we u kennis maken met de Demoka GR-0203 koffiemolen. De importeur wilde graag dat we hem in ons assortiment opnamen, dus gaf hij er ons een te leen op proef. Voor ons de gelegenheid de koffiemolen te testen. Bij deze dus.

Bij ontvangst zit de koffiemolen goed verpakt in een witte doos. Goed schokvrij, zodat de molen bij transport niet snel zal beschadigen. Behalve de molen, het schokdempend materiaal vinden we een beknopte, maar duidelijke handleiding in de doos. Alles is dus aanwezig om van start te gaan!

Een blik op de molen en de beschrijving leert ons het volgende. De behuizing van de molen is van glanzend RVS. In de behuizing bevindt zich de motor, 200 watt sterk. De motor levert een toerental van 700 omwentelingen per minuut. Mooi laag, waardoor bij het malen de koffiebonen nauwelijks worden verwarmd. De molen werkt met 2 vlakke schijven van gehard staal, met een diameter van 49 mm. De gemalen koffie valt via een plastic uitloop rechtstreeks in de filterdrager. Deze rust met de bovenrand op een houder, waarin je de filterdrager van de koffiemachine dient te leggen. Iets onder de houder zit een drukschakelaar. Door de filterdrager naar voren te drukken, drukt deze de schakelaar in, waarmee de molen start. Als je genoeg koffie hebt, trek je de filterdrager weer terug, waardoor de knop niet langer wordt ingedrukt en de maler stopt.

En hoe werkt ie?

Het gereedmaken voor gebruik van de molen is een klein klusje: na de bonenhouder in de molen geplaatst te hebben en deze met koffiebonen gevuld te hebben, kunnen we beginnen. De maling van de koffie ziet er consistent uit en er doet zich geen bijzondere klontvorming voor. De manier waarmee de koffie in de drager valt, is niet geheel schoon, de maling valt er in geringe mate naast of van het bergje opgehoopte koffie in de drager. De bediening van de molen gaat naar behoren, zij het dat de filterdrager van een E61 machine wat lastig tegen de drager aan te duwen is. Het gaat prima, maar je moet je er wel even op concentreren. Een kleinere filterdrager, zoals die van de Ascaso Dream, laat zich gemakkelijker in de molen plaatsen. De afstelling van de maling verloopt via een wartel en gemakkelijk. Door de knop links of rechtsom te draaien, worden de maalschijven in kleinere stukjes dichter- of uit elkaar. Hiermee kun je de molen traploos instellen tot  de gewenste maling.

Bij het bedienen, laat de molen zich niet omduwen. Je hoeft hem niet met de andere hand tegen te houden: het gewicht van 3,57 kg is voldoende om de molen met één hand te kunnen bedienen.

Zoals geschreven, de Demoka is uitgerust met een plastic koffieuitloop. Uit ervaring weten we dat plastic uitloopjes bij koffiemolens gevoelig zijn voor breuk. Met name wanneer er op geklopt wordt om de laatste restjes koffie er uit te tikken. Nader onderzoek van de uitloop leerde ons dat de uitloop van zeer stevig en dik plastic is. De kans dat je hem kapot tikt is niet zo groot, schatten we in. Bovendien is de montage van de uitloop goed bedacht. Mocht de uitloopt stuk gaan: slechts door het loshalen van een schroefje kun je de uitloop verwijderen en eenvoudig vervangen.

Al met al vinden wij de Demoka een goede molen voor thuis. De grotere bonenhouder van 400 gram en de fijne manier van afstellen zijn pluspunten. De kwaliteit van de gemalen koffie is goed. De plastic uitloop, het ietwat lastige plaatsen van een E61 filterdrager en het enigszins knoeien van de molen zijn kleine minnen.

Vergeleken met de Ascaso I-steel doet met name de grotere bonenhouder en de mooie, degelijke manier van de fijnafstelling de Demoka naar voren komen. De Ascaso heeft echter een metalen uitloop.

Naar de Demoka m203 in onze webwinkel.

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter Diemme Oro

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Reinigingstabletten
originele JURA reinigingstabletten kies uit de …
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten

4 reacties op “Test Demoka Koffiemolen M203”

 1. Folkert schreef:

  Beste Nils, Dit is volgens mij gebruikelijk en hoort bij het productieproces. Ik had de vraag ook uitgezet bij de importeur, maar helaas geen antwoord mogen ontvangen, vandaar de latere reactie. Vriendelijke groeten, Folkert Terpstra

 2. Nils van der Linden schreef:

  Beste mensen, Deze week de Demoka aangeschaft, echter zie ik dat het gedeelte waar de koffiebonen invallen vanuit het reservoir het materiaal een aanslag heeft, hetzelfde als op de laatste foto die hier wordt getoond. Kunnen jullie mij vertellen wat dit is, en of dit normaal is? Met vriendelijke groeten, Nils van der Linden

 3. Folkert schreef:

  Beste Tanne, Mijn eerste reactie is dat de molen zeer waarschijnlijk verstopt is geraakt door koffievetten. Dit is zeer waarschijnlijk het geval als je nog wel de schijven kunt zien draaien. Als dat zo is, kun je het volgende proberen (dit is mij door de importeur aangeraden – hij beschreef het als een paardenmiddel): neem zes walnoten, haal het vruchtvlees er allemaal uit, zodat je alleen de schillen overhoudt. Sla de schillen met een hamer in fijne stukken met een maximale grootte van een koffieboon. Doe deze in de molen en zet de molen aan. Als de molen zeer vies is, zullen de schillen met veel vet en koffieresten er uit komen. Als dat niet gebeurt, moet de molen nagekeken worden. Hieronder staat het adres van de servicedienst. Demoka Service Nederland Industrieterrein Broekweg Hoefzijde 5 3961 MX Wijk bij Duurstede Tel: 0343596032 Aan de achterzijde van het pand zit de ingang voor de Technische Dienst. Je komt hier door aan de linkerzijkant van het pand over het pad naar achter te rijden. Ik hoop dat het walnotenmiddel werkt! Met vriendelijke groeten, Folkert Terpstra

 4. Tanne Comello schreef:

  Beste mensen van Koffiekunsten, Sinds een jaar of 4 heb ik naar volle tevredenheid de Demoka M203, maar gisteren hield hij ineens op met malen. De motor draait nog wel, maar er komt geen (gemalen) koffie meer uit. Hebben jullie enig idee wat het euvel kan zijn en hebben jullie misschien een reparatieservice? Vriendelijke groet, Tanne Comello Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *