Prijsverhoging kopje koffie zal wel meevallen

Volgens de Telegraaf zal een kop koffie de komende jaren al snel enkele dubbeltjes duurder worden.  De Telegraaf onderbouwt dit door een deskundige te citeren die aangeeft dat ondanks de hevige concurrentie op koffiebonen, supermarkten er nu echt niet langer aan ontkomen de prijs van koffie te verhogen. De hogere prijs aan inkoopkant zullen ze nu echt wel moeten doorberekenen, aldus de door de Telegraaf geciteerde ABN-deskundige Hans van Cleef.

Zou daarmee de prijs van een kopje koffie thuis werkelijk enkele dubbeltjes om hoog gaan?

cappuccino

Ik denk dat dat wel meevalt. Laten we simpelweg even  rekenen. Uit een kg koffie gaan ongeveer 140 koppen koffie. Laten we enkele dubbeltjes op 2 definiëren, dan komt de prijsverhoging van de Telegraaf uit op 28 euro per kg (0,20 euro*140). Een gemiddelde prijs voor een kilo koffie in de supermarkt zou dan op het astronomische bedrag van 43 euro komen.

Dat is natuurlijk niet reëel. Veel reëler is uit te gaan van een prijsstijging van enkele euro’s per supermarkt kilo. Dan zou de kop koffie thuis 1,5 cent duurder worden. Niet leuk, maar dat is nog wel te doen. Het is in ieder geval een stuk minder dan enkele dubbeltjes.

De Telegraaf bedoelt natuurlijk het kopje koffie dat je in een restaurant of op het terras bestelt. Die zouden best wel eens enkele dubbeltjes omhoog kunnen gaan. Maar vergeet niet dat de marge op koffie in Nederland al behoorlijk hoog is. Nog meer voor een kop koffie vragen – we gaan dan al richting de 2,50 of 3,00 euro voor een gewone Hollandse kop of een espresso – lijkt mij niet verantwoord richting de consument. Restaurant-eigenaren zijn denk ik eerder geneigd de komende jaren over  te stappen naar een goedkopere koffie. Dan kunnen ze de verkoopprijzen voor het kopje koffie gelijk houden. Vlak ook niet uit dat koffiebranders tijdelijk weleens genoegen zouden kunnen nemen met een wat mindere marge. Ook zij verliezen niet graag klanten.

Daarmee zal de verhoging van de prijs van een kopje koffie wel meevallen. In ieder geval bij ons, wij zullen niet veel prijzen wijzigen, kondig ik bij dezen alvast aan.

Maar mocht de Telegraaf gelijk hebben, hoeveel meer bent u dan bereid te betalen op het terras voor een kop koffie?

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter Diemme Oro

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Reinigingstabletten
De originele JURA reinigingstabletten in de standa…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *