Onderhoud espressomachine – Quickmill 820

QM 820
De Quickmill 820 espresso machine – hier in het zwart afgebeeld is ook in rood en wit verkrijgbaar.

Regelmatig onderhoud van uw espressomachine is belangrijk en heeft zo zijn voordelen. Zo houdt u de machine in goede conditie. Hiermee verkleint u de kans op storingen. Bovendien haalt u oude koffieresten weg en behoudt u de optimale smaak in uw kopje!

Op basis van een vraag die we kregen hebben we voor een Quickmill 820 een korte leidraad voor het onderhoud geschreven.

ontkalken

Het belangrijkste onderhoud voor een Quickmill 820 (of 3000 serie ) is het regelmatig ontkalken van de machine. Kalk is namelijk een onzichtbaar gevaar. Je ziet het vaak niet, maar het veroorzaakt bij niet of te weinig ontkalken op termijn wel allerlei problemen. Denk hierbij aan verstoppingen  of aan lekkages. Bij espressomachines zijn twee elementen die er voor zorgen dat kalk extra aanzet: het werken met hoge temperatuur en het werken met een hoge druk.

Zaak dus om ontkalken niet te vergeten! Bepaal de frequentie ervan in relatie tot de hardheid van het water en de mate waarin je de machine gebruikt. Bij hard water is aan te bevelen 1x per maand te ontkalken. Bij zacht water en weinig gebruik, een keer per 2 maanden.

Overige onderhoud

Onderdelen die verder onderhoud verdienen zijn de filterdrager, de douche (het gedeelte van de machine waar het water bij het zetten uitkomt) en de 0-ring, die zorgt dat geen water lekt waar de filterdrager aansluit op de machine.

reinigen filterdrager

De filterdrager en de filterbakjes dien je eigenlijk elke dag schoon te maken, bijvoorbeeld met een afwasborstel onder heet water of een eenvoudig sopje. Wip het filterbakje uit de drager en boen het lekker schoon. Kijk met tegenlicht of alle gaatjes goed open zijn. De filterdrager kun je ook schoonboenen in een sopje. Om het binnenkanaal te reinigen kun je een ragertje gebruiken. Je kunt de drager ook een dag in een sopje laten weken en dan met een borsteltje het de koffieuit- en doorloop verder reinigen. Zorg bij het laten weken dat je het handvat niet onder water zet. Doe de drager (of welk onderdeel van de espressomachine dan ook) nooit in de vaatwasser!

douche

Minimaal een keer per maand zou je de douche los moeten maken en deze schoon te maken. Draai hiervoor voorzichtig (!) de schroef los waarmee de douche aan de machinekop is bevestigd. Deze schroef is tegelijkertijd een sproeier en gemaakt van messing, een zacht metaal, dat gemakkelijk breekt. Neem daarom bij het losdraaien de juiste breedte schroevendraaier en bouw de kracht langzaam op. Nadat je het zeefje uit de douche hebt schoon gemaakt, kun je deze weer terugplaatsen. Draai hierbij de schroef niet te hard aan, vast is vast geldt hier zeker!

o-ring

Naast de douche zit de 0-ring ter afdichting van de sluiting van de filterdrager en de brouwkop van de machine. Maak deze elke dag minimaal een keer schoon met water met ofwel een oude afwasborstel en een borsteltje met hoek. Hiermee zorg je er voor dat oude koffieresten weggepoetst worden en de machine schoon blijft. Het is goed deze ring een keer per jaar te vervangen. Vervang de ring eerder als er water gaat doorlekken langs de filterdrager.

Ter zijde: vaak wordt de term ‘piston’ voor de term filterdrager gebruikt. Piston is eigenlijk niet een goede benaming. Piston staat voor de zuiger en veer constructie die in handmatige espressomachines uit de jaren 50 werd gebruikt. Daarmee is ook de term ‘piston-ring’ een onjuiste. We gebruiken voor ‘piston’ en ‘pistonring’ daarom liever de termen ‘filterdrager’ en ‘0-ring’.

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter JURA Reinigingstabletten

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
JURA Reinigingstabletten
originele JURA reinigingstabletten kies uit de …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten

6 reacties op “Onderhoud espressomachine – Quickmill 820”

 1. Folkert schreef:

  Beste Jaap, in beginsel is verder niets nodig. Je doet al het noodzakelijke onderhoud. Als alle onderdelen uit het groepshoofd schoon zijn en je ontkalkt regelmatig, is alles OK! Groet, Folkert Terpstra

 2. Jaap pronk schreef:

  Beste, mijn naam is Jaap, scheveningen. ik heb gekocht in 2011 een quick mill 2820 . nu 10 jaar in gebruik, ee keer de rubber ring vernieuwd en alle onderdelen regelmatig schoon gemaakt. ook een maal per maand ontkalkt. Moet er nog meer worden onderhouden, het totale binnen werk? Dank en groet.

 3. Folkert schreef:

  Beste Rob, Het kan goed zijn dat je de pomp op gang moet helpen. Dit kun je doen door te proberen water door de aanvoerslang te stuwen door de slang in je mond die je met water hebt gevuld te nemen en dan te proberen dit door de slang te ‘duwen”. De machine moet je op dat moment aan zetten, zodat de pomp gaat draaien. Er kunnen ook andere oorzaken zijn dat de machine geen water produceert. Zo kunnen de leidingen verstopt zijn geraakt. Ook kan de machine verkalkt zijn. Mocht je de machine niet werkend krijgen en je wilt er toch mee aan de slag, dan kun je overwegen de machine na te laten kijken bij de firma Euroquick.nl. Zij zijn importeur van de machine en kunnen vooraf een prijsopgave doen. Hou wel rekening met onderzoekskosten op het moment dat je hem niet laat repareren. Vr.gr. Folkert

 4. Rob schreef:

  Ik heb een QuickFile 820 gekregen alleen het water loopt niet door ik krijg er dus geen koffie uit. Hij heeft lang stil gestaan. Welke stappen zou ik moeten nemen om hem weer aan de praat te krijgen. Vrgr. Rob

 5. Folkert schreef:

  Beste Dirkjan, dan zul je hem moeten openschroeven en de slangen dan loshalen! Je zou ook kunnen kijken of je een dun ragertje kan vinden!

 6. Dirk Jan schreef:

  Hallo, Bedankt voor de overzichtelijk uitleg. Kunt u ook zeggen hoe ik de water toevoer en water afvoerslang kan verwijderen om ze schoon te maken? Ik heb een Aquaviva, (voorloper van de 820?) Gekocht in 1999.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *