Nieuw (en getest): de Kyocera Handkoffiemolen

Vanmiddag ontvingen we van de importeur de eerste Kyocera Handkoffiemolen CM 50. Zo’n half jaar geleden vertelde een enthousiaste klant dat dit toch de beste handkoffiemolen moest zijn, met keramische maalschijven. Hij had gedacht de molen in de VS te bestellen, maar had hier toch van af gezien. Toen wij hoorden dat de molen waarschijnlijk op de Europese markt zou komen, hebben we er meteen 5 besteld. En daarvan hebben we er nu een getest!

Kyocera handkoffiemolen CM-50 CF
De doos, de molen en de maling van de Kyocera CM50-cf

De Kyocera molen komt keurig verpakt in een kleine doos. De draaihandel wordt los van de molen geleverd, maar is zeer eenvoudig op het draaimechanisme te bevestigen. In de doos zit een gebruiksaanwijzing, de koffiemolen, een rubberen huls om de pot in te plaatsen en een dop, om de pot met gemalen koffie na gebruik af te kunnen sluiten.

De molen laat zich gemakkelijk instellen van grof naar fijn. Hiervoor moeten we de knop, de slinger en de borgring voor de maalinstelling verwijderen. Hierna kunnen we de gekartelde stelschroef verdraaien om de maling bij te stellen. Naar recht voor fijner, naar links voor grover.

Kyocera Handkoffiemolen
Deksel op de pot, bonentrechter van de Kyocera mooi zichtbaar.

Uiteraard hebben we getest of we met deze molen een prachtige espresso konden maken. Na 10 minuten hadden we dit voor elkaar. Even uitvinden hoe je precies het maalmechanisme op de juiste stand vergrendeld en dan is het voor elkaar. Het is opvallen hoe mooi de koffiemaling wordt gemalen, geen klontvorming of iets dergelijks en een hele mooie korrelvorming.De koffiebonen giet je bovenin de molen, er gaat ongeveer 50 gram aan bonen in.

En met wat de Engelsen noemen de nodige “Elbow Grease”, maal je de gewenste koffie die wordt opgevangen in een glazen pot. Als je daarbij de rubberen voet onder de pot doet, kunt je gemak de bonen malen. Het kost weinig kracht, maar je moet wel even doormalen, zeker als je de pot wil volmalen. Deze pot kan 100 gram koffie bevatten en kan afgedekt worden met het bijgeleverde deksel.

Zoals gezegd konden we de maalinstelling voor een espresso snel vinden. De instelling is alleen niet traploos, zoals bij de Zassenhaus molens wel het geval is. De conische maalschijven zijn keramisch en zullen, als je tenminste niet de molen tegen de richting indraait, zeer langzaam slijten.

En dan de hamvraag: hoe was de espresso die we met deze handmolen maakten? Deze was zeer goed, de smaken van de Diemme Miscela Oro kwamen prachtig naar voren, de crema was goed.We hadden de koffie naar ons gevoel nog wat mooier kunnen maken, als we de maalgraad nog iets hadden kunnen tunen, zoals bij een traploze instelling. Maar al met al zijn we enorm onder de indruk van het resultaat.

In vergelijking tot de Zassenhaus biedt deze molen een aantal voordelen: het reservoir voor de opvang van koffie is groter en van glas. De pot kan in de vaatwasser, (het maalmechanisme niet, dit kun je alleen maar schoonmaken met water onder de kraan). De Zassenhaus heeft het voordeel van de traploze instelling, maar voor deze molen geldt weer dat het opvang bakje een stuk kleiner is. Nu kun je je wat het laatste betreft je afvragen of je ooit 100 gram koffie vooruit zult malen. Wij denken van niet.

Alles bij elkaar biedt de Kyocera Handkoffiemolen een zeer goede molen. Zeer praktisch door de gebruikte materialen en vormgeving. De prijs van 64,95 is ook goed. Voor degenen die tevreden zijn met een uitstekende espresso en minder hechten aan het echte tunen van de espresso is dit dus uitstekende koffiemolen. Deze koffie molen en andere molens vindt u in onze webwinkel.

Lees ook: Koffiemolen kopen? Onze tips!

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Roen Gran Bar espressopads

Roen Gran Bar espressopads

€ 45,25
€ 40,72

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter Diemme Oro

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Reinigingstabletten
De originele JURA reinigingstabletten in de standa…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten

3 reacties op “Nieuw (en getest): de Kyocera Handkoffiemolen”

  1. Folkert schreef:

    Nee, helaas, we krijgen vaak de vraag of dit kan, maar ik heb nog geen goede ervaring meegemaakt, waarbij met een koffiemolen kruiden gemalen kunnen worden. Overigens heeft Zassenhaus bij mijn weten wel speciale kruidenmolens, je zou even hierop kunnen googelen. Folkert

  2. Polona schreef:

    Zou je met deze molen ook kruiden kunnen malen ipv koffie? Wat ik in gedachten heb zijn kruiden zoals kanneel, komijnzaad, korianderzaad etc.

  3. F.W. Radema schreef:

    Geachte Koffiethuiswinkel, Op basis van de berichten van Wouter Klootwijk nu een jaar geleden over het nut van zelf (met de hand) koffie malen, heb ik een jaar geleden een Zassenhaus model Lima gekocht. Daarmee heb ik dagelijks voor 2 tot 4 kopjes koffie gemalen. In uw (test)bericht over de Kyocera CM-50 CF schrijft u: ‘De Zassenhaus heeft het voordeel van de traploze instelling’. Dat is wellicht de reden waarom ik hem nu buiten gebruik stel. Een borgring tegen het verlopen van de maalinstelling ontbreekt daardoor wellicht. En verlopen doet de Lima inmiddels, vooral nadat ik een keer ben overgegaan van een moka-instelling naar één voor cafetiere. Andere ondervonden ongemakken: Ik kan met de Lima niet gemakkelijk stabiel koffie malen. Ik klem hem op een rechte stoel gezeten tussen mijn benen, probeer hem met één hand stabiel te houden, terwijl ik met de andere maal. Maar het is moeizaam gebleven. Na enige tijd malen lijkt het of er niets meer te malen valt, maar dan moet je de Lima even heen en weer bewegen, zodat er nieuwe voorraad in de maaltoevoer valt. Die procedure moet een aantal keren herhaald worden. Inmiddels al lang gedacht: ‘Waarom niet zo ontworpen dat de bonen tijdens het malen vanzelf richting maaltoevoer bewegen’. Kyocera lijkt daaraan gedacht te hebben. De bevestiging van het opvangbakje is zwak. Bakje is bij mij onder garantie vervangen. Ik neem aan dat de Lima er niet tegen kon dat ik hem na het malen met een klap op het aanrecht neerzette. Die procedure leek mij nuttig om alle vluchtge koffiemaalsel in het opvangbakje terecht te laten komen. De bevestiging van het bovendeel is ook niet optimaal. Raakt gemakkelijk los tijdens het malen. Is eigenlijk deel van het niet stabiel kunnen malen met de Lima. Inmiddels heb ik bij u de Kyocera besteld: nieuwe ronde , nieuwe kans. Met vriendelijke groet, F.W. Radema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *