Meesterregels voor de beste espresso

meesterregels espresso maken

De meeste espressoliefhebbers geven er de voorkeur aan espresso te maken met een espressomachine (semi- of automatisch), die gebruik maken van een standaard filterhouder en filterbakje. Hierdoor kunnen zij door het toepassen van de hieronder in detail beschreven meesterregels het zetten van een espresso naar eigen hand zetten.

Laten we nog even kort beschrijven wat espresso is en hoe het wordt gemaakt. Espresso is een drank die wordt bereid door heet water van ongeveer 87 tot 92 graden Celsius met een druk van 9 BAR door een hoeveelheid fijn gemalen en samengeperste koffie te leiden.
Een normale enkele espresso is ongeveer 25 tot 40 cc, waarbij gebruik wordt gemaakt van 7 gram koffie. Een dubbele espresso is tussen de 50 en 80 cc, waarbij gebruik wordt gemaakt van de dubbele hoeveelheid koffie.

We zullen vanaf hier de term “extractietijd” gebruiken voor de periode die het eigenlijke zetproces in beslag neemt. De extractietijd begint wanneer de schakelaar voor het zetten van de espresso wordt ingeschakeld en eindigt wanneer de gewenste hoeveelheid koffie is bereikt.
Als een algemene regel kun je de volgende richtlijnen voor extractietijd hanteren, waarbij 7 gram koffie wordt gebruikt voor een enkele espresso en 14 gram voor een dubbele:
– Espresso (enkel) 25 a 38 ml : 25 a 28 seconden.
– Ristretto 15 a 20 ml: 25 a 30 seconden

Kernpunt:
De enige manier om de extractietijd te beïnvloeden is door verandering van de druk waarmee het water door de gemalen koffie kan lopen. De enige manier waarop de deze druk kan wijzigen is door ofwel de fijnheid van de gemalen koffie te veranderen en/of de druk te wijzigen waarmee je de koffie in de filterhouder aandrukt.
Controle over de extractietijd draagt bij aan het bereiken van een van de belangrijkste dingen van een goede espresso: de crema. Crema is een van de visuele indicatoren van de kwaliteit van een espresso. Hier draait het uiteindelijk om. Een juist bereide espresso is overdekt met een dikke hazelnoot kleurige laag schuim. Wanneer je het kopje vasthoudt en je het een beetje ronddraait, moet de crema zijn consistentie behouden, lichtjes de wanden van het kopje bedekken, terwijl de stevige laag over de oppervlakte van de koffie in stand blijft.

De crema vormt datgene waar espressoliefhebbers voor gaan. Het is als de slagroom op een taart, zonder dat is er eigenlijk geen taart. Vergelijk het ook als een nacht zonder sterren. Maar als je de kerningrediënten voor het maken van een goede espresso hebt, dan valt alles op zijn plaats.

Meer informatie over espressomaken vind je in onze gids Handleiding Espresso maken.

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter JURA Reinigingstabletten

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
JURA Reinigingstabletten
originele JURA reinigingstabletten kies uit de …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten

Gerelateerde berichten

Eén reactie op “Meesterregels voor de beste espresso”

  1. Barista workshop bij De Koffiethuiswinkel | Koffiekunsten: over koffie en thee schreef:

    […] Meesterregels voor de Beste Espresso >> […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *