Matcha: super gezonde Japanse groene thee in poedervorm

ontdek matcha thee

ontdek matcha thee

Je zult vast wel eens gehoord hebben van deze heerlijke Japanse thee. Is het niet vanwege de prachtige foto’s van de Japanse theeceremonie rond deze thee, dan is het wel omdat matcha erg populair is op de huidige powerfood of superfood wereld. Maar dat is ook niet zo gek: matcha is super gezond!

Matcha (抹茶) is thee in poedervorm. Vergelijk het in fijnheid met cacaopoeder, maar bedenk dan dat matcha gemaakt is van thee en dus prachtig groen van kleur is. Matcha is niet simpelweg groene thee die tussen stenen tot poeder wordt gemalen. Zo simpel is het niet. Al een eeuwenoude traditionele ambachtelijke productiewijze ligt ten grondslag aan deze bijzondere theevorm.

Onderdeel van dit proces is het beschaduwen van de theeplanten, 3 weken voor de pluk. Boven de theeplanten worden doeken gespannen waardoor de planten geen direct zonlicht meer ontvangen. Vanaf dit moment verandert de kleur van het blad naar donkergroen en produceert de theeplant veel aminozuren. Hierdoor krijgt de matcha zijn unieke smaak. De fijnste blaadjes worden gerold en gedroogd om gyokuro (玉 露; letterlijk ‘Jade Dew’) van de maken.

De nerf en steeltjes worden na het droogproces uit de blaadjes gehaald en met stenen vermalen tot een fijn, heldergekleurd groen poeder.

In onze webwinkel: biologische matcha, chawan en accessoireset

Matcha is super gezond

Matcha is erg gezond: deze theesoort levert een veel hogere concentratie aan antioxidanten dan een gewone groene thee. Dit komt omdat het hele theeblad wordt vermalen, dus inclusief steel! Het drinken van matcha kan er aan bijdragen dat de stofwisseling wordt versneld. Bovendien geeft het je energieniveau een boost en helpt het je concentratie vergroten.

Omdat het zo gezond is, wordt in Japan matcha al eeuwenlang gedronken.  Recent wetenschappelijk onderzoek heeft de positieve werking van matcha bevestigd. Matcha is werkelijk vol met anti-oxidanten. Deze anti-oxidanten ‘bevechten’ de vrije radicalen die veroudering veroorzaken van de cel. Analyses wijzen uit dat matcha wel 10x zoveel anti-oxidanten bevat dat anti-oxidanten rijk voedsel als blauwe bessen en granaatappel.

En, alsof dat nog niet genoeg is, matcha helpt ogenschijnlijk ook bij afvallen. Dit, samen met de aanwezigheid van l-theanine, een aminozuur die voorkomt in groene thee, maakt matcha tot een populaire toevoeging voor smoothies voor fitness liefhebbers.

Hoe zet je matcha?

Matcha thee bereiden
Matcha thee bereiden

Het zetten van matcha doe je het mooiste op de traditioneel Japanse wijze, met een echte chawan (matcha kom), een bamboe matcha klopper (whisk) en een prachtig bamboe maatlepeltje. Je hebt ongeveer 70 ml water nodig van een temperatuur van 75 °C.  Nu kan het ritueel beginnen!

  1. Verwarm de matcha kom voor door er heet water in te gieten en dit even te laten staan. Gooi het water hierna weg.
  2. Schep met het bamboemaatschepje een volle lepel in de matchakom (ongeveer een halve theelepel). Leng dit aan met ongeveer 10 ml water en meng dit heel voorzichtig met de klopper totdat er geen klontjes meer in zitten.
  3. Giet nu de rest van het water toe en klop vervolgens met een hoge frequentie de matcha en het water tot een schuimige en romige vloeistof. Een Japanse matcha-zetter zal hierbij in een soort W-bewegingen kloppen waarbij hij niet de randen en de bodem van de kom raakt.

Echte matcha versus namaak

Als je geïnteresseerd bent in matcha doe je er goed aan de herkomst van de matcha te bekijken. Er wordt namelijk ook namaak-matcha aangeboden: een lage kwaliteit thee die in bulk gemalen wordt en als dure matcha wordt verkocht. Onze matcha is van Canton Tea: van hoge kwaliteit en de herkomst ervan is gecontroleerd. Eigenaresse Jennifer Wood van Canton Tea bezoekt elke leverancier en beoordeelt de kwaliteit en wijze van produceren persoonlijk. Het is dus bekend waar de thee vandaan komt het hoe deze wordt gemaakt.

Leestip: 6 tips voor perfecte groene thee

Biologische Matcha van Canton Tea

De Canton Tea matcha is afkomstig van het Japanse Kyusu eiland en wordt gemaakt van de hoge kwaliteit bladeren van de Tencha theeplant. Een zachte, vloeistof, levendig groen van kleur met een volle body en een romig schuim.  In combinatie met een handgemaakte chawan en de prachtige handgemaakte bamboe accessoireset zul je oprecht indruk maken!

Bewaren

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter Diemme Oro

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Reinigingstabletten
De originele JURA reinigingstabletten in de standa…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten