» » Laat in de morgen beste koffietijd!

Laat in de morgen beste koffietijd!

Geplaatst in: Koffieberichten | 0
de beste koffietijd
Je herkent het vast wel: de wekker gaat te vroeg af. NEE, ik wil nog niet! Ik wil mij nog omdraaien! Maar de plicht roept. Je rolt slaapdronken je bed uit. Koffie, dat is wat je nodig hebt. Niet dus! In tegendeel zelfs!

Koffie helpt je alert worden, maar niet in de morgen

Laat me uitleggen waarom. Alles heeft met jouw lichaam te maken. Terwijl je geest verder wil slapen, maakt je lichaam als een gek cortisol aan. Dit hormoon maakt je wakker en alert. Van nature is het cortisolgehalte hoog na het ontwaken. Hier zorgt je biologische klok voor. De piek ligt zo tussen acht en negen uur ’s morgens. Je lichaam regelt dus zelf het wakker worden. Koffie heb je daarbij niet nodig. Het is zelfs zo dat je dan beter geen koffie kunt drinken.

Cortisol zorgt ’s morgens vroeg dat je wakker wordt. Koffie helpt dan niet. In tegendeel.

gapende man
Koffie vroeg in de morgen maakt op termijn niet meer wakker.
Hoe dat zit? Koffie haalt de werking van cortisol onderuit. Als reactie op koffie produceert je lichaam na verloop van tijd steeds minder cortisol en ontwikkel je een cafeïnetolerantie. Waar je eerder een grotere alertheid ervoer na het drinken van koffie, vlakt de werking ervan af en valt deze op den duur weg. En dat is een effect dat je niet wilt, toch? Maar gelukkig kun je dat voorkomen door slim koffie te drinken!

Midden in de morgen versterken cafeïne en je lichaam elkaar

Drink koffie als lichaam minder alert is

Eigenlijk ligt de oplossing voor de hand: koffiedrinken wanneer de gehaltes cortisol in je lichaam laag zijn. Onderzoekers hebben ontdekt dat gedurende de dag er drie perioden dat je biologische klok cortisolgehalten verhoogt: tussen 8.00 en 9.00 uur in de morgen, tussen 12.00 en 13.oo uur in de middag en tussen 17.30 en 18.00 uur in de avond. De beste tijd om koffie te drinken ligt dus in de tussenliggende perioden.

Beste koffietijd: midden in de morgen en midden op de middag

De beste tijd dus om koffie te drinken?

  • tussen 09.30 en 11.30 uur;
  • tussen 14.00 en 17.00 uur in de middag.

Door juist in de tussenliggende perioden koffie te drinken, laat je je lichaam en de cafeïne optimaal zijn werk doen! De cafeïne geeft je een ‘kunstmatige cortisol boost’ waardoor je maximaal  alert blijft! Dat is pas samenwerking!

Leestip: Welke koffiebonen – zo vind je de lekkerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.