Koffie aroma – wat is het?

Koffie aroma ruiken

Aroma is de geur van vers gezette koffie. Deze geur ontstaat als de vele vluchtige stoffen die koffie bevat verdampen of als gas uit de vloeistof komen. Deze komen bij het inademen door de neus in aanraking met reukmembramen.

Aroma kan op verschillende manieren worden beschreven. Het kan bijvoorbeeld bloemig, fruitig, kruidig, notig of rokerig zijn.

Bij een echte ‘cupping’ (het professioneel proeven van koffie) kun je het aroma het beste ruiken wanneer het oppervlak van de gemalen koffieresten worden door deze 3 keer door te roeren. Bij cupping gaat dat als volgt:

Nadat een koffie is gemalen om deze te cuppen, wordt de droge geur van de koffie ‘geproefd’. Dit gebeurt door de gemalen koffie in het kopje op te sluiten door er een deksel op te leggen. Binnen 15 minuten moet dit deksel worden opgetild om de droge koffie te kunnen ruiken.

Hierna wordt de koffie met water ‘gezet’ door er water aan toe te voegen. Op het water ontstaat een soort korst van gemalen koffie die op het water drijft. Deze korst moet minimaal 3, maar maximaal 5 minuten ongeroerd blijven. Het bepalen van het aroma gebeurt door drie keer door de koffiekorst te roeren, waarop  de cupper het koffieschuim van de lepel laat lopen terwijl hij voorzichtig ruikt.

Net als bij wijn heet aroma ook wel de ‘neus’ of het ‘bouquet’ van de koffie. Het aroma is een van de primaire kwaliteiten van koffie die de smaak bepalen. De andere zijn body, zoet-, zuur-, bitterheid en nasmaak.

Zelf aroma’s van koffie vaststellen? Een voorbeeld van een koffie met een bloemig aroma is de Diemme Miscela Oro. De Mokarico Biologica is een koffie met een kruidig aroma. Beide zijn verkrijgbaar in een 250 grams verpakking.

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter Diemme Oro

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Reinigingstabletten
De originele JURA reinigingstabletten in de standa…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *