» » Koffie aroma – wat is het?

Koffie aroma – wat is het?

Geplaatst in: Koffie zetten, Koffieberichten | 0
Koffie aroma ruiken
Een klant in een koffiewinkel ruikt aan koffiebonen. Het aroma van koffie stel je echter vast met het ruiken van de droge gemalen koffie en net gezette.

Aroma is de geur van vers gezette koffie. Deze geur ontstaat als de vele vluchtige stoffen die koffie bevat verdampen of als gas uit de vloeistof komen. Deze komen bij het inademen door de neus in aanraking met reukmembramen.

Aroma kan op verschillende manieren worden beschreven. Het kan bijvoorbeeld bloemig, fruitig, kruidig, notig of rokerig zijn.

Bij een echte ‘cupping’ (het professioneel proeven van koffie) kun je het aroma het beste ruiken wanneer het oppervlak van de gemalen koffieresten worden door deze 3 keer door te roeren. Bij cupping gaat dat als volgt:

Nadat een koffie is gemalen om deze te cuppen, wordt de droge geur van de koffie ‘geproefd’. Dit gebeurt door de gemalen koffie in het kopje op te sluiten door er een deksel op te leggen. Binnen 15 minuten moet dit deksel worden opgetild om de droge koffie te kunnen ruiken.

Hierna wordt de koffie met water ‘gezet’ door er water aan toe te voegen. Op het water ontstaat een soort korst van gemalen koffie die op het water drijft. Deze korst moet minimaal 3, maar maximaal 5 minuten ongeroerd blijven. Het bepalen van het aroma gebeurt door drie keer door de koffiekorst te roeren, waarop  de cupper het koffieschuim van de lepel laat lopen terwijl hij voorzichtig ruikt.

Net als bij wijn heet aroma ook wel de ‘neus’ of het ‘bouquet’ van de koffie. Het aroma is een van de primaire kwaliteiten van koffie die de smaak bepalen. De andere zijn body, zoet-, zuur-, bitterheid en nasmaak.

Zelf aroma’s van koffie vaststellen? Een voorbeeld van een koffie met een bloemig aroma is de Diemme Miscela Oro. De Mokarico Biologica is een koffie met een kruidig aroma. Beide zijn verkrijgbaar in een 250 grams verpakking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.