Jura J9 one touch TFT: goed en vooral gaaf!

Ik kan er niet onderuit, ik dacht dat dat TFT schermpje van de Jura Impressa J9 one touch TFT mij niet zoveel zou doen, maar nu twee cappuccini verder: wat is dat gaaf! En, dat moet ik er direct bijzeggen, het is  niet alleen een gadget, zo van “leuk dat het er op zit”, nee echt, dit schermpje heeft en meerwaarde en geeft een extra koffiebeleving!

jura_j9_one_touch TFT

Waar zit ’t dan in de Wow-factor. Twee dingen: de vormgeving:  Jura heeft het toch echt mooi vormgegeven. Door aan de roteryknop te draaien schuiven de koffiespecialiteiten voorbij, die je stuk voor stuk uitdagen om ze te proberen. Maar waar ik helemaal enthousiast van werd is de stapjes die in het schermpje worden aangegeven tijdens het zetten van de koffie, en het inzicht dat tegelijkertijd wordt geboden dat je eventueel tijdens die stap nog wat zou kunnen aanpassen in afwijking van de voorgeprogrammeerde instellen.

Een voorbeeld om het uit te leggen:  als je op de knop voor het maken van een cappuccino drukt, verschijnen in het scherm drie regels in beeld met de verschillende stappen. Aan weerzijde van de stap/regel staat een pijltje, waarmee op het scherm wordt aangegeven dat je nog kan aanpassen. Op de regel zelf staat de standaard instelling, die je zelf in de machine hebt geprogrammeerd. Stap 1 bij het maken van cappuccino (en uiteraard ook bij de meeste andere koffies) is het malen van de koffie. Door aan de roteryknop te draaien zolang de machine maalt, kun je dat wijzigen. Zolang dat kan, zijn de twee pijltjes aan de zijkant van de regel in beeld. De volgende stap is het opschuimen van de melk. Als de machine klaar is met het malen, verschijnen de pijltjes in de “melkopschuimregel”, hiermee aangevend dat als je dat wenst, je het aantal seconden van melkopschuimen kunt aanpassen. Ook hier heb je de standaard tijd van opschuimen in beeld (bijvoorbeeld 15 seconden), maar als je meer wilt, kunt de gerust doordraaien naar 20 seconden of welke waarde je dan ook wilt. Bij het afsluiten van deze stap, verschuiven de pijltjes een regel lager, naar de stap voor de koffieuitloop. En hier geldt weer hetzelfde, ook deze kun ja aanpassen.

Nu zal een echte Jura expert zeggen, ja maar dat kon toch ook al zonder scherm? Zeker is dan ook mijn antwoord, maar het gave nu is, dat je het nu echt zichtbaar hebt op het scherm en dat de gebruiker er nu opmerkzaam wordt gemaakt. En, hoeveel van de huidige Jura gebruikers weten eigenlijk dat je alles tijdens de verschillende processtappen nog kan wijzigen? Naar mijn ervaring,  maar een klein groepje. 

U merkt het, ik ben erg enthousiast over de TFT variant van de J9. Toch druk ik een paar keer mis: Als je het mooie basisschermpje voor je hebt, heb je namelijk de neiging om op de plaatjes te drukken. Dat gaat helaas niet, het is nog geen touchscreen, je moet toch echt op de knopjes aan de zijkant van het schermpje drukken voor de selectie en, dat kan ook, via de rotoryswich je keuze bepalen. En dat laatste is een prachtige belevenis: zoals ik al schreef, de koffiespecialiteiten presenteren zich uit de kring een voor een voor je, aan jou de keuze welke je op dat moment het lekkerste vindt!

Dat is allemaal mooi zult u zeggen, maar hoe is de koffie die eruit komt? Ook daar ben in enthousiast over. De cappuccino is lekker heet (ik heb er speciaal op gelet, toen ik deze week eerder weer een klant in de winkel had, die daar erg gevoelig voor was), het melkschuim is echt dik en de smaak is zeer goed. Ook de gewone koffie smaakt goed, niets op aan te merken. Kortom een prima machine deze Jura J9 TFT.

Is er dan geen enkel nadeel aan deze machine? Misschien een, je moet er namelijk wel flink voor in de buidel tasten (€ 1890,–), maar volgens mij heb je dan een dijk van een machine, die er supercool uitziet (ik heb jonge kinderen).

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter Diemme Oro

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Reinigingstabletten
De originele JURA reinigingstabletten in de standa…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten

5 reacties op “Jura J9 one touch TFT: goed en vooral gaaf!”

 1. Folkert schreef:

  Beste Joop, de koffietemperatuur is in te stellen via het menu, de temperatuur van het melkschuim niet. Om daar de temperatuur hoger van te krijgen, dien je minder koude melk te gebruiken. Zorg svp ook voor warme kopjes, dat scheelt ook alweer. Vind je de cappuccino toch niet warm genoeg, dan kun je kijken of je de koffiehoeveelheid nog wat hoger kan instellen, de temperatuur van de koffie is immers hoger dan die van de melk.

 2. joop schreef:

  Hallo ik heb de jura impressa j9 one toch overgenomen,maar de koffie of melkschuim is niet echt heet, is dat in te stellen,verder een prima machine.

 3. Linda Overeem schreef:

  Ik heb deze machine sinds 4 september in huis,en ik ben er erg tevreden mee. Uiterlijk ziet de Jura J 9 er fantastisch uit en een lust voor het oog en een aanwinst op je aanrecht. De koffie is prima van smaak maar voor mij mag de koffie nog heter als dat er uit de Jura komt. je kan de kopjes voorverwarmen met heet water uit de Jura maar ik heb de kopjes warmer van Jura gekocht een uitkomst de koffie is nu echt heet en geen gepiel met heet water om de kopjes op te warmen,en in de Jura kopjes warmer kunnen zeker 8 kopjes tegelijk opgewarmd worden.Ik heb ook de Jura wireless cooler gekocht zo blijft de melk ook buiten de koelkast koud de cooler is voorzien van led sensor die je in de interface van je koffie automaat stopt de Jura J9 geeft dan op tijd aan wanneer de melkkan bijgevuld moet worden met melk het voordeel hiervan is dat je nooit als de melk op is lucht/stoom en restjes melk uit het stoompijpje komt.Een complete set zo op mijn aanrecht en oogstrelend.Wel een uitgave maar dubbel en dwars waard ik wil niets anders meer

 4. Folkert schreef:

  Ja, dat kan ik mij voorstellen… Folkert

 5. Melkopschuimer schreef:

  Ik moet zeggen dat als ik je omschrijving lees, ik bijna overstag zou gaan om zo’n apparaat te kopen, maar toen ik onderaan de prijs las veranderde ik redelijk snel van mening. Voorlopig nog maar gewoon mijn normale koffiezetapparaat gebruiken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *