Jura Impressa

Een vergelijkend overzicht

Jura Impressa is de belangrijkste productlijn van Jura, die zich kenmerkt door innovatie,  modern design, steeds hogere koffiekwaliteit en een steeds hoger gebrikersgemak door bijvoorbeeld one touch technologie.

Jura kent verschillende machinelijnen, die uit worden gedrukt met een letter. De meest luxe machinelijn is de Z-serie. De topmodellen in deze serie zijn de Z6 en de Impressa Z9. Hierna volgen de J, de F, de E, de C en de A-serie. De lijn wordt afgesloten met een compacte machinelijn, de Ena micro machines.

Hieronder bespreken en vergelijken we de verschillende machinelijnen van Jura ten opzichte van elkaar. We beginnen met de Jura Impressa Z9!

De Jura Impressa Z9

Jura z9
De Jura Z9 met aluminium front

De Jura Impressa Z9 is, naast de nieuwe Z6, het topmodel van Jura. De machine kenmerkt zich door robuustheid, zeer goede koffiekwaliteit en maakt prima cappuccino’s en lattes. Prachtig vormgegeven en uitgerust met 2 thermoblokken. En, natuurlijk, de Z-serie is niet voor niets de top-lijn van Jura. Ten opzichte van de J-serie is alles net wat groter. Zo is de watertank van de Z9 0,7 liter groter (2,8 liter versus 2,1 liter), kunnen er meer koffiekoekjes in de opvangbak (20 versus 16) en kunnen er 30 gram meer bonen in het bonenreservoir (280 versus 250 gram). Het front van de Z9 is in 3 materialen verkrijgbaar: in glanzend chroom, uitgevoerd in piano black of uitgevoerd met een aluminiumvoorzijde. Hierdoor heeft de machine steeds een andere look.

De Jura impress J-serie versus de Jura Impressa Z-serie

Jura J500
Jura J500

De Impressa J-serie van Jura is ook een zeer luxe lijn. Een zeer snelle molen (aroma+), een geluidsarm design, een uitstekende cappuccinatore en bediening via een prachtig kleuren TFT-scherm kenmerken deze serie. De Impressa J-lijn wijkt van de Impressa Z9 af door onder andere de vormgeving. De J-machines hebben een gebold, rond front. Hierin is aan de bovenkant het TFT-scherm opgenomen. De Z9 kent een golvend front waarbij het TFT-scherm in de koffieuitloop is verwerkt. Verder verschilt  de J-serie in het aantal thermoblokken. De  J-lijn heeft één thermoblok, waarmee het koffiezetten en melkopschuimen combineert. De Z9 heeft behalve een thermoblok voor koffie zetten, een tweede thermoblok voor het opschuimen van melk. En dat is net wat sneller!

De nieuwe Jura Z6

Jura Z6
Jura Z6 met het pulserend extractie systeem

De nieuwe Jura Z6 is ten opzichte van de Z9 en de J-serie een machine van een heel ander niveau: de koffiemolen is nagenoeg retentieloos (er blijft nagenoeg geen gemalen koffie achter in de molen) en de machine is uitgerust met het Pulserende Extractie Proces: P.E.P. Hierdoor worden espresso’s en ristretto’s nog rijker van smaak, doordat het water niet in een keer, maar pulserend door de koffie wordt gestuwd.  Nieuw en zeer handig is ook de instelbaarheid op 10 niveaus van de melkschuimtemperatuur. Wij vonden bij een instelling op niveau 6 de latte en cappuccino al perfect op temperatuur! (En dat alles niet langer met 2, maar met 1 thermoblok.) De bij de Z9 en veel J-machines bijgeleverde RVS melkbeker wordt bij de Z6 niet meegeleverd.

De Z6 heeft net als de J-serie het TFT-scherm boven in het front geplaatst. Vooralsnog is deze alleen met een zacht grijze voorkant leverbaar onder de naam Satin Silver. De watertank van de Z6 is iets kleiner dan die van de Z9 (2,4 liter), maar is, en dat ziet er mooi uit, wel prachtig led verlicht. En, ook hier wijkt de machine van de Z9 af, de machine herkent automatisch het gebruik van waterfilters!

De Jura F-serie

Jura F9
Jura F9

Als we wat verder in het alfabet afzakken komen we uit op de F-serie van Jura. Deze serie bestaat uit twee machines: de F9 en de Impressa F8. Deze machines kunnen gezien worden als de opvolger voor de toch wel legendarische F50. De machines zijn duidelijk minder luxe dan de de J-serie. De behuizing is simpeler en de machine maakt bij het molen en zetten wat meer geluid. De watertank en de koffierestenopvankbak zijn net zo groot als de die van de J-machines. Beide zijn uitgerust met een eenvoudig TFT-scherm. Het grote verschil tussen de beide machines in de F-serie zit hem in de wijze waarop de cappuccino of latte wordt gemaakt. De F9 kent een echte one-touch-cappuccino functie en maakt met een druk op de knop een latte of cappuccino, zonder dat je verder nog iets hoeft te doen. De Impressa F8 vraagt met een draai aan de opschuimknop om een extra handeling. De hoeveelheid koffie en melkschuim is uiteraard vooraf programmeerbaar!

De vernieuwde Jura E-serie

Jura E6
Jura E6

Weer een treedje lager komen we in de Jura E-serie uit. De nieuwe E-serie wel te verstaan, bestaande uit de nieuwe E6 en de nieuwe E60. We benadrukken het nieuwe nog maar eens, want E6 en E60 zijn machine benamingen die Jura in het verleden als een eerder gebruikte. De E6 en de E60 vertegenwoordigen de nieuwe instaplijn van Jura met het nieuwe innoverende Pulserende Extractie Proces en de nieuwe Aroma g3 koffiemolen die we ook in het nieuwe topmodel Z6 tegen komen. Hiermee is Jura dus een hele nieuwe weg ingeslagen, die de komende jaren langzaam maar zeker in de andere modellenlijnen ingezet zal worden. De nieuwe Jura E-serie kenmerkt zich behalve deze twee kenmerken ook door bediening via een TFT-scherm, gecombineerd met, want je toch wel kunt noemen, instapprijzen. Het maken van cappuccino of een latte gaat bijna met één druk op de knop: net als bij de F-serie moet je de schakelaar voor het opschuimen van melk nog omdraaien. Beide zijn wel volledig programmeerbaar! Het bonenreservoir is 280 gram groot. De watertank komt uit op 1,9 liter. De E6 en de E60 zijn technisch gelijk. Het verschil zit hem in de kleurstelling van het front. De E6 is uitgerust met 2 zilvergrijze zijstukken op het front. De E60 is geheel zwart.

De Jura C-serie

Jura C65
Jura C65

Voor koffieliefhebbers die incidenteel een cappuccino of latte maken, lekkere koffie willen drinken, maar minder belangstelling hebben voor TFT-schermen is de C-serie van Jura zeer geschikt. Deze serie bestaat uit de Impressa C65 en de Impressa C60.  De C65 wijkt niet alleen qua vormgeving van de C60 af. Deze machine is ook uitgerust met een Aroma+ koffiemolen en is daarom behoorlijk sneller als het gaat om malen. De C65 heeft een professionele cappuccinatore, de C60 een easy. Beide geven mooi schuim. De pro-versie heeft echter nog een draaiknop waardoor je naast schuim, ook nog warmere melk uit de cappuccinatore kan laten stromen. De watertank is gelijk aan de E-serie: 1,9 liter. Het bonenreservoir kan 200 gram bevatten en is daarmee kleiner dan die van de E-serie. Het aantal koffiekoekjes dat kan worden opgevangen is gelijk: 16 stuks.

De Jura Impressa A-serie

Jura A9
Jura A9

De A-serie van de Juramachinelijn kan gezien worden als de opvolger van de oorpsronkelijke Ena-lijn. Met deze machines kon je nog 2 koffie tegelijkertijd maken. Met de machines uit de A-serie kan dat niet. Zij hebben een kleinere zetgroep, waarmee je maar 1 kop koffie tegelijkertijd kunt maken. Ze zijn wel, en dat is fijn,  uitgerust met een one-touch cappuccinofunctie. De serie kent de Impressa A9 en de Impressa A5.  Beide machines zijn uitgerust met een Aroma+ molen. Qua vorm zijn de machines klein en mooi compact. Dat betekent dat behalve op de zetgroep ook de andere onderdelen compacter zijn dan bij de voorgaande koffiemachines uit de Z, J, F en E-serie. Zo is de inhoud van de watertank 1,1 liter. De inhoud van het bonenreservoir is 125 gram. In de koffieopvangbak kunnen 10 porties met koffieresten. Een kleine inhoud betekent dat deze onderdelen vaak geleegd of juist gevuld moeten worden. Het verschil tussen de A9 en de A5 bestaat uit de wijze van bediening en de vormgeving hiervan. De A9 heeft een TFT-scherm dat zich via aanraken en slepen laat selecteren. De A5 heeft een eenvoudiger tekstdisplay en laat zich bedienen door gewone drukknopjes.

Jura Ena-machines

Jura Ena 9
Jura Ena 9

Buiten een via het alfabetletter vernoemde machinelijn, kent Jura nog machine lijn: de Ena machinelijn.  Deze lijn bestaat de Ena Micro 1 en de Micro 5, de Ena Micro 9 met one touch cappuccinofunctie en de gewone Ena 9. De Ena 9 en de Ena Micro 9 zijn uitgerust met een one-touch cappuccinofunctie. De gewone ENA kan nog twee koppen koffie tegelijkertijd zetten (zij het niet sterk, maximaal 16 gram koffie). D andere 3 machines uit de ENA lijn hebben een kleinere zetgroep (max 10 gram koffie) en kunnen enkel 1 kop koffie tegelijkertijd zetten.  De Micro 1 en de Micro 5 hebben geen cappuccino of melkschuimfunctie. Zij zijn ook echt de kleinste van het hele stel: met een opvang van 9 porties koffieresten, kent hun opvangbak de kleinste inhoud. De Ena 9 en Micro 9 hebben een bak die een portie meer aan kan! Ook bij deze machines is de inhoud van de watertank 1,1 liter en bevat het bonenreservoir maximaal 125 gram.

Een machine die bij u past

De hele Jura serie op dit moment bestaat uit 20 machines. Welke machine past nu het beste bij u? In onze advisering hanteren wij altijd de volgende vuistregels:

 • hoeveel koffie drinkt u per dag?
 • wat is het aandeel van cappuccino en latte daarin?
 • hoeveel gemak wilt u?
 • welk budget heeft u?

De kleinste Jura machines zijn vooral geschikt voor mensen die zo’n 2 tot 6 koppen per dag drinken. Is hierbij een belangrijk deel cappuccino, dan is een machine met een one-touch cappuccinofunctie erg interessant.

Een kleine machine geeft wel minder gemak. Vaker zult u de lekbak en de bak met koffiekoekjes moeten legen, de watertank en het bonenreservoir moeten vullen. Als u dit niet erg vindt, dan zijn de Ena machines en de machines uit de A-serie interessante opties.

Drinkt u incidenteel een cappuccino en geeft u minder om vormgeving, mag het geluidsniveau iets hoger zijn, dan zijn de Jura Impressa C65 en C60 interessante opties. De watertank en de inhoud van het bonenreservoir is een stuk groter dan bij de Ena en A-serie, en daarmee heeft u minder werk wat betreft het vullen van de watertank en het bonenreservoir. Ook hoeft u minder vaak de lekbak en de koffiekoekbak te legen. Cappuccino maken gaat echter in twee stappen: eerst gemakkelijk melk opschuimen via de easy of proficappuccinatore en daarna het kopje verplaatsen en de koffie toevoegen. U krijgt een goed resultaat. Niets mis mee om dat zo incidenteel te doen!

Drinkt u vaker cappuccino, dan is misschien de Jura E of de F-serie interessanter: deze beschikken over een semi-automatische one-touch-cappuccino functie en vragen een substantieel minder hoge investering dan de J-serie. U hoeft het kopje niet meer te verplaatsen. De hoeveelheid melk voor het opschuimen kunt u programmeren. U dient nog wel een schakelaar om te zetten om het melkopschuimen te starten en te eindigen.  Ook is de inhoud van de bonenhouder weer een stuk groter, waarmee u deze minder vaak hoeft bij te vullen. De machines uit de E-serie hebben bovendien het nieuwe Pulserende Extractie Systeem,  dat vooral interessant is voor de liefhebbers van de kleine koffies: ristretto en espresso.

Wilt u evenwel veel gemak, is uw budget groter en wilt u ook een stillere machine? Dan zijn de machines uit de J- en de Z-serie van Jura wellicht voor u het meest interessant. De machines beschikken alle over een zeer goede one-touch-cappuccino functie. Een druk op de knop en u hoeft alleen nog maar te wachten tot uw latte of cappuccino klaar is. Geen andere knoppen die u nog moet omzetten. Bij de Z9 is de watertank, de koffieopvangbak en het bonenreservoir het grootst. Dat betekent dat u bij deze machine het minst vaak de watertank moet bijvullen, de bonen moet aanvullen, de koffiekoekjesbak of de waterlade moet legen.  Drinkt u relatief veel koffie? Kijk dan serieus naar de Z9. Drinkt u gemiddeld koffie? Dan kunt u naar verwachting uitstekend uit de voeten met een machine uit de J-serie of de Z6. Laatstgenoemde heeft weer een perfect melkopschuimsysteem en maakt door het Pulserende Extractie Syteem iets vollere en rijkere ristretto en espresso.

Een goede keuze maken is moeilijk. Bovenstaand doen we u hiervoor een handreiking en geven we u inzicht in waar wij op letten. Maar, elke situatie en behoefte is anders en wat onze beleving van gemak, smaak of geluid is, is misschien bij u wel heel anders. Staat u voor de keuze? Twijfel dan niet om bij ons in de winkel langs te komen of ons te bellen voor advies! We hebben veel koffiemachines voor u demonstratie klaar staan. U vindt deze ook in Het overzicht van koffiemachines in de webwinkel.

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter Diemme Oro

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Reinigingstabletten
originele JURA reinigingstabletten kies uit de …
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten

3 reacties op “Jura Impressa”

 1. Mark schreef:

  Great review! Dank u, I learned a lot. Mvg mark

 2. Folkert schreef:

  Beste Henrik, dat kan ik mij voorstellen! Als je veel espresso en cappuccino drinkt, dan is de Z6 wat in het voordeel, door de instelbare melk/ melkschuim temperatuur mogelijkheid. Ook wordt de espresso rijker van smaak door het PEP – dat geldt voor alle koffies tot 80 ml. Aan jou nu de weging.

 3. Hendrik Deelstra schreef:

  Uitstekende info. Maar nu de keuze….Z6 of de Z9. Moeilijk……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *