Je hebt koffie en je hebt Mokarico

Ben je in Italië, dan drink je koffie. Want waar je ook bent, daar krijg je overal lekkere koffie. En na één echte Italiaanse espresso wil je nooit meer anders. Toch is ook in Italië de ene koffie de andere niet. Tijdens onze vakantie in Toscane brachten we een bezoekje aan Mokarico. De koffiebrander uit Florence, of eigenlijk Borgo st. Lorenzo, zette de deuren een paar uurtjes voor ons open.

Een van de koffiebranders in de fabriek van Mokarico

Geurige koffie-aroma’s
Na een hobbelige weg over het industrieterrein werden we, op z’n Italiaans, ontvangen door Dino Ardino. De prikkelende aroma’s en heerlijke geur van de koffiebranderij viel natuurlijk meteen op. Geen indringende geur die alles overheerst, maar een subtiele, zacht zoete geur die het hele koffieverhaal vertelt. Het verhaal over bonen uit Afrika of Zuid-Amerika, het verhaal van speciale ontluchtingsverpakking, het verhaal van het productieproces. Alles is passie – koffiepassie.

Middelgrote koffiebrander
Deze middelgrote koffiebrander (ze branden zo’n 3.000 kilo per dag en dat is toch ruim 1 miljoen kilo) is in staat om van de rauwe, groene boon, een hemels drankje te creëren. Ik zeg bewust creëren, want koffie bij Mokarico is doodgewoon een creatie. Iedere zak koffiebonen wordt gecontroleerd. Voordat ie de brander

ingaat, tijdens het branden, tijdens het mengen en tijdens het afvullen. Want of je nu vandaag een kilo “Classico” koopt of over een maand; er mag geen verschil in zitten.

Tomazzo creëert de sublieme espresso

Een échte barista
Tot zover de “gewone” koffie. Bij Mokarico hebben ze sinds kort een kleine koffiebrander van Giesen in huis. En daarmee worden volop de ‘specialties’ getest. De bonen uit verschillende landen en streken uit Afrika, worden in een aparte ruimte getest en gebrand. Barista Tomazo stelt de melanges samen en zorgt voor de juiste ‘roasting’. Warmte, licht, luchtvochtigheid, allemaal aspecten die de uiteindelijke smaak bepalen.

Waanzinnig genieten
Toeval of niet. Daags voordat wij een kijkje namen bij Mokarico, werden daar koffiebonen uit Malawi gebrand voor de espresso. Het ritueel van het maken van de espresso en dan die eerste slok. Wow…. Het waanzinnig zachte zuurtje van deze espresso bleef even voorin de mond hangen. Wat heerlijk… we keken elkaar aan “Wat een mooi zuurtje”, direct gevolgd door het intense zoet van deze prachtige koffie.

Ik heb genoten van de liefde en passie waarmee deze ‘coffeeroasters’ met hun koffie omgaan. Wil jij ook zo’n kopje vol Italiaanse aroma’s? Bestel dan jouw Mokarico via onze webwinkel.

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter JURA Reinigingstabletten

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
JURA Reinigingstabletten
originele JURA reinigingstabletten kies uit de …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten