How to: Koffie zetten met een moka

Een van de meest gebruikte manieren om koffie te zetten in Italië, is koffiezetten met de moka, ofwel het Italiaanse pruttelpotje. Met de moka kun je op een makkelijke manier op het gasfornuis (of andere warmtebron), een Italiaans huis-espressootje maken.

Een van de meest populaire moka’s is die van Bialetti, het aluminium potje met op het deksel een wijzerplaat-achtige verdeling. Ongeacht het merk of design, de moka werkt met stoomdruk van ongeveer 2 bar. De stoom die door de warmte van het vuur wordt gemaakt, duwt het water door de gemalen koffie naar de bovenste schenkpotje, waar de koffie in opgevangen wordt.

De moka’s zijn verkrijgbaar in allerlei maten, van 1 kop tot wel 18 koppen. Let bij het aanschaffen er van dat het hier niet om de kopgrootte gaat die wij in Nederland gewend zijn, maar om Italiaanse maten. Een 4 kops is ongeveer 230 ml groot, wat voor ons 3 kleine gewone kopjes zou betekenen!

Bialetti Moka Express

In 5 stappen maakt u de perfecte koffie met de moka:

 1. Vul het onderste gedeelte van het potje met koud water, net tot onder het veiligheidsventiel. Doe hierna het filter erin.
 2. Vul het potje met fijn gemalen koffie. Druk de koffie niet aan. (De maling voor een moka zit tussen espresso en snelfiltermaling in. Veel voorgemalen Italiaanse koffie in blik bezit deze maling). Tip: Wij malen onze koffiebonen graag voor u (per 1 kg). Zet bij uw bestelling de gewenste maalgraad.
 3. Kijk of in het andere deel van de moka, de ring en het filter goed op hun plaats zitten. Schroef hierna het bovenste gedeelte van het potje op de onderkant vast en dicht.
 4. Zet de moka op een laag vuur. Als het water goed is opgewarmd, komt het naar boven en vult het het bovenste gedeelte van de moka. Haal de moka zodra de koffie begint te pruttelen, van het vuur en serveer de koffie,
 5. Was de moka alleen de eerste keer voor gebruik in water met een zachte zeep en droog deze goed. Was de moka hierna alleen met warm water.  Doe de moka niet in de vaatwasser! Klaar voor de volgende zetbeurt!

Een Bialetti moka kopen.

 

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter JURA Reinigingstabletten

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
JURA Reinigingstabletten
originele JURA reinigingstabletten kies uit de …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten

Gerelateerde berichten

2 reacties op “How to: Koffie zetten met een moka”

 1. Folkert schreef:

  Bedankt voor het delen! groet, Folkert

 2. Gerard schreef:

  Na het zien van dit filmpje doe ik altijd heet, bijna kokend water in het reservoir. Smaakt inderdaad beter! http://www.jimseven.com/2009/01/21/videocast-4-stovetopmoka-pot/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *