» » Hoe stel je een koffiemolen af?

Hoe stel je een koffiemolen af?

Geplaatst in: Handleidingen, Koffie zetten | 0

Het afstellen van een koffiemolen is niet zo moeilijk. Je hebt er een weegschaaltje voor nodig waarmee je op de tiende gram nauwkeurig de gemalen koffie kan wegen. Ook nodig: een stopwatch of horloge, om de doorlooptijd te meten. Verder is een koffielepeltje handig om het filterbakje uit de filterdrager te wippen.

oude koffiemolen
Een oude koffiemolen als deze is helaas niet geschikt voor het malen van espressokoffie

 

Om zo nauwkeurig mogelijk tot een goed resultaat te komen, werk je bij voorkeur met het dubbele filterbakje en maken je per keer twee espresso. Als je de volgende stappen volgt, lukt het ook jou om je koffiemolen af te stellen!

  1. Wip het filterbakje voor een dubbele espresso uit de drager.
  2. Leg het bakje op het weegschaaltje en druk op tar. De weegschaal staat nu op 0. Als je geen tar-functie hebt, kijk dan even wat het schaaltje weegt.
  3. Maal koffie met je molen genoeg om 14 gram koffie in het filterbakje te doen.
  4. Doe deze hoeveelheid in het bakje.
  5. Klik zonder te morsen het bakje in de filterdrager.
  6. Verdeel de koffie netjes en egaal over de drager.
  7. Druk de koffie aan met een kracht van ongeveer 20 kg.
  8. Tik met de achterzijde van de tamper (de koffieaandrukker) een keer of 2 tegen het vleugeltje van de drager om de koffie die langs de rand van het bakje zit, naar het midden op de aangedrukte koffie valt.
  9. Druk nogmaals de koffie aan, maar zonder extra kracht uit te oefenen.
  10. Veeg de vleugeltjes en de rand van de filterdrager schoon van eventuele koffieresten.
  11. Zet de espressomachine zonder filterdrager even korte tijd aan (1-2 seconden) (flushen)
  12. Breng de drager in de machine, zet de machine meteen aan.
  13. Druk meteen op de stopwatch om de doorlooptijd te meten.
  14. Kijk of je na 25 a 30 seconden een mooie espresso in je kopje hebt (30 ml, mooie hazelnootkleurige crema, tenminste 10% van de hoogte dik), een goede smaak en een koffie die ietwat stroperig in de mond aandoet.
  15. Als dat het geval is: de molen is meteen al goed afgesteld!
  16. Bij een te korte tijd en een waterige espresso van 30 ml: zet de maalgraad van de molen fijner en start weer bij 3.
  17. Bij een te lange doorlooptijd en minder dan 30 ml in je kopje na 25 tot 30 seconden: zet de maalgraad van de molen wat grover en begin opnieuw bij 3.

Niet alle molens kunnen fijn genoeg malen voor het maken van een goede espresso. Een elektrisch instapmodel begint ongeveer bij 200 euro. een goede handmolen tussen de 50 en 100 euro.  Kijk in onze winkel voor de verschillende modellen koffiemolens.

We zijn bij bovenstaande beschrijving er van uit gegaan dat je een espressomachine hebt die niet voorzien is van een cremadisk. Anders werkt het bovenstaande niet. (Een espressoapparaat heeft een cremadisk als het filterbakje slechts enkele gaatjes heeft en – in veel gevallen – een plastic bodem heeft.)

 

 

 

Laat een Reactie Achter