» » Hoe maak je goed melkschuim?

Hoe maak je goed melkschuim?

Geplaatst in: Algemeen, Koffie zetten | 0

Lekker melkschuim voor je cappuccino of latte macchiato maak je door koude verse volle melk met de hand op te schuimen tot ma. Volle melk smaakt lekker romig (het slagroom effect) en de vetten in de melk zorgen ervoor dat het schuim niet snel inzakt. Voor een goede smaak is het belangrijk dat je de melk niet te heet maakt. Regel is dat de melk niet heter mag worden dan 75 graden. Als de melk heter wordt, dan vervlakt de smaak en dan wordt je cappuccino of latte macchiato karakterloos…

Mooi melkschuim op een cappuccino
Heerlijk ogende cappuccino

Melkopschuimen die je met je ogen en met je oren.

Vul de melkkan met hele koude melk tot net onder het begin van de melktuit. De kan is nu ongeveer een derde gevuld. Draai de stoomkraan van je machine open en laat deze even stomen tot dat je droge stoom krijgt (een tot twee seconden).

Doe de stoompijp in de melkkan, waarbij het uiteinde van de pijp ongeveer halverwege de diepte van de melk is.
Draai de kraan zover open zodat deze op volle capaciteit stoom produceert. Laat nu de kan langzaam zakken, tot dat het uiteinde van de stoompijp net onder/net op het oppervlakte van de melk is.

De melk gaat nu cirkelen en zet uit, er ontstaat schuim. Als de pijp goed geplaatst is op het melkoppervlak, dan hoor je een zacht slurpend geluidje, wel wat vergelijkbaar met het geluid als je lucht tussen je tanden naar binnen zuigt. Laat de kan bij het opkomen van het schuim steeds een beetje “meezakken” zodat de stoompijp steeds op de juiste hoogte in de melk blijft om het schuim te maken.

Zodra je de gewenste hoeveelheid schuim hebt, doe je de kan weer wat omhoog, zodat de stoompijp dieper in de melk komt. Warm daarmee de melk zodanig op dat deze 75 graden heet is.

Doe daarna de stoomkraan dicht, haal de pijp uit de melk, laat nogmaals kort stoom uit de pijp om ingezogen melk er uit te laten komen en poets de pijp meteen even schoon met een natte doek. Pak vervolgens de kan, en sla deze, als er grotere bellen inzitten, even een paar keer met de bodem op een tafel. De bellen springen er dan uit en het schuim wordt nog mooier!

Als je melk en schuim tegelijktijd in je cappuccino wilt schenken, wals de melk en het schuim dan even, waardoor het schuim wat vermengd wordt met de melk waardoor deze in gelijke mate in de cappuccino komen. In het kopje scheiden deze twee zich weer!

Laat een Reactie Achter