Melk goed opschuimen? Zo doe je dat!

Melk goed opschuimen

Lekker melkschuim voor je cappuccino of latte macchiato? Dat maak je door koude, verse en volle melk met de hand op te schuimen. Volle melk smaakt lekker romig (het slagroom effect) en de vetten in de melk zorgen ervoor dat het schuim niet snel inzakt. Voor een goede smaak is het belangrijk dat je de melk niet te heet maakt. Eigenlijk mag de melk niet heter worden dan 75 graden Celsius. Wordt de melk heter? Dan vervlakt de smaak en dan wordt de cappuccino of latte macchiato karakterloos…

Mooi melkschuim op een cappuccino
Deze cappuccino ziet er mooi uit

Melkopschuimen, dat doe je met je ogen en oren

  • Vul de melkkan met de koude melk tot net onder het begin van de melktuit. De kan is nu ongeveer een derde gevuld.
  • Draai de stoomkraan van je machine open en laat deze even stomen tot dat je droge stoom krijgt (een tot twee seconden).
  • Doe vervolgens de stoompijp in de melkkan, waarbij het uiteinde van de pijp ongeveer halverwege de diepte van de melk is.
  • Draai nu de kraan zover open zodat deze op volle capaciteit stoom produceert.
  • Laat nu de kan langzaam zakken, tot dat het uiteinde van de stoompijp net onder/net op het oppervlakte van de melk is.

Melk cirkelt en zet uit

De melk gaat nu cirkelen en zet uit, er ontstaat schuim. Als de pijp goed geplaatst is op het melkoppervlak, dan hoor je een zacht slurpend geluidje. Dat is vergelijkbaar met het geluid als je lucht tussen je tanden naar binnen zuigt. Laat de kan bij het opkomen van het schuim steeds een beetje “meezakken” zodat de stoompijp steeds op de juiste hoogte in de melk blijft om het schuim te maken.

Genoeg schuim? Warm de melk meer op

Zodra je de gewenste hoeveelheid schuim hebt, doe je de kan weer wat omhoog, zodat de stoompijp dieper in de melk komt. Warm daarmee de melk tot 75 graden. Doe daarna de stoomkraan dicht, haal de pijp uit de melk. Laat dan nog een keer kort stoom uit de pijp komen. Daarmee laat je ingezogen melk uit de stoompijp komen. Vervolgens poets je de pijp schoon met en natte doek.

Grote luchtbellen in de schuim?

Heb je wat grotere bellen in je schuim zitten, dan sla je een paar keer met de bodem van de kan op tafel of aanrecht. De bellen springen er dan uit en het schuim wordt nog mooier! Wil je de melk en schuim tegelijkertijd in je cappuccino schenken? Wals de melk en het schuim dan even. Dan vermengt het zich en komt het in gelijke mate in de cappuccino. In het kopje scheiden deze twee zich weer!

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Mighty Leaf theedoos

Mighty Leaf theedoos

€ 29,50
€ 14,75

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter JURA Reinigingstabletten

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
JURA Reinigingstabletten
originele JURA reinigingstabletten kies uit de …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten