Hoe kook je thee water

hoe kook je thee

Vissen-, garnalen- en krabbenogen, woorden die ik in deze tekst zal gebruiken, Een recept voor vissoep zult u wellicht denken. Maar nee, dan heb ik u op het verkeerde been gezet. Ik ga het juist niet over vis met u hebben, maar over het koken van water voor thee. Thee, wat heeft dat nu te maken met vis zult u zeggen? Dat ga ik u uitleggen, maar dan moeten we wel terug naar de oude Chinezen, de meesters van de theecultuur.

Met hen ga u namelijk van het aloude idee afhalen dat theewater minstens 2 minuten gekookt moet hebben om lekkere thee te krijgen. Te lang koken is namelijk slecht voor thee. Volgens de Chinezen krijg je dan water dat lijkt op de ochtendplas van een ouwe man. Alle zuurstof kook je er dan uit, zuurstof die juist thee zijn smaak helpt geven. Niet doen is mijn advies. Op naar hoe wel moet. Hoe? Dat zal ik nu uitleggen.

Gebruik in de eerste plaats vers en koud kraanwater. Doe deze in een ketel en zet deze op het vuur. Er ontstaan er op een zeker moment belletjes. Eerst kleintjes, ter grootte van garnalenoogjes. Bij deze warmte is het water ongeveer 70 graden heet. Bij deze temperatuur komt delicate groene thee het beste tot zijn recht. Garnalenoogjes zijn dus de perfecte indicatoren voor het zetten van delicatie groene thee. Ketel van het vuur en aan de slag!

In een latere fase ontstaan bellen ter grootte van krabben- en nog later vissenogen. Deze temperaturen zijn ideaal voor de meeste witte theeën en groene oolongs.

Als het water verder wordt verwarmd, komen we op de juiste temperatuur voor zwarte thee. Optisch gezien komen de bellen nu op uit de bodem van het hete water als een ketting van parels; water (rond de 95 graden) dat perfect heet  is voor de alom geliefde Engelse ontbijtthee of Earl Grey.

Een volle kook, waarbij het water volgens de Chinese theeleer er uit ziet als een razende stormbui, is dus niet ideaal voor zwarte thee. Wel voor kruidenthee, rooibos en mate. Laat het water voor uw thee in geen geval onbeperkt doorkoken, want dan komt onze oude man met z’n schrale ochtendwater weer de hoek om kijken!

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter JURA Reinigingstabletten

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
JURA Reinigingstabletten
originele JURA reinigingstabletten kies uit de …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *