» » Hoe kook je thee water

Hoe kook je thee water

Geplaatst in: Handleidingen, Theeberichten | 0
Pu-erh met Chrysantbloemen, een delicate zwarte thee van Mighty Leaf

Vissen-, garnalen- en krabbenogen, woorden die ik in deze tekst zal gebruiken, Een recept voor vissoep zult u wellicht denken. Maar nee, dan heb ik u op het verkeerde been gezet. Ik ga het juist niet over vis met u hebben, maar over het koken van water voor thee. Thee, wat heeft dat nu te maken met vis zult u zeggen? Dat ga ik u uitleggen, maar dan moeten we wel terug naar de oude Chinezen, de meesters van de theecultuur.

Met hen ga u namelijk van het aloude idee afhalen dat theewater minstens 2 minuten gekookt moet hebben om lekkere thee te krijgen. Te lang koken is namelijk slecht voor thee. Volgens de Chinezen krijg je dan water dat lijkt op de ochtendplas van een ouwe man. Alle zuurstof kook je er dan uit, zuurstof die juist thee zijn smaak helpt geven. Niet doen is mijn advies. Op naar hoe wel moet. Hoe? Dat zal ik nu uitleggen.

Gebruik in de eerste plaats vers en koud kraanwater. Doe deze in een ketel en zet deze op het vuur. Er ontstaan er op een zeker moment belletjes. Eerst kleintjes, ter grootte van garnalenoogjes. Bij deze warmte is het water ongeveer 70 graden heet. Bij deze temperatuur komt delicate groene thee het beste tot zijn recht. Garnalenoogjes zijn dus de perfecte indicatoren voor het zetten van delicatie groene thee. Ketel van het vuur en aan de slag!

In een latere fase ontstaan bellen ter grootte van krabben- en nog later vissenogen. Deze temperaturen zijn ideaal voor de meeste witte theeën en groene oolongs.

Als het water verder wordt verwarmd, komen we op de juiste temperatuur voor zwarte thee. Optisch gezien komen de bellen nu op uit de bodem van het hete water als een ketting van parels; water (rond de 95 graden) dat perfect heet  is voor de alom geliefde Engelse ontbijtthee of Earl Grey.

Een volle kook, waarbij het water volgens de Chinese theeleer er uit ziet als een razende stormbui, is dus niet ideaal voor zwarte thee. Wel voor kruidenthee, rooibos en mate. Laat het water voor uw thee in geen geval onbeperkt doorkoken, want dan komt onze oude man met z’n schrale ochtendwater weer de hoek om kijken!

Delicate thee in ons assortiment:
Mighty Leaf Tea, premium kwaliteit uit de VS.
Newby tea, prima thee uit Londen.

Laat een Reactie Achter