Handleiding koffiemachine ontkalken

Ga direct naar de webshop voor alle koffiemachine ontkalkers >>

Waarom is het nodig een koffiemachine te ontkalken?

In het water dat u gebruikt om koffie mee te zetten zit kalk. Kalk heeft een vervelende eigenschap: het zet zich af in uw machine. Bij het niet tijdig weghalen van kalkaanslag gaat de machine minder goed functioneren. De verwarmingsbron van de machine slibt langzaam dicht, waardoor de machine minder water kan verwarmen en meer energie verbruikt. Leidingen en filters kunnen verstopt raken en onderdelen en rubbers kunnen verharden. Koffie gaat er minder van smaken. In het ergste geval ontstaan er defecten en houdt de machine er mee op. Het is daarom nodig om uw volautomaat of andersoortige espressomachine regelmatig en op tijd te ontkalken. Kort kan gesteld worden dat kalk de voornaamste oorzaak is van defecten aan uw koffiemachine.

Jura ontkalkingstabletten

Jura Claris Blue waterfilter

Jura Claris White waterfilter

Hoe vaak moet je een koffiemachine ontkalken?

Volautomatische koffiemachines zoals machines van Jura of Nivona, geven zelf aan wanneer u moet ontkalken. Het is daarbij wel belangrijk dat u de juiste hardheid van het water heeft ingesteld. Immers, hoe harder het water, hoe meer kalk in uw machine zich afzet, hoe sneller u moet ontkalken.

Bij machines die niet aan geven dat u moet ontkalken, moet u zelf het ontkalken van uw machine inplannen. Bij gemiddeld gebruik en middelhard water is eens in de twee maanden voldoende. Bij hard water of intensief gebruik (meer dan 10 koppen per dag) bevelen wij aan om 1 keer per maand te ontkalken. Lees in ieder geval ook de handleiding bij uw machine. Vaak worden hierin aangegeven hoe vaak u moet ontkalken.

Jura Claris Smart Waterfilter

Nivona Claris waterfilter

Nivona Koffiemachine ontkalker

Wat is mijn waterhardheid?

Om te bepalen wat de hardheid van het water in uw woonplaats is, kunt u hier kijken. Kijk voor de zekerheid nog even na of u de juiste waterhardheid heeft ingesteld, de waterhardheid in uw woonplaats kan namelijk ook veranderen.

Met welke middelen kan ik het beste mijn machine ontkalken?

Ontkalk uw machine met de juiste producten, bij voorkeur de producten die door de fabrikant van uw machine worden aanbevolen. Deze producten zijn qua sterkte en intensiteit van het ontkalken helemaal op de machine afgestemd en geven het beste resultaat. Uit ervaring weten we dat gebruik van andere middelen er toe kan leiden dat kalk onvoldoende wordt weggehaald, aankoekt en later, bijvoorbeeld bij gebruik van het juiste middel, in grotere stukken loslaat, waardoor deze stukken leidingen en filters verstoppen en veel problemen en hoge reparatiekosten veroorzaken.

Hoe ziet ontkalkingsmiddel er uit?

Ontkalkingsmiddelen zijn in verschillende vorm verkrijgbaar. Hoe ze er uit zien, hangt af van de fabrikant. Jura, Bosch, Gaggenau, Siemens en Miele gebruiken ontkalkingstabletten die opgelost moeten worden in lauw water. Delonghi, Bosch, Saeco, Philips, Gaggia, Durgol, Nivona en Sarista beschikken over vloeibare ontkalker. Krups, Melitta, Francisfrancis, Gaggia, Senseo ontkalkt u met een poeder. Over het algemeen geldt dat al deze middelen opgelost moeten worden in water in de watertank. Voor de juiste toepassing dient u de gebruiksaanwijzing van de fabrikant te lezen. Naar alle ontkalkingsproducten in onze webwinkel >>

Gebruik bij voorkeur de middelen die uw fabrikant aanbeveelt. Als uw koffiemachinefabrikant geen middelen aanbeveelt, kunt u het beste een ontkalker gebruiken op basis van citroenzuur, sulfaminezuur (amidosulfonzuur) of melkzuur. Gebruik geen ontkalkingsmiddel dat gebaseerd is op zoutzuur.

Kan ik mijn koffiemachine ontkalken met azijn?

Gebruik voor het ontkalken van uw koffiemachine geen azijn. Azijn is voor veel onderdelen van uw machine te agressief. Het heeft ook een ander nadeel: de zure smaak nestelt zich in uw machine en besmet de smaak van uw koffie. Koffie met een niet lekkere, lichte azijnsmaak is het gevolg.

Krijg ik problemen met mijn garantie als ik niet op tijd ontkalk?

Tegenwoordig kunnen monteurs uitlezen of u op tijd uw machine hebt ontkalkt. Wanneer u te lang het ontkalken hebt uitgesteld, kunt u problemen krijgen met de garantie op uw machine. Stel ontkalken dus niet uit.

Hoe moet je een gewone espressomachine met filterdrager ontkalken?

De wijze van ontkalken varieert. Volg de aanwijzingen in de handleiding van uw machine. In het algemeen geldt: Als uw machine een thermoblock heeft als verwarmingselement, dan moet het ontkalkingsmiddel enkel door de machine worden gespoeld. Het middel moet niet “inwerken”, door deze bijvoorbeeld 10 minuten te laten staan. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op machines van Quickmill. Voor machines met een boiler (bijvoorbeeld Francisfrancis) geldt dit laatste wel. E61 machines, voorzien van een warmtewisselaar, kun je het beste professioneel laten ontkalken. Doe dat bij voorkeur zelf niet. Kies er voor om waterfilters te gebruiken.

Ga direct naar de webshop voor alle waterfilters >>

Hoe lang gaat een waterfilter mee?

Dat hangt van het merk waterfilter af. Jura en Nivona waterfilters gaan 50 liter mee. Na het verbruik van 50 liter water is de filter uitgewerkt. Uw  machine vraagt in dat geval automatisch om vervanging van de filter. Ongeacht het aantal liter water dat u verbruikt, gaat een waterfilter maximaal twee maanden mee. Ook na deze periode is het filter uitgewerkt. U kunt een datumindicator instellen op het waterfilter en bijhouden hoe lang u een filter in gebruik heeft.

Hoe ontkalk ik mijn filter koffiezetapparaat?

Hoewel vaak wordt geadviseerd koffiezetapparaten met azijn te ontkalken, is dat niet verstandig. Behalve dat het een zure smaak achter kan laten, heeft azijn een ander nadeel: het lost kalk minder snel op dan bijvoorbeeld middelen op basis van citroenzuur (het voedingszuur dat in citrusvruchten voorkomt) . Hierdoor komt kalk vaak in grotere stukken los geweekt wordt en in leidingen kan gaan zweven of deze verstoppen.

Het ontkalken met speciale ontkalker op basis van citroenzuur voor filterapparaten zoals die van Durgol en Melitta, voorkomt dit. Deze middelen zijn zeer effectief, werken snel en zijn niet agressief voor leidingen en verwarmingselement.
Beide middelen lost u volgens de voorschriften in gelijke delen op in water, waarna u uw filtermachine in werking stelt en de ontkalking begint. Hierna de machine met schoon water een keer helemaal doorspoelen.[product id=1127 imagesize=’home’ align=’alignleft’][product id=982 imagesize=’home’ align=’alignleft’]

Moet ik ook ontkalken als ik een waterfilter gebruik?

Ja! Waterfilters verminderen het kalkgehalte in het water en halen onzuiverheden er uit. Na het zuiveren blijft er een hardheid over van 5 a  6 Duitse graden. Er zit dus nog steeds kalk in het water dat uw koffiemachine gebruikt. Ontkalken is daarom nog steeds noodzakelijk.

Hetzelfde geldt voor de Brita waterfilters. Ook deze verlagen het kalkgehalte in het water. Kalk wordt dus niet volledig verwijderd. Het apparaat hoeft naar hun zeggen praktisch niet meer ontkalkt te worden. Af en toe nog wel dus.

Nivona geeft aan dat gebruik van een waterfilter (Claris in dit geval) niet betekent dat u niet hoeft te ontkalken. Bij gebruik van een waterfilter schakelt de machine automatisch op de laagst mogelijke instelling voor de waterhardheid. Op basis hiervan zal de machine aangeven wanneer u moet ontkalken.

Om kalk goed uit uw machine te verwijderen, adviseren wij bij het gebruik van waterfilters 1 keer per jaar uw machine te ontkalken. Zeer belangrijk: verwijder in dat geval voordat u gaat  het ontkalken het waterfilter en geef in het menu van de machine aan dat geen filter is geplaatst.

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Diemme Oro

Diemme Oro

€ 24,58
€ 22,12

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter Diemme Oro

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Reinigingstabletten
De originele JURA reinigingstabletten in de standa…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten

11 reacties op “Handleiding koffiemachine ontkalken”

 1. Freek - Handleiding schreef:

  Goede handleiding, jammer dat er niet meer van zulke handleidingen worden geplaatst. Bedankt voor de info!

 2. Folkert schreef:

  Beste Ahmad, bijgevoegde link geeft je de handleiding. http://www.melitta.nl/nl/Gebruiksaanwijzingen-481.html Op pagina 195 en 196 staat hoe het proces werkt. Hier staat niet waar het middel in moet. De instructies van de machine zou je moeten volgen. Ik verwacht echter dat, zoals dat eigenlijk altijd gaat, de ontkalker in het waterreservoir moet. Voor de juiste verhouding met je even op de ontkalker kijken. Geadviseerd wordt door Melitta alleen hun vloeibare ontkalker te gebruiken. Dit middel vind je hier: https://www.dekoffiethuiswinkel.nl/melitta-ontkalker-voor-espresso-machines.html

 3. Ahmad schreef:

  Beste, ik weet niet waar en hoe ik het moet ontkalken waar moet je de ontkalker ingooien en wat moet ik doen???? (Melitta cafeo barista TS TSP)

 4. Folkert schreef:

  Beste Frans, dat geldt ook voor schoonmaakazijn! Met vriendelijke groeten, Folkert Terpstra

 5. Frans schreef:

  Ik lees dat het niet aan te raden is je koffiezetapparaat met azijn te ontkalken. Maar geld dat ook voor schoonmaakazijn?

 6. Folkert schreef:

  Beste André, Hierbij de instructie: 1) Doe 125ml (de helft van de fles) van de vloeibare ontkalker in het waterreservoir van de Melitta Caffeo Espressomachine. 2) Voeg 375ml water toe. 3) Start het ontkalkingsprogramma. We gaan dit ook toevoegen op de website! groet, Folkert

 7. André schreef:

  Ik heb een flesje Melitta snelontkalker 250 ml. Op de verpakking staat geen gebruiksaanwijzing, maar die mis ik ook op deze site. Een van de belangrijkste dingen mis ik in de uitleg. Hoeveel van die vloeistof moet ik mengen met 1 liter water? ik neem aan niet het hele flesje, dan wordt ontkalken onbetaalbaar. Groet, André

 8. coffee addiction schreef:

  Ik heb zelf een waterfilter aangeschaft voor mijn koffiezetapparaat. Het filtert namelijk alles uit het water zoals chloor, koper, kalk, lood enz. En dan een keer in de zoveel tijd ontkalk ik hem ook nog een keer. Persoonlijk buiten dat het beter voor je apparaat is vind ik het ook frisser.

 9. paul van der cingel schreef:

  Hard water bevat naast (calcium) kalk meestal ook magnesium dat ook aanslag geeft door verhitting van water. Je kunt ipv kraanwater ook bronwater kopen met extreem lage gehaltes aan kalk en magnesium, dat water hoeft meestal ook niet gefilterd te worden, je ziet op het etiket hoeveel milligram (mg)er van elk mineraal inzitten. Als er AS (= résidu sec) op staat dan betekent dat hoeveel as er overblijft als 1 liter water door verhitting verdampt is en hoeveel mg er dan nog overblijft, hoe lager hoe beter.Lage waarden voor kalk en magnesium zijn minder dan 4 mg/l. De meeste andere mineralen zijn oplosbaar en geven geen aanslag. Maar dat betekent niet dat je elk ontkalkings en ontvettingsonderhoud kunt nalaten je hoeft het alleen niet zo vaak te doen. Je moet zelf maar uitrekenen wat lekekrder is, kraanwater of mineraalarm bronwater en wat de verschillen in prijs zijn. Melkzuur is het minst schadelijk voor espressomachines, azijnzuur NIET gebruiken, eventueel citroenzuur.

 10. Folkert schreef:

  Beste, bel even met Jura, die kunnen je vast een handleiding toezenden voor ontkalking. (Omdat het al weer een wat ouder machine is, hebben wij het niet zo paraat.) Hun nummer is: 079 3300790.

 11. J. Deleplanque schreef:

  Mijne heren, waar kan ik programma vinden voor reinigen van mijn machine..Impressa S70??? Of hoef ik alleen maar tablet in het water te dumpen, maar dan….? Hoop op reactie uwerzijds.Met vriendelijke groet. PS zie wel over ontkalking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *