De vervuilde koffiemolen van mijn buurman

Vorige week kwam een buurman van enkele huizen verder op bij mij in de winkel. In de wasmand prijkte zijn espressomachine met ingebouwde koffiemolen (Quickmill 3035). Ja, luister eens, zo zei hij , ik heb gister alles geprobeerd, ik heb mij gek gedraaid aan de molen, maar er komt alleen nog maar grof gemalen koffie uit. Wat ik ook probeer, of ik ‘m nu op fijn of op zijn grofst zet, er gebeurt werkelijk niets… Dus mij vrouw zei, breng hem maar even weg, dus hier ben ik.

Hmm, humde ik wel begrijpend. Vervelend….Heeft u het bonenreservoir er al eens uitgehaald, vroeg ik? Nee, dat niet, aldus mijn buur, ik weet eigenlijk ook niet hoever ik dat ding eruit kan draaien en doe het daarom liever niet. Dus ik wou vragen of jij hem even na wil kijken, want ik weet niet wat het is en ik durf eigenlijk ook zelf niet aan de molen te draaien.

Dat is best zei ik. Hoelang heeft u de machine eigenlijk al? Ruim twee jaar antwoordde hij. Hij heeft het altijd perfect gedaan, maar sinds gister was het dus niets meer…

Ik haalde het deksel van de bonentrechter en zie onderin nog wat donker gebrande, glimmende bonen liggen.
Ik vermoed dat er wat vuil in zit of een boon tussen de schijven zit, antwoordde ik naar mijn buur. Ik denk dat een goede schoonmaakbeurt wel zal helpen….Morgen is ie denk ik wel weer klaar.

En nadat de buurman huiswaarts was gegaan, besloot ik de koe meteen bij de hoorns te vatten. Stofzuiger erbij en de laatste bonen uit de houder gezogen. De trechter langzaam linksom gedraaid tot ik hem uit de machine kon nemen. Heel voorzichtig, want de trechter steunt op drie geveerde messing palletjes, die niet in de machine moeten vallen.

Dus voordat ik de bonen in het molenhuis en de onderste maalschijf verwijder, haal ik heel voorzichtig de palletjes en de veertjes eruit.

Daarna kan de stofzuiger er weer op en zuig ik de losse bonen tussen de onderste schijf en het huis waarin deze is bevestigd, weg. Die enkele die achterblijven en vast zitten vragen meer aandacht. Ik pak een schroevendraaier, breek de vastzittende bonen door ze kapot te duwen en zuig deze weg. Daarna pak ik de bonentrechter er eens bij. Het bovenste deel van de trechter is behoorlijk schoon, maar als ik in het onderste trechterdeel kijk, dan begrijp ik in een keer waarom de molen niet meer in de gewenste stand wil malen…een donkerbruine vettige koek van koffiemaalsel, hele en halve bonen van zeker een centimeter dik zit in de hals geplakt…Zo, denk ik bij mijzelf, die is vies zeg…Ook de bovenste maalschijf is stevig vies en aan alle kanten zitten vettige koffie resten. Hier zijn ook echt vette bonen gebruikt… da’s wel duidelijk…Het enige wat er ik kan doen is weer de schroevendraaier erbij te nemen en de dikke koek langzaam weg te steken. Na een half uur steken en borstelen is de meeste koffiekoek wel weg. Nu begint het echte werk: de randjes, de maalschijven en niet te vergeten: het schroefdraad. Zeer secuur borstel en krab ik de koffieresten weg, totdat ik de trechter echt schoon vind. Om te zorgen dat de molen weer terug op het huis gedraaid kan worden, controleer ik het schroefdraad goed. Een klein restje wat achterblijft, zal het weer indraaien belemmeren.

Hierna reinig ik het binnenwerk en plaats de palletjes weer in de machine. Ik probeer de trechter weer terug te draaien. Na een poging of vijf kom ik tot de conclusie dat het moeilijk toegankelijke schroefdraad in het molenhuis waarschijnlijk nog een restje vuil bevat en besluit de bovenkant van de machine te schroeven zodat ik er beter bij kan en het beter kan bekijken. En inderdaad, er zit nog een donker streepje in het schroefdraad. Vast de spelbreker! En dat is ;m werkelijk, want na de tweede poging draai ik de trechter er weer in. De bovenkant weer op de machine, bonen er in en even controleren. Fijn, fijner fijnst, de machine maalt weer als een zonnetje en een heerlijke espresso is weer te maken. Mijn goede buur is kan de machine weer komen ophalen!

schotel vette koffieresten
Deze hoeveelheid vette koffiebonen zat in de molen vastgekoekt

Met een minder vette boon (na goedkeuring van de hem aangeboden espresso (Diemme Miscela Oro)) en een bus koffiemolenreiniger (Grindz) gaat ie met goede moed weer naar huis om zijn vrouw het goede nieuws te brengen!

Bekijk goede koffiemolens in onze winkel.

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

6 Kg Diemme Oro 6 kopjes

6 Kg Diemme Oro 6 kopjes

€ 180,19
€ 150,36

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter Diemme Oro

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Reinigingstabletten
De originele JURA reinigingstabletten in de standa…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten

Eén reactie op “De vervuilde koffiemolen van mijn buurman”

  1. Renate Dankbaar schreef:

    Je bent mijn redder in nood! We hebben een QuickMill met koffiebonenmaler erin en deze begaf het vandeweek. Na uitvoerige inspectie van Man, besloot hij over te gaan tot het kopen van voorgemalen espressobonen omdat “reparatie zo duur is”. En als de Man van huis is….. enfin: met behulp van je duidelijke uitleg heb ik het maalhuis zelf kunnen repareren en geniet ik nu van mijn versgemalen en gezette espresso. Scheelt weer een paar honderd € denk ik….. Dankjewel!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *