De koffiemolen elke dag goed afgesteld

Je hebt eindelijk de koffiemolen op de perfecte stand staan. Bij de juiste dosering, krijg je het perfecte shot espresso. Maar wat als je nu een nieuwe soort koffie op de molen wilt, moet je dan de molen opnieuw afstellen? Hoe kan het dat je naar verloop van tijde molen met dezelfde bonen weer opnieuw moet afstellen? En, hoe weet je snel dat je (bijna) de juiste maling hebt? We helpen je met dit artikel op weg met tips en tricks!

Kyocera Handkoffiemolen
Deksel op de pot, bonentrechter van de Kyocera mooi zichtbaar.

Voor een perfecte espresso is het belangrijk dat je de maling van de koffieboon zo fijn laat zijn dat je bij gebruik van 7 gram koffie in 25 seconden een perfecte espresso krijgt. Als je dat voor elkaar hebt, is het genieten van de eerste, perfecte espresso, een waar genot. De crema ziet er perfect uit, het mondgevoel is fantastisch en de smaak gewoon geweldig.

Ouder wordende bonen vragen om fijnere maling

Maar na een aantal dagen…De espresso begint minder mooi te worden, de crema minder mooi, het tijgervelletje verschijnt zelfs niet meer.  Hoe kan dat zul je je afvragen. Het heeft hiermee te maken: de bonen worden ouder en hoe ouder de bonen, hoe fijner de maling moet worden afgesteld om de perfecte espresso weer te krijgen. Regel is dus: ouder wordende bonen vragen om een fijnere maling.

Een andere soort bonen vraagt om een nieuwe afstelling van de molen

De ene boon is de andere niet. Niet alleen wat betreft smaak, maar ook wat betreft grootte, hardheid en samenstelling. Daarom zul je als je overstapt op een ander merk of melange bonen, de molen opnieuw moeten afstellen.

Snel de goede maling vinden

Hoe kun je dat nu een beetje snel doen, zonder meteen een half pond koffie op te moeten malen? Hiervoor is een trucje. Als je een gemalen koffie voor espresso tussen je vingers knijpt, dan koekt deze samen op je vingers. De koffiemaling blijft op je vingers plakken. Als je wrijft, moet je nog wel wat korreltjes voelen.

Voor andere koffiezetmethoden zou je het volgende als richtlijn kunnen gebruiken:

 • Turkse koffie: een poedermaling, fijn als bloem
 • Espresso: zeer fijne maling, plakt aan vingers bij samendrukken
 • Filterkoffie: fijne maling, vergelijkbaar met zand
 • Perculator en cupping: Middelfijne maling, iets fijner dan tafelzout
 • Cafetiëre: grove maling: tussen tafel- en grof zout.

Als je je exclusieve koffie bij een eerste keer dat je de molen instelt, niet meteen allemaal wilt verspelen, kun je ook een goedkope koffie mee bestellen om de eerste stappen in de finetuning over te slaan. Wanneer je met de goedkope koffie nagenoeg de juiste maalgraad hebt gevonden, kun je de gewenste koffie in de molen doen en deze tot perfectie afstellen. Let er wel op: de eerste maling uit de molen kan nog maling van de oude koffie zijn.  Gebruik het eerste shot daarom niet.

Nat of juist  droog weer vraagt ook om beoordeling van de maalgraad

Koffie is relatief gevoelig voor verschillen in de luchtvochtigheid. Wanneer de lucht droger is, kan de maling wat fijner afgesteld moeten worden. Regent het daarentegen of is het mistig buiten, dan kan het nodig zijn de maling wat grover af te stellen.

Nog even de belangrijkste variabelen en tips op een rij:

 • 7 tot 8 gram koffie
 • doorloop tijd van 25 tot 30 seconden
 • aandrukken van de maling met ongeveer een kracht van 20 kg
 • 25 tot 30 ml in de kop
 • Gebruik een espressokopje of een shotglas voor de juiste cremavorming.
 • Een hazelnotig kleurige crema van tenminste 10% hoogte van de inhoud
 • Gebruik geen vette koffiebonen. Deze verstoppen je koffiemolen. De bonen uit ons bekroonde koffiebonenpakket zijn in ieder geval geschikt.
 • Niet alle molens kunnen fijn genoeg malen voor het maken van een goede espresso. Een elektrisch instapmodel begint ongeveer bij 200 euro, een goede handmolen tussen de 50 en 100 euro.  Kijk in onze winkel voor de verschillende modellen koffiemolens.

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Big Mug Love Graphic

Big Mug Love Graphic

€ 16,95
€ 16,10

Best verkopend

Jura Claris Blue Waterfilter Diemme Oro

Jura Claris Blue Waterfilter
Het Jura Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
Jura Reinigingstabletten
De originele Jura reinigingstabletten in de standa…
Jura Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van Jura is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten