De Bialetti percolator: al sinds 1933 een hit!

Iedereen kent die leuke percolator koffiepruttelpotjes die je op het gasfornuis zet: water onder in het espressopotje, koffie in het filterbakje, bovenkant er op draaien, op het vuur en in enkele minuten ruikt het huis heerlijk naar verse koffie. Het meest bekende ontwerp van de percolator werd in 1933 door de Italiaanse ingenieur Alfonso Bialetti uitgedacht, genaamd de Moka Express.

bialetti moka expres
De blauwdruk van Alfonso’s Bialetti’s Moka Express

Kenmerkend voor het ontwerp van Bialetti’s moka is de art-deco aandoende 8 hoekige vormgeving van het boven- en onderreservoir van het potje. Alfonso had daarvoor jaren in de aluminium industrie gewerkt. Niet vreemd dan ook dat hij zijn moka’s van aluminium maakte. Uniek is dat sinds 1933 niet veel is veranderd aan het ontwerp: enkel het handvat is van vorm veranderd. Uitvinding moka Alfonso bialetti nagenoeg ongewijzigd.

Moka’s zijn om hun goede koffiesmaak en eenvoudige manier van zetten zeer geliefd. Zodra de druk hoog genoeg is in de onderkant van het potje, wordt het water door de koffie geduwd en neemt het de heerlijke smaak en aroma van de koffie mee. De koffie stroomt in het bovenste reservoir van de moka en een heerlijke koffiegeur verspreidt zich in de keuken!

bialetti moka express
Bialetti moka express anno nu

Tip voor de lekkere koffie uit de percolator

Er is een aantal tips om de smaak van de koffie nog lekkerder te krijgen.

Tip 1: Was de moka alleen voor het allereerste gebruik met zeep en warm water. Was hem  daarna alleen met warm water. Door de moka zonder zeep te wassen, vormt zich een laagje vet in de moka dat ontstaat door het zetten van koffie. Eventuele geur en smaak van het aluminium kan niet aan de koffie worden afgegeven.

Tip 2: zet de koffie met heet, gekookt water. Voordeel hiervan is dat de koffie die gezet wordt minder bitter wordt: de gemalen koffie komt minder lang met heet water in aanraking waardoor minder bittere smaakstoffen meegenomen worden. Koffiezetten met de moka wordt dan wel wat moeilijker, want je zult het deel met het hete water wel met een handdoek of pannenlap moeten vasthouden. Draai het bovendeel bij een warme onderkant niet te vast, anders is ie later moeilijk los te krijgen!

Tip 3: Gebruik koffie van de juiste maling. Voor een moka gebruik je koffie tussen espressomaling en snelfiltermaling in.

Tip 4: bij gebruik van gas, zorg dat de gasvlam onder het potje blijft. Zoek in samenhang met de smaak van de koffie ook naar de juiste kracht van de vlam. Dit is in eerste instantie een proces van trial and error.

Tip 5: Gebruik vooral een goede kwaliteit koffie, waarmee de koffie niet scherp en gemeen bitter wordt. Tips voor goede koffie voor de moka zijn: Bendinelli Gourmet 100% arabica, de Diemme oro 100% arabica. Deze koffies zijn ook verkrijgbaar in 250 gram. (We malen de koffie als u dat wilt gratis in de juiste maling!)

Tip 6: vul het koffiefilter volledig, strijk overtollige koffie af met een vinger. Druk de koffie niet aan.

Tip 7: Gebruik het potje op volle capaciteit. Een half potje of een andere hoeveelheid zetten werkt niet! Als je een andere hoeveelheid koffie wenst, dan de hoeveelheid waar je moka geschikt voor is, koop dan een grotere of kleinere maat.

Hoeveel koffie kan je zetten met een percolator?

In de Italiaanse keukens is de moka, zoals de percolator in Italië wordt genoemd, niet meer weg te denken. En je vindt er dan niet een, nee, er hangt een hele rij. Welke gebruikt wordt is afhankelijk hoeveel koppen koffie men op dat moment wil zetten. Van een 1 kops als je in je eentje bent tot 18 kops als de hele familie blijft eten! Nu zijn de Italiaanse kopmaten anders dan de Nederlandse. Een Italiaanse 1-kops is bij lange na geen Hollandse mok. Om u hierover te informeren hebben we hieronder per moka inhoud aangeven welke maximale vulcapaciteit het waterreservoir heeft.

Moka maat – hoeveelheid water
1 kops – 60 ml
2 kops – 100 ml
3 kops – 150 ml
4 kops – 200 ml
6 kops – 300 ml
9 kops – 450 ml
12 kop – 600 ml
18 kops – 900 ml

Eigenlijk is elke ‘cup’ ongeveer 50 ml. Houd er wel rekening mee dat de hoeveelheid koffie iets minder zal zijn, omdat altijd wat water in het reservoir achterblijft. Ter vergelijking: een gewone Hollandse kop koffie is 100 tot 150 ml. Let op, koffie uit een percolator is veel sterker. Als u een ‘normale’ sterkte wenst van een Hollandse kop koffie dan dient u deze zeker nog met eenzelfde hoeveelheid heet water aan te lengen.

Als u weet welke percolator u wenst, kunt u deze bij ons bestellen.

Een onderhoudssetje bestellen voor mijn Moka Express, hoeveel kops is mijn moka?

Zoekt u een onderhoudsset voor uw moka, maar weet u niet meer hoeveel kops deze was? Speciaal voor hebben we onderstaande tabel gemaakt. We hebben de lengte van de verschillende moka’s opgemeten en daarbij aangegeven hoeveel kops deze is. Als u de Moka Express meet van de bodem tot en met het knopje, dan kunt u dus aan de hand van deze tabel zien, hoeveel kops deze is en welk onderhoudssetje u dan moet bestellen.

onderhoudsset Bialetti
Originele onderhoudsset voor de Bialetti percolator

 

Aantal kops Bialetti Moka Express – hoogte (bij benadering) in cm
1 kops –  13,4 cm
2 kops –  14,5 cm
3 kops –  16,0 cm
4 kops –  18,0 cm
6 kops –  21,0 cm
9 kops –  24,0 cm
12 kop –  27,5 cm
18 kops – 31,0 cm

Maat gevonden? Bestel dan meteen in onze webwinkel uw onderhoudssetje.

[product id=846]

Het originele Bialetti onderhoudssetje bevat 3 ringen en een filter (zoals afgebeeld op de foto). We leveren snel!

Heeft u tips hoe het koffie zetten met een moka nog beter kan of wilt u uw ervaring met het gebruik van uw percolator delen, laat het dan via een reactie aan ons weten!

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter JURA Reinigingstabletten

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
JURA Reinigingstabletten
originele JURA reinigingstabletten kies uit de …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten

2 reacties op “De Bialetti percolator: al sinds 1933 een hit!”

  1. Folkert schreef:

    Afgaande op de afmeting van het filterplaatje hebt u dan de 3/4 kops nodig. Het onderhoudssetje voor de mokaexpress is ook geschikt voor de fiammetta. (Excuus voor het late beantwoorden). Met vriendelijke groeten, Folkert Terpstra

  2. Roland Versteeg schreef:

    Goedemiddag, ik zoek een setje onderhoudsringen voor onze Bialetti Fiammetta. Ik dacht dat deze 3 kops is, maar totale hoogte is 17,5 cm en het alu filterplaatje is 4,5 cm in doorsnede. Kunnen jullie deze leveren en welke moeten we dan bestellen? Ik verneem het graag, alvast hartelijk dank. Roland Versteeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *