» » Chai – recept voor een kruidig kopje thee

Chai – recept voor een kruidig kopje thee

Geplaatst in: Algemeen, Recepten | 2

chai

Ik herinner me nog de geur van de theeketel waarin de chai werd warm gehouden. Loom van de nachtelijke reis, 5 uur in de morgen, even met ze allen de bus uit voor een pauze en een kop warme chai. Lekker zoet, goed gekruid en precies de juiste hoeveelheid melk. Een getrouw beeld als je door India reist. Bijna op elke hoek tref je wel een chai verkoper.

Chai, de Indiase thee met kruiden als peper, kaneel, gember kardemom en kruidnagels, wordt steeds populairder.  Die kun je uiteraard prima zelf maken. Wat heb je nodig om het zelf te maken?

  • 0,5 liter melk
  • 0,5 liter water
  • 2 kaneel stokjes
  • 6 kruidnagels
  • 5 kardemom peulen
  • 4 gram Assam of Darleeling thee
  • een theelepel geraspte gember
  • snufje peper
  • suiker of honing

Hoe ga je te werk?

Breng het water aan de kook, voeg de kruiden en specerijen toe en laat deze 10 minuten op zo laag mogelijk vuur trekken. Voeg de thee toe en laat deze 3 tot vier minuten trekken.  Haal de kruiden, specerijen en de thee uit het water en voeg de melk, honing en naar behoefte suiker toe. Breng alles opnieuw aan de kook. De chai is nu klaar om te serveren.

Een alternatief voor deze methode is het kopen van kant- en klare zakjes thee met chai kruiden. Canton Tea biedt deze. In dat geval hoef je behalve water voor je thee alleen nog hete melk toe te voegen om een lekkere chai te krijgen.  Houd dan een 50-50 verhouding aan.  Je kunt ook van Monin een chai-concentraat kopen. Hieraan hoef je enkel nog warme melk aan het glas toe te voegen. Liever een ijs-chai? Serveer de chai dan gewoon in een groot glas met ijs! Geniet ervan!

 

 

2 Reacties

  1. Folkert
    |

    Deze voeg je toe, net nadat het water kookt! Ik heb de tekst aangepast!

  2. saswar
    |

    wanneer voeg je de kruiden toe? ik lees alleen wanneer je ze er uit haalt.

Laat een Reactie Achter