Alles over koffie verkeerd

Een erg populaire koffievariant is ‘koffie verkeerd’.  Vooral beginnende koffiedrinkers houden ervan. Maar wat is precies een koffie verkeerd? Wie heeft deze koffievariant bedacht? En hoe maak je deze koffie op zijn best? We leggen het uit!

koffie verkeerd - recept

Wat is een koffie verkeerd?

Een koffie verkeerd is eigenlijk niet meer dan een gewone ‘Hollandse’ kop koffie in een grote kom met eenzelfde hoeveelheid warme melk. Je kunt deze variant het beste zetten met een kop gewone koffie.

Hoe maak je een koffie verkeerd?

Je maakt een koffie verkeerd door een gewone kop koffie aan te lengen met eenzelfde hoeveelheid melk. Eventueel kun je zelf nog suiker, honing of koffiesiroop toevoegen maar dat hoeft niet. (Melk heeft van zichzelf al veel suikers in zich.) Hier het recept:

Benodigdheden:

120 ml koffie
120 ml volle melk
suiker, honing of koffiesiroop (optie, naar keuze)
kop of kom van tenminste 300 ml

Werkwijze:

Zet de koffie op de gebruikelijke wijze (met een filterkoffiezetter of een volautomaat)
Verwarm de melk tot ongeveer 75 °C.
Voeg de melk bij de koffie in de kan.
Voeg naar behoefte suiker, honing of koffiesiroop toe.

Welke melk voor koffie verkeerd

Gebruik bij voorkeur volle melk, daar wordt je koffie verkeerd zo lekker romig van! Maar drink je normaal gesproken halfvolle melk, ook dat smaakt prima!

De melk kun je op verschillende manieren opwarmen. Je kunt dat bijvoorbeeld doen door de melk op te stomen met jouw espressomachine. Vaak ontstaat hierbij schuim. In principe is een koffie verkeerd zonder schuim, maar het is natuurlijk geen probleem om dit mee te schenken. Je kunt de melk natuurlijk net zo makkelijk warm maken in een pannetje of in de magnetron. Dan heb je ook geen schuim!

Leestip: Hoe maak je goed melkschuim?

Geschiedenis koffie verkeerd

In Nederland gebruiken we voor koffie verkeerd ook wel Café au lait. Dit komt  vermoedelijk dat koffie verkeerd in Frankrijk onder de naam Café au lait is geïntroduceerd in de 17e eeuw. In 1685 bedacht dokter Monin (what’s in a name), arts in Grenoble, zijn koffie niet langer met suiker of honing aan te lengen, maar hiervoor melk te gebruiken. Koffie was in die tijd vaak erg bitter en de toevoeging van melk verhielp dit uitstekend.  Daarmee was koffie ook veel beter verdraagbaar in de maag, dus veel van zijn patiënten hadden er ook baat bij! Tegenwoordig is koffie van veel betere kwaliteit en kun je ook perfect smakende koffie krijgen.  Toch zit er nogal wat verschil tussen de ene soort en de andere. Aan jou om de lekkerste te vinden!

Leestip: Welke koffiebonen – zo vind je de lekkerste!

Koffie verkeerd populair bij jongeren

Veel mensen, en vooral jongeren die pas met koffie drinken beginnen, moeten wennen aan de bittere smaak van koffie. Vaak willen zij gezellig meedoen met het oer-Hollandse ‘even een bakkie doen’, maar is de pure koffie ze te sterk. Net als bij de Franse dokter Monin, is de koffie verkeerd variant dan wel lekker om te drinken, zeker wanneer je daarbij bijvoorbeeld nog een heerlijk scheutje chocoladesiroop voegt!

Benamingen voor Koffie verkeerd

De naam Koffie verkeerd verwijst naar koffie die op de verkeerde wijze gemaakt is.  In plaats van zwarte koffie met een scheutje melk, wordt er een fikse scheut warme melk bij gegooid, verkeerd in afwijking van wat normaal wordt ‘beschouwd’. Vandaar koffie verkeerd. In het buitenland kent deze koffievariant verschillende name, maar meestal verwijzend naar de melktoevoeging:

Café au lait, Koffie verkeerd, deze populiare koffievariant kent vele benamingen. In Duitsland staat de koffie verkeerd bekend onder de naam Milchkaffee, in Italië Cafe e Latte. In Spanje spreken ze over café con leche.  Engels sprekende landen spreken over white coffee, maar tegenwoordig ook over flat white. Veel verschillende benamingen dus! Geniet er in ieder geval van!

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter Diemme Oro

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Reinigingstabletten
De originele JURA reinigingstabletten in de standa…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten