6 tips voor perfecte groene thee

6 tips voor perfecte groene thee

Hoe zet je lekkere groene thee? Wij geven 6 tips hoe je heerlijke groene thee zet. Onze ‘dark-horse’ tip: Experimenteer!

Tip 1 Zet groene thee op de goede temperatuur

Zet groene thee niet met kokend water.  Dan wordt deze namelijk bitter. De meer delicate groene thee (zoals de Canton Tea Dragon Well)  zet je op een temperatuur van 65-70 °C. Andere groene thee mag je op een temperatuur van 75 tot 85 ° C zetten.  Weet je het niet? Houd dan een temperatuur van 75 °C aan. Bij Canton Tea zetten wij bijvoorbeeld deze groene theeën op de volgende temperaturen:

Dragon Well: 65 ° C
Jade Tips: 70 °C
Jasmine Pearls: 75 °C
Sencha: 75 °C
Gunpowder: 80 °C
Moroccan Mint: 85 °C
Genmaicha: 85 °C.

Tip 2 Laat thee niet te lang trekken

De kwaliteit van thee hangt af van veel factoren. Een van de belangrijkste factoren is de trektijd. De juiste trektijd bevordert de smaak enorm. Hieronder hebben we de trektijd voor de verschillende theeën voor je opgeschreven:

Dragon Well:  1-3 minuten
Jade Tips: 2 minuten
Jasmine Pearls: 2-3 minuten
Sencha:  2 minuten
Gunpowder:  2-3 minuten
Moroccan Mint: 2-3 minuten
Genmaicha: 1-2 minuten.

Extra tip 1: Schenk de theepot nadat de thee is getrokken helemaal leeg (of haal de thee eruit). De theeblaadjes kunnen dan niet langer hun smaak afgeven, waardoor ook minder lekkere smaken vrijkomen. Als je dit doet kun je optimaal gebruik maken van extra tip 2!

Extra tip 2: Wist je overigens dat je groene thee van hoge hoge kwaliteit zoals bovenstaande, nadat je een eerste keer deze hebt gezet, je ze gemakkelijk nogmaals kan zetten? Vaak nog wel tot 2 keer extra. Zet de thee een tweede of derde keer iets langer.

Weet je het niet? Zet de thee dan niet langer dan 2 minuten!

Bekijk online ons overzicht groene thee

Tip 3 Groene thee maken – gebruik het juiste water

Eigenlijk kun je zeggen dat zacht water (met weinig calcium en andere mineralen) met een zeer laag zuurgehalte het beste water is om thee mee te zetten. Hou je erg van thee en wil je echt het beste kopje zetten? Zet dan je thee met Spa blauw. Hecht je wat minder aan de perfecte kop thee, neem dat gewoon water uit de kraan. Het Nederlandse kraanwater hoort immers tot de beste ter wereld! De hardheid van het water verschilt overigens veel. Kijk daarom eens op de website van jouw waterleverancier hoe hard jouw water is! Leuk experiment: zet eens thee op de gewone manier en Spa blauw en proef het verschil!

Tip 4 Gebruik thee van goede kwaliteit

Echt goede thee waarbij de kwaliteit hoog is, wordt ambachtelijk gemaakt, met liefde voor het product. De kwaliteit staat voorop en theemeesters verwerken de thee met vakmanschap, zoals ze veelal al eeuwen doen. De thee wordt in het juiste seizoen en op de juiste wijze geplukt. Een wereld van verschil met massaproductie. Mocht je nog nooit thee van hogere kwaliteit hebben gedronken, dan kan een wereld van smaak voor je open gaan! Denk dan de heerlijke groene thee van Canton Tea, zoals:

Dragon Well: zeer hoge kwaliteit, een van de beste groene theeën
Jade Tips: zeer hoge kwaliteit tegen een verrassend laag prijskaartje. Zeer goede thee om jouw reis naar betere groene thee mee te beginnen
Jasmine Pearls: zeer hoge kwaliteit, met liefde gemaakt, al een aantal malen bekroond als beste thee
Sencha: zachte Japanse groene thee, boterig en spinazie-achtig (zoals het hoort)
Gunpowder:  een gemakkelijk te drinken gunpowder, met een vleugje zachtheid
Moroccan Mint: groene thee met verfrissende munt smaak
Genmaicha: groene sencha thee met gepofte rijst, toast-achtige, rijke smaak.

Wil je jouw reis naar betere groene thee beginnen, dan bevelen wij aan te beginnen met de Jade Tips. De thee is misschien hoger in prijs dan je gewend bent te betalen, maar bedenk: je hoeft deze thee niet weg te gooien nadat je deze een keer kunt deze thee (net als de andere hoge kwaliteitsthee) tot drie keer zetten.

Gids voor groene thee

Tip 5 Experimenteer!

Hoe weet met nou op welke temperatuur je welke thee moet zetten? Dat gebeurt door bij elke thee de ideale temperatuur (en hoeveelheid) te zoeken. De theeleverancier experimenteert door de thee op verschillende temperaturen te zetten en dan telkens te proeven. Op die manier vindt hij de ideale temperatuur. Maar misschien vind jij de thee wel lekkerder als deze met een iets hogere of lagere temperatuur is gezet. Of juist wat langer heeft getrokken. Het is erg leuk om daar eens mee te experimenteren en te ontdekken hoeveel in smaak het kan schelen als je de temperatuur wat hoger of lager maakt. Maak notities om het vast te leggen!

6. Verdiep je in de kunst van het theezetten

Er is zoveel te leren over thee en het zetten ervan. Dit artikel is wellicht een eerste aanzet daarvoor voor je. Op dit blog, maar ook op Facebook, Twitter, Pinterest publiceren we geregeld tips, zowel over thee, als koffie en ijstheerecepten met bijvoorbeeld Monin siropen. Wil je op de hoogte blijven, volg ons dan!

Bewaren

Bekijk onze winkel

Aanbiedingen

Best verkopend

JURA Claris Blue Waterfilter Diemme Oro

JURA Claris Blue Waterfilter
Het JURA Claris Blue waterfilter is geschikt voor …
Diemme Oro
Diemme Miscela Oro is nu al een klassieker en is v…
JURA Reinigingstabletten
De originele JURA reinigingstabletten in de standa…
JURA Claris White Waterfilter
Het Claris White waterfilter van JURA is voor de J…
Monin Caramel Siroop
Siroop met caramel smaak. Erg lekker in koffie,…

Recenten berichten